FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 13 juli 2022

Random Pics van de Dag #675

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Van de Donk schiet Oranje op EK voetbal langs Portugal

Oranje heeft bij het EK vrouwenvoetbal de tweede groepswedstrijd gewonnen. In de wedstrijd tegen Portugal won Nederland dankzij een prachtige treffer van Daniëlle van de Donk met 3-2. Door de overwinning staat Oranje eerste in de poule en heeft nog minimaal één punt tegen Zwitserland nodig om de volgende ronde te bereiken.

Nederland kende in aanloop naar de tweede groepsfase tegenslag. Zonder Sari van Veenendaal, Aniek Nouwen, Jackie Groenen en Vivianne Miedema moest bondscoach Mark Parsons wat puzzelen en koos voor Daphne van Domselaar, Marisa Olislagers, Damaris Egurrola en Lineth Beerensteyn als vervangster. Oranje begon niet goed tegen Portugal en de Portugezen voetbalsters kregen twee goede kansen, waarvan er een werd afgemaakt, maar uiteindelijk werd afgekeurd door de VAR vanwege buitenspel.

Daarna sloeg Nederland tot twee keer toe uit een corner. Eerst kopte Damaris Egurrola raak uit een corner van Sherida Spitse en tien minuten later kopte Stefanie van der Gragt raak.

Oranje gaf echter de 2-0 voorsprong weg. Eerst maakte Carole Costa op slag van rust de 2-1 vanuit een strafschop en vlak na rust stond het gelijk dankzij Diana Silva. Oranje leek daarna meteen weer op voorsprong te komen door een prima goal van Roord, maar Beerensteyn bleek haar assist vanuit buitenspelpositie te hebben gegeven. Toch zou Nederland op 3-2 komen dankzij een prachtige treffer van Van de Donk. De Nederlandse middenvelder schoot knap raak. In de slotfase kwam Oranje niet meer in de problemen en pakte de drie punten en staat daardoor op vier punten na twee wedstrijden.

Eerder op avond in de poule van Nederland won Zweden met 2-1 van Zwitserland, waardoor Zweden nu evenveel punten heeft als Oranje.

EU erkent nieuwe Russische paspoorten van genaturaliseerde OekraÔners niet

Moskou heeft alle burgers van Oekraïne het versnelde naturalisatieproces aangeboden. "Alle burgers van Oekraïne hebben het recht om het staatsburgerschap van de Russische Federatie aan te vragen via een vereenvoudigde procedure", zei de Russische president Vladimir Poetin in een decreet.

De Europese Unie gaat deze paspoorten niet erkennen waardoor een inreisvnerbod geldt voor Oekraïners met nieuwe Russische paspoorten, zei vertegenwoordiger van Buitenlandse Zaken Josep Borrell. De nieuwe Russische wetgeving, die het proces voor het verkrijgen van het Russische staatsburgerschap voor alle Oekraïners vereenvoudigt, is opnieuw een flagrante schending van de Oekraïense soevereiniteit.

Poetin tekende maandag een decreet dat voorziet in een uitbreiding van een verordening die voorheen alleen gold voor Oost-Oekraïne. Daardoor kunnen mensen in heel Oekraïne in de toekomst via een vereenvoudigde procedure het Russische staatsburgerschap verkrijgen.

De kwestie van Russische paspoorten is zwaar omstreden omdat de Russen hun militaire inzet in Oekraïne rechtvaardigen omdat het zou gaan om de bescherming van de eigen onderdanen.

Noord-Korea erkent zelfverklaarde republieken Donetsk en Loehansk

Noord-Korea is na Rusland en Syrië het derde land dat de twee door separatisten uitgeroepen republieken in het oosten van Oekraïne erkent.

Dit is verklaard door een vertegenwoordiger van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk, die net als de Volksrepubliek Loehansk wordt gecontroleerd door pro-Russische troepen. Volgens een bericht van het persbureau Tass heeft de Noord-Koreaanse ambassade in Moskou de erkenning bevestigd.

Nadat Noord-Korea de twee republieken had erkend verbrak de regering in Kyiv de banden met het Aziatische land. "We beschouwen dit besluit als een poging van Pyongyang om de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne te ondermijnen", zei het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken.

Duran Duran - The Reflex

Op verzoek van foton vandaag Duran Duran. Ik heb gekozen voor "The Reflex". Opgenomen in 1983 en uitgebracht in 1984. Dikke top 10 hit in veel landen op deze aardkloot. Nummer 1 in o.a. het Verenigd Koninkrijk, Canada, Ierland, VS, België en hier in Nederland. 

Memorabel voor mij omdat ik John Taylor (bassist) was tijdens de playbackshow in de zesde klas van mijn lagere school. We wonnen natuurlijk.

Vingegaard rijdt Pogacar op 3 minuten en neemt geel over

Jonas Vingegaard heeft in de elfde etappe de macht gegrepen in de Tour de France. Na een fenomenale etappe reed de Deen van Jumbo-Visma op de zware slotklim Col du Granon weg uit de favorietengroep en pakte bijna drie minuten op gele truidrager Tadej Pogacar. In het algemeen klassement heeft Vingegaard nu een voorsprong van ruim twee minuten op Romain Bardet. Pogacar staat nu op drie in het algemeen klassement.

Vanuit de start zocht Jumbo-Visma voor de aanval. Meteen vanuit de start ging Wout van Aert in de aanval en kreeg Mathieu van der Poel met zich mee. De twee wereldkampioenen in het veldrijden reden lange tijd een halve minuut voor op het peloton en na de tussensprint, die logischerwijs gewonnen werd door de Belg, zou er na veertig kilometer een grote groep aansluiten van achttien renners.

UAE Emirates vond dat goed, want Warren Barguil was daarin de best geklasseerde renner op dertien minuten. De voorsprong liep op naar de acht minuten. Op de Col du Télégraphe werd de kopgroep uitgedund en ook in het peloton ging het opeens hard toen Primoz Roglic voor het eerst versnelde. Tadej Pogacar reageerde direct, maar de Sloveen van UAE was gewaarschuwd.

Ook op de Col du Galibier, een klim van de buitencategorie, zocht Jumbo-Visma de aanval. Opnieuw zorgde Roglic voor de eerste aanzet, opnieuw reageerde Pogacar direct, waarna het aan Vingegaard was, opnieuw zat Pogacar in het wiel. Maar duidelijk was dat Jumbo-Visma met verschillende aanvallen de Pogacar probeerde te slopen, maar dat leek nog niet echt te lukken, doordat de gele truidrager direct op iedereen reageerde.

Het tempo werd vervolgens wat gedrukt, waardoor een aantal renners konden terugkomen, waarna Jumbo-Visma het met een aanval van Roglic opnieuw probeerde. Pogacar was opnieuw attent en ditmaal koos de tweevoudig Tour de France-winnaar zelf voor het initiatief en alleen Vingegaard kon Pogacar volgen. Roglic zakte snel terug in een achtervolgende groep, waar ook David Gaudu reed.

Vingegaard zou niet overnemen van Pogacar en zodoende konden Bardet, Gerraint Thomas en Steven Kruijswijk terugkeren. In de afdaling kon ook Adam Yates en Nairo Quintana de aansluiting vinden met de groep van Pogacar vinden. Wout van Aert die op de Galibier nog voor de groep van Pogacar reed liet zich inlopen en zou ook de groep van de gele leiderstrui laten gaan en liet zich helemaal terugzakken tot aan de groep van Roglic, waarbij ook Gaudu,Tom Pidcock en Alexandr Vlasov zaten. Van Aert reed die groep weer helemaal naar voren en zo kregen en nog voor de slotklim zouden ze de aansluiting vinden met Pogacar en Vingegaard.

Barguil begon met een voorsprong van 3.30 minuut op de groep van de favorieten, waarbij alleen Enric Mas ontbrak. Al meteen kwam Roglic weer in de problemen, waardoor voor hem een goed klassement definitief uit zicht raakte.

Rafal Majka, Pogacar, Vingegaard, Kruijswijk, Thomas, Yates, Bardet en Quintana waren van de favorieten de sterkste klimmers op de loodzware slotklim. Het zag er goed uit voor Pogacar met zijn meesterknecht Majka die het tempo op de klim bepaalde. Quintana ging als eerste in de aanval en was op weg naar zijn ploeggenoot Barguil en nam een halve minuut op de groep van de favorieten. Bardet was de volgende die ten aanval trok, waarna Vingegaard niet snel daarna volgde. Pogacar probeerde nog wel te reageren op de Deen, maar direct was duidelijk dat hij een slechte dag kende. Pogacar moest ook Thomas laten gaan, terwijl Vingegaard snel voorbij Bardet ging en ook Quintana werd snel bijgehaald, waarna de Colombiaan snel werd achtergelaten. Vingegaard zou nooit meer stilvallen en pakte zijn eerste overwinning in de Tour de France. Quintana werd een minuut later tweede in de rituitslag, vlak voor Bardet. Thomas werd vierde op 1.40 minuut van Vingegaard. De vijfde plek was voor Gaudu, op ruim twee minuten, kort gevolgd door Yates. Daarachter werd Pogacar zevende, op bijna drie minuten van Vingegaard.

In het nieuwe algemeen klassement leidt Vingegaard nu met een voorsprong van liefst 2.16 minuut op Bardet. Pogacar volgt op 2.26 van de Deen.

Results powered by FirstCycling.com

Fun met Funda #244 : Loft in voormalig Joods Lyceum

Werkelijk uniek en indrukwekkend droom loft met plafondhoogte van bijna 5 meter in het voormalig Joods Lyceum. Dit 5 kamerappartement van circa 180m2 met lift en heerlijk terras ligt op de eerste verdieping van een kleinschalig en exclusief appartementencomplex op een unieke, historische autoluwe locatie, tussen Carre en het Amstel hotel in Amsterdam.

In 2019 is dit Gemeentelijk monument uit 1900 met veel smaak en respect voor het gebouw gerealiseerd en het resultaat is magnifiek te noemen.

Het Lyceum ligt in een historisch gedeelte van Amsterdam. Eind negentiende eeuw waren hier de Stadstimmerwerf en de Stadshoutwerf gevestigd. In 1941 zaten er twee Joodse scholen in het smalle straatje aan de Voormalig Stadstimmertuin. Het Joods Lyceum werd aan de overkant opgericht, omdat Joodse leerlingen geen onderwijs meer mochten volgen op niet-Joodse scholen. Aan de Stadstimmertuin 1 was tussen 1941 en 1943 het Joods Lyceum gevestigd. De bekendste leerling van deze school was Anne Frank.

BIJZONDERHEDEN
• Loft van 179 m2 (ingemeten volgens NEN2580)
• Mogelijk uit te breiden naar 245 m2
• Vergroting mogelijk door plaatsing entresols: 20M2 achter en 46M2 voor
• Volledig gerenoveerd in 2019
• Lift
• Eigen grond
• Heerlijk terras op het Zuiden
• Vloerverwarming en gezellig moderne gaskachel
• 2 slaapkamers (mogelijkheid voor 3 slaapkamers)
• 1 werkkamer
• 2 woonkamers
• Plafondhoogte 464 cm
• Het appartement bevindt zich in het voormalig Joods Lyceum dat in 2017/2018 volledig is ontwikkeld en gerenoveerd/gerestaureerd in 10 luxe appartementen 
• Gemeentelijk monument
• Kleinschalige gezonde vve. De maandelijkse servicekosten zijn € 237,18

Vraagprijs € 1.995.000 k.k.

Loft in voormalig Joods Lyceum (Foto:Funda)
Loft in voormalig Joods Lyceum (Foto:Funda)

Loft in voormalig Joods Lyceum (Foto:Funda)
Loft in voormalig Joods Lyceum (Foto:Funda)

Loft in voormalig Joods Lyceum (Foto:Funda)
Loft in voormalig Joods Lyceum (Foto:Funda)

Loft in voormalig Joods Lyceum (Foto:Funda)
Loft in voormalig Joods Lyceum (Foto:Funda)

Loft in voormalig Joods Lyceum (Foto:Funda)
Loft in voormalig Joods Lyceum (Foto:Funda)

Loft in voormalig Joods Lyceum (Foto:Funda)
Loft in voormalig Joods Lyceum (Foto:Funda)

Loft in voormalig Joods Lyceum (Foto:Funda)
Loft in voormalig Joods Lyceum (Foto:Funda)

Loft in voormalig Joods Lyceum (Foto:Funda)
Loft in voormalig Joods Lyceum (Foto:Funda)

Loft in voormalig Joods Lyceum (Foto:Funda)
Loft in voormalig Joods Lyceum (Foto:Funda)

Loft in voormalig Joods Lyceum (Foto:Funda)
Loft in voormalig Joods Lyceum (Foto:Funda)

Situatie rond provinciehuis Leeuwarden weer rustig na serieuze dreiging

Bij het provinciehuis in Leeuwarden is vanmiddag een dreigende situatie ontstaan nadat er berichten binnenkwamen dat iemand met een explosief onderweg zou zijn naar het gebouw. De politie nam de dreiging zeer serieus en sloot het provinciehuis en de nabije omgeving af. Tijdens de sluiting waren er zo'n 140 tot 150 mensen in het gebouw aanbezig. Na zo'n twee uur was de situatie weer onder controle volgens de politie. Zo meldt RTLNieuws.

Er stonden tientallen demonstranten voor het provinciehuis om tegen het stikstofbeleid van het kabinet te protesteren, vertelde een woordvoerder van de gemeente Leeuwarden. 

Het is nog niet bekend of er iemand is aangehouden naar aanleiding van de dreiging. Het onderzoek naar "de aard, achtergrond en herkomst van de melding" gaat nog door, meldt de politie op Twitter.

Google gaat tweede datacenter in Groningen bouwen

Google werkt aan een nieuw datacenter bij de stad Groningen. Het bedrijf heeft 20 hectare grond gekocht bij industrieterrein Westpoort.  Dat ligt in Hoogkerk aan de A7 in de gemeente Groningen. Het datacenter zelf wordt maximaal 8 hectare groot, weet RTV Noord.

Het gaat volgens Google om een "kleinschalige satellietfaciliteit". Volgens de techgigant is het datacentrum nodig omdat "steeds meer mensen gebruikmaken van digitale middelen en organisaties massaal overstappen naar het werken vanuit de cloud". Het is niet bekend hoeveel geld Google in het project steekt.

Volgens de gemeente gaat het niet om een zogeheten hyperscale datacenter. Daarvoor wordt het Google-datacenter te klein en gebruikt het te weinig stroom. Dit betekent dat het datacenter niet onder de strengere regels valt die het kabinet begin 2022 heeft ingevoerd. 

In het najaar van 2023 zou moeten worden begonnen met de bouw van dit datacenter.

Verenigde Staten: inflatie 9,1 procent in juni, hoger dan verwacht

De gevolgen van de oorlog in Oekraïne reiken tot in de VS. Ook daar neemt de prijsdruk voor goederen en diensten toe. De inflatie voor juni is zelfs hoger dan experts hadden verwacht.

De inflatie in de VS blijft stijgen en klimt naar het hoogste niveau sinds november 1981. De inflatie voor goederen en diensten steeg in juni tot 9,1 procent ( mei 8,6 procent), aldus het Labour Department in Washington. Experts hadden slechts 8,8 procent verwacht.

"De totale inflatie heeft een nieuwe inflatiepiek bereikt, ondanks een sterk dempend basiseffect van het voorgaande jaar", zegt Bastian Hepperle van de private bank Hauck Aufhäuser Lampe. "Er staat nog steeds veel te veel druk op de inflatie, dus het risico blijft groot dat dit niet de laatste piek van dit jaar zal zijn. Op een klein lichtpuntje is de kerninflatie voor de derde maand op rij licht gedaald. Op 5 ,9 procent, maar nog steeds veel te hoog, zodat de Amerikaanse Federal Reserve op 27 juli haar beleidsrentebereik opnieuw fors zal verhogen."

Toeleveringsproblemen en gestegen energiekosten, mede als gevolg van de oorlog in Oekraïne, zorgen voor een sterke prijsdruk in de VS, maar ook in het eurogebied. Als eerste reactie stegen de Amerikaanse dollar en kapitaalmarktrentes in de VS. Dit suggereert dat de financiële markten verdere en aanzienlijke renteverhogingen door de Amerikaanse Federal Reserve verwachten. Gezien de sterke arbeidsmarkt en de gelijktijdig hoge inflatie heeft de Fed recentelijk de belangrijkste rentetarieven scherper verhoogd dan ooit sinds 1994. Het besloot tot een verhoging van 0,75 procentpunt tot 1,50 tot 1,75 procent. Voor de vergadering van eind juli overwegen de monetaire autoriteiten een verdere verhoging van 0,5 of 0,75 procentpunt.

IMF: VS kunnen recessie waarschijnlijk niet vermijden
Volgens schattingen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) kunnen de VS een recessie mogelijk niet vermijden. Dit voorkomen wordt volgens het IMF-landenrapport een grote uitdaging. De groeivooruitzichten voor 2022 zijn bijgesteld - van 2,9 naar 2,3 procent. De meest recente economische gegevens wezen op een zwakkere consumptie.

Particuliere consumptie speelt in de VS een grotere rol dan in andere landen zoals Nederland met zijn exportgerichte industrie. Voor 2023 is de IMF-raming voor de groei in de VS verlaagd van 1,7 naar 1,0 procent.

Minister Schouten wil terugkeer schooltandarts

Minister Carola Schouten voor Armoedebeleid wil de terugkeer van de schooltandarts. Ze wil hiermee kinderen uit arme gezinnen toegang tot deze vorm van zorg te geven, zegt ze in een interview met het AD. Ondanks dat mondzorg tot 18 jaar gratis is, gaat een op de vijf kinderen nooit naar de tandarts.

“Er zijn mensen die niet meer naar de tandarts gaan, omdat ze het niet kunnen betalen. Die zijn niet bang voor de tandarts maar voor de rekening van de tandarts. Hun kinderen gaan vervolgens ook niet naar de tandarts”, aldus de minister tegen de krant. Meer hierover bij Skipr.

RIVM: nieuwe variant BA.2.75 centaurus aangetroffen in Gelderland

Het aantal positieve coronatests stijgt langzaam. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreerde in de afgelopen week 43.220 nieuwe gevallen, 10 procent meer dan in de zeven dagen ervoor. Dat is de langzaamste stijging van de huidige zomergolf.

Dat het coronavirus tempo verliest, is ook te zien aan het zogeheten reproductiegetal. Het cijfer zakt naar 1,01. Dat is het laagste niveau sinds 19 mei, bijna twee maanden geleden. Bij een reproductiegetal van rond de 1 blijft het aantal bevestigde besmettingen vrij stabiel. Elke persoon die het coronavirus oploopt besmet dan gemiddeld één ander. Zo meldt Skipr.

Update 15.40 uur: de RIVM heeft zojuist laten weten dat de BA.2.75 variant van het coronavirus SARS severe acute respiratory syndrome-CoV coronavirus-2 is nu ook in Nederland vastgesteld. De variant is aangetoond in een monster van 26 juni 2022 uit de regio noordoost-Gelderland.

De BA.2.75 is een subvariant van de Omikronvariant BA.2. Recent is deze variant gevonden in onder andere India, Australië, Japan, Canada, de Verenigde Staten, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Het betreffende monster in Nederland is afkomstig uit de regio noordoost-Gelderland en is afgenomen op 26 juni 2022. Het RIVM neemt contact op met de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst om te kijken of brononderzoek mogelijk is.

Eerdere berichtgeving: De omikronvariant heeft tot op heden vijf subvarianten die met extra aandacht worden gevolgd: de zogenaamde BA.1, BA.2 (inclusief subvariant BA.2.12.1), BA.3, BA.4 en BA.5 varianten.

Recent wordt in veel landen een toename gezien van subvariant BA.5. Het aandeel van deze variant wordt in de kiemsurveillance gemonitord en daarnaast ook bepaald middels variant PCR.

De meest recente gegevens uit de kiemsurveillance laten zien dat BA.5 in juni in ons land dominant geworden is.

Sinds kort wordt in verschillende landen een subvariant van de BA.2 gezien: de BA.2.75 (centaurus) . Deze variant is onder meer aangetroffen in India, Australië, Japan, Canada, de Verenigde Staten, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. In Nederland is deze variant nog niet aangetroffen.

Over de BA.2.75 is nog weinig bekend. Wel lijkt ook deze variant door kleine specifieke veranderingen de opgebouwde afweer tegen COVID-19 gemakkelijker te kunnen omzeilen. Dit moet echter nog bevestigd worden in laboratoriumtesten. Het RIVM volgt de situatie op de voet.

ILT dwingt statiegeld op blikjes af vanaf 1 januari 2023

De Inspectie Leefomgeving en Transport legt een voornemen tot last onder dwangsom (vLOD) op aan het Afvalfonds (AV) en 16 producenten en importeurs, waaronder supermarkten en blikproducenten. De ILT reageert hiermee op het bericht van het AV dat zij geen statiegeld gaan heffen op blikjes vanaf 1 januari 2023, terwijl dan juist de nieuwe wetgeving en verplichting ingaat op het heffen van dit statiegeld.

Op 17 juni heeft het Afvalfonds Verpakkingen (AV) namens het verpakkend bedrijfsleven laten weten dat zij niet kunnen voldoen aan de wettelijk vastgelegde datum van 31 december 2022 om een statiegeldsysteem voor blikjes in te voeren. Staatssecretaris Heijnen (IenW) heeft in een Kamerbrief laten weten dat de wettelijk vastgelegde invoeringsdatum voor het statiegeldsysteem voor blikjes op 31 december 2022 overeind blijft.

De ILT gaat handhaven, omdat de inspectie ervoor wil zorgen dat de nieuwe wet wordt nageleefd. Het bedrijfsleven geeft nu al aan hier niet aan te gaan voldoen en daarom legt de ILT de preventieve last op. Het totale bedrag aan dwangsommen voor de 17 betrokken partijen bedraagt ruim € 28 miljoen. Als na het bereiken van het maximale dwangsombedrag de overtreding nog steeds wordt begaan, zal de ILT een nieuwe dwangsom opleggen.

Karin Visser, directeur toezicht en opsporing bij de ILT: “We zien het niet naleven van de nieuwe wet op ons afkomen. Daar wil de ILT paal en perk aan stellen. Dat er statiegeld op blikjes komt, is niet nieuw. De betrokken partijen zijn vooraf ruim betrokken en geïnformeerd over de datum van 31 december 2022. Het lijkt volgens de sector onmogelijk om die datum te halen, maar dat zien we echt anders. Het is voor de samenleving belangrijk dat blikjes nu ook gerecycled worden, zodat we zwerfvuil tegengaan en samen werken aan de circulaire economie. Dat is een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid, dus ook voor de producenten en importeurs van blikjes, de supermarkten en het Afvalfonds.”

De ILT ziet toe en handhaaft op de wettelijke voorschriften op het gebied van het Besluit beheer verpakkingen 2014 (Bbv), waaronder ook het statiegeld op kunststof flessen en metalen drankverpakkingen in Nederland. De aangeschreven partijen krijgen nu 4 weken de tijd om een zienswijze in te dienen op de vLOD.

Satiegeld op blikjes (Foto:Pixabay)
Satiegeld op blikjes (Foto:Pixabay)

Eind oktober verschijnt Bayonetta 3 voor Switch

Bijna vijf jaar na de aankondiging tijdens The Game Awards hebben Platinum Games en Nintendo eindelijk een releasedatum voor Bayonetta 3 bedacht. We kunnen weer hacken, slashen en schieten vanaf 28 oktober wanneer de game op Nintendo Switch verschijnt. En voor de bonus zien we nieuwe beelden van de heks in actie in de release reveal trailer.

In dit derde deel van de Bayonetta-serie, bundelt de Umbra Witch haar krachten met enkele oude bekenden, naast de mysterieuze Viola en vele andere Bayonetta’s, om de door mensen gemaakte Homunculi te stoppen.

Spelers kunnen gebruikmaken van Bayonetta’s gestoorde wapens en krachtige nieuwe Demon Masquerade-vaardigheid om vijanden te slopen met over-the-top combo’s en demonische krachten. Dit keer bindt de heks de strijd aan met een kwaad dat de mensheid in de dieptes van de chaos dreigt te storten.

De nieuwe trailer van de game onthult nieuwe details over Bayonetta’s nieuwste avontuur en enkele van de nieuwe personages die ze zal ontmoeten:

  • maak kennis met vele verschillende Bayonetta’s, de ene nog fantastischer dan de andere, terwijl je je een weg knokt door de straten van Tokio, de bergen van China en meer. Ontdek of deze mysterieuze alliantie de mensheid echt kan redden en wat het lot voor deze bende Bayonetta’s in petto heeft.
  • Vernietig vijanden als Viola: naast Bayonetta, kunnen spelers ook de heks-in-opleiding Viola besturen. Viola is klaar om de hel op de Homunculi los te laten met haar zwaard en haar meedogenloze metgezel, de katachtige demon Cheshire.

Op 28 oktober komt ook een speciale Trinity Masquerade Edition. Deze versie van Bayonetta 3 wordt geleverd inclusief een full-color, 200 pagina's tellend artbook over de hele Bayonetta-trilogie met drie exclusieve titelbladen, één voor elke game, die je kunt combineren tot een prachtig, panoramisch artwork. Meer details over de Trinity Masquerade Edition en pre-orders worden in de toekomst onthuld.

Daarnaast zal de originele Bayonetta op 30 september voor de Nintendo Switch verschijnen als opzichzelfstaande, fysieke uitgave.

Duitse voetbalsters met tweede zege door, Denemarken klopt Finland

Op het Europees kampioenschap voetbal voor vrouwen heeft Duitsland zich geplaatst voor de kwartfinales. Na de 4-0 zege op Denemarken werd dinsdagavond ook Spanje aan de kant geschoven: 2-0.

In Londen kwam Duitsland na een gigantische blunder van de Spaanse keepster al snel op voorsprong: de bal werd recht in de voeten van Klara Bühl gespeeld, die niet twijfelde. Spanje kreeg een grote kans op de gelijkmaker, maar liet die liggen, waarna Alexandra Popp voor rust de 2-0 binnen kon werken. Daar bleef het verder bij, ondanks nog wat kansjes over en weer.

In Milton Keynes speelde Denemarken tegen Finland, wat lange tijd niet meer opleverde dan een kansje hier en daar. Pas na dik zeventig minuten was het eindelijk raak: Pernille Harder scoorde en besliste daarmee gelijk de eindstand in de wat gezapige wedstrijd.

Herta na F1-test: "Voelde me gelijk comfortabel"

Colton Herta heeft zijn eerste kilometers in een Formule 1-wagen gemaakt door twee testdagen af te ronden op het Autodromo do Algarve in Portugal voor het team van McLaren. De jonge Amerikaan heeft in totaal 162 ronden afgelegd in de MCL35M van vorig seizoen. Herta geldt als een van de grootste talenten van het huidige IndyCar-veld.

"Het was geweldig om een F1-wagen te besturen. Ik voelde me gelijk comfortabel", liet een lyrische Herta optekenen. "Ik voelde de limiet van de wagen. Misschien ontbrak de consistentie een beetje, maar dat zal wel komen na meer ervaring. Ik had in ieder geval het gevoel dichtbij te zitten".

De jonge Amerikaan was vooral onder de indruk van de kracht en acceleratie van de Formule 1-bolides. Voor Herta smaakte het in ieder geval naar meer: "Wat een wagen om te besturen! De snelheid in een rechte lijn, de acceleratie en het remmen, dat was absoluut het meest indrukwekkende. Dit is iets heel anders dan een IndyCar-wagen. Ik sta er definitief voor open om dit jaar een vrije training te rijden tijdens een F1-weekend".

Nu Daniel Ricciardo zijn gloriedagen – zoals tijdens zijn Red Bull-periode – voorlopig voorbij lijken te zijn, gonst het van de geruchten dat het team uit Woking Herta op het oog heeft als diens vervanger. Ricciardo is standvastig dat hij een contract heeft tot eind 2023, maar McLaren gaf reeds aan bepaalde 'mechanismes' te hebben waardoor ze vroegtijdig afscheid kunnen nemen van de goedlachse Australiër.

Tour: Etappe 11 - Een loodzware, klassieke bergrit

De tiende etappe van de Tour de France kende het nodige klimwerk en zoals verwacht kwam men redelijk gesloopt boven op het lokale vliegveld van Megève. Het was echter wel slechts een opwarmertje, want vandaag gaan we écht de bergen in.

De heren beginnen vandaag in Albertville, waarna ze op weg gaan naar een kort maar pittig klimmetje. Vervolgens begint de bergtocht echt: de Col du Télégraphe staat op het programma, na een heel kort stukje afdalen gevolgd door de Col du Galibier - 17,7 kilometer aan bijna zeven procent, naar 2642 meter hoogte.

Na de bijzonder lange afdaling van de Galibier gaat het weer omhoog, de finish ligt bovenop de Col du Granon op 2400 meter hoogte - 11,3 kilometer aan ruim negen procent, ook deze is van de buitencategorie.

Voor de liefhebber heeft Rellende_Rotscholier alles hier uiteraard weer uitgebreid voorbeschouwd. De renners staan om kwart over twaalf aan het vertrek, de finish staat ergens tussen half vijf en kwart over vijf gepland.

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)

McDonald's gaat het roken op hun terrassen verbieden

McDonald’s wil geen tabaksrook meer op zijn terras. De fastfoodketen zegt als eerste grote horecagelegenheid in ons land rookvrije terrassen te maken. Vanaf eind deze zomer mag er niet meer op het terras of voor de deur van de restaurants gerookt worden.

Met deze maatregel wil McDonald's ervoor zorgen dat iedereen buiten op het terras kan genieten van zijn maaltijd, zonder last te hebben van sigarettenrook van anderen. McDonald’s telt in ons land 258 restaurants, waarvan de meeste restaurants een eigen terras hebben.

Sri Lanka roept noodtoestand uit na vlucht president Rajapaksa

De regering in Sri Lanka heeft vanwege de aanhoudende onrust de noodtoestand uitgeroepen voor de eilandstaat. De politie gebruikte traangas tegen demonstranten die de ambtswoning van premier Wickremesinghe bestormden. Zijn privéwoning was eerder in brand gestoken.

Volgens de grondwet bekleedt Wickremesinghe sinds vandaag het ambt van president nadat staatshoofd Rajapaksa naar de Malediven is gevlucht. Hij vertrok na de massale protesten in het weekend, toen boze demonstranten zijn kantoorgebouw bestormden. Het nieuws van het vertrek van president Rajapaksa werd onder de demonstranten met gejuich begroet.

Het land verkeert in een ernstige economische crisis. De regering van de eilandstaat was recent niet meer in staat om te betalen voor geïmporteerd voedsel, brandstof en medicijnen. 

Conform de grondwet zal premier Wickremesinghe in eerste instantie het ambt van president op interim-basis op zich nemen. Op 20 juli wordt een nieuw staatshoofd gekozen.

FIOD houdt verdachte aan voor verduistering in dienstbetrekking en belastingfraude

Op 12 juli heeft de FIOD een 42-jarige man in Elburg aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau in Zwolle. Hij wordt verdacht van verduistering van geld van zijn werkgever en belastingfraude. Een woning in Elburg, een recreatiewoning in Nunspeet en een recreatiewoning in Vierhouten zijn doorzocht. Daarbij is beslag gelegd op administratie, gegevensdragers en een wijncollectie.

Uit een intern onderzoek van zijn werkgever blijkt dat de verdachte jarenlang stelselmatig geld verduisterde in zijn functie als hoofd van financiële afdelingen in Nederland en België, onder andere door geld van bedrijfsrekeningen naar andere rekeningen over te maken. Het geld gebruikte hij vermoedelijk voor onder meer extra aflossingen van zijn hypotheek en het erop nahouden van een zeer luxe levensstijl. Het totaal aan verduisterde gelden heeft de werkgever geschat op € 2.800.000.

De Belastingdienst constateerde dat de verdachte meer geld van zijn werkgever had ontvangen dan hij op zijn belastingaangiften had aangegeven en berekende ook nog eens een fiscaal nadeel van ruim 750.000 euro.

De FIOD is een strafrechtelijk onderzoek gestart dat onder leiding staat van het Functioneel Parket.

Groep van 181 mensen uit Afghanistan komt aan in Nederland na uitzonderingstoezegging Pakistan

Een groep van 181 mensen uit Afghanistan is gisteravond met een door Nederland ingehuurde charter aangekomen in Eindhoven. Het gaat om personen en gezinnen die tot nu toe Afghanistan niet konden verlaten omdat niet iedereen van hen beschikt over geldige reisdocumenten. De Pakistaanse autoriteiten lieten begin juni weten opnieuw een uitzondering te maken en toe te staan dat deze mensen via Pakistan mochten doorreizen naar Nederland. Door deze toezegging hoopt het kabinet zoveel mogelijk mensen die nog voor overkomst in aanmerking komen over te kunnen brengen.

Grenspassage
De meeste mensen uit de groep zijn in de afgelopen twee weken vanuit Afghanistan de grens met Pakistan overgestoken. Hier werden zij opgevangen door de Nederlandse ambassade in samenwerking met de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). Nederlandse diplomaten hielpen ze verder door te reizen naar Islamabad en vervolgens naar Nederland. Hoeveel mensen dankzij de medewerking van de Pakistaanse autoriteiten in totaal kunnen worden overgebracht is nog niet te zeggen, maar Nederland zet zich in om een zo groot mogelijk deel van de mensen die daarvoor in aanmerking komt over te brengen.

Uitzondering
De toestemming van de Pakistaanse autoriteiten kwam na maandenlange diplomatieke inspanningen van onder andere Nederlands ambassadepersoneel. Nederland blijft de komende tijd in contact met Pakistan om ook mensen die niet de juiste papieren hebben te helpen Afghanistan te verlaten. De Pakistaanse autoriteiten maakten al eerder een dergelijke uitzondering. Hierdoor konden in januari en maart 2022 al 329 mensen via deze route naar Nederland worden overgebracht.

Kabinet komt met overkoepelende aanpak op armoede en schulden

Voor een grote groep Nederlanders staat de bestaanszekerheid onder druk. Voor hen is de dagelijkse zorg om rond te komen groot, door onvoldoende of onzekere inkomsten of doordat ze te maken hebben met problematische schulden. Dit zorgt voor stress, gezondheidsproblemen, sociaal isolement en schaamte en zet kinderen langdurig op achterstand, vaak van generatie op generatie. Het kabinet wil deze vicieuze cirkel doorbreken en met een brede, meerjarige aanpak geldzorgen beter voorkomen, het aantal mensen in armoede en schulden substantieel terugdringen en de bestaanszekerheid van alle Nederlanders versterken.

De aanpak Geldzorgen, Armoede en Schulden van het kabinet bestaat uit een groot aantal acties, initiatieven en maatregelen op diverse terreinen. Hierbij wordt ook aangesloten bij andere kabinetsprogramma’s, zoals het Nationaal programma Leefbaarheid en Veiligheid (VRO) en de Gelijke Kansen Alliantie (OCW). Het kabinet trekt bij de uitvoering samen op met gemeenten, maatschappelijke organisaties, het bedrijfsleven, uitvoeringsorganisaties, de wetenschap en ervaringsdeskundigen. Met als concrete doelen een halvering - ten opzichte van 2015 - van het aantal kinderen dat in armoede opgroeit in 2025, en een halvering van het aantal mensen in armoede en het aantal huishoudens met problematische schulden in 2030.

Minister Carola Schouten: ‘De doelen zijn ambitieus. Tegelijkertijd is de realiteit weerbarstig en dreigt nu juist een grotere groep huishoudens in de financiële problemen te raken door de hoge prijzen van energie en boodschappen. Het kabinet zet vol in op maatregelen om de gevolgen te beperken en zoekt verder naar oplossingen. Toch moeten we ook verder kijken en ervoor zorgen dat het aantal mensen in armoede en met problematische schulden structureel afneemt op termijn. Deze plannen vormen hiervoor het startpunt.’

Werken meer lonend, meer aandacht voor financiële educatie
Als onderdeel van de aanpak verhoogt het kabinet het minimumloon en verruimt het de bijverdiengrenzen in de bijstand, zodat werken meer gaat lonen. Mensen met een uitkering krijgen extra hulp bij het vinden van werk. Iedere vier jaar bekijkt het kabinet of het sociaal minimum toereikend is om van te leven en mee te doen in de samenleving. We maken financiële regelingen en voorzieningen eenvoudiger en toegankelijker, zodat ze beter worden benut. De overheid gaat mensen die recht hebben op regelingen hier zoveel mogelijk actief op wijzen. Er komt meer aandacht voor financiële educatie van kinderen en jongeren en het voorkomen van geldzorgen bij levensgebeurtenissen, zoals een scheiding of 18 jaar worden. Kindvoorzieningen voor gezinnen met een minimuminkomen, zoals sport- of muziekles, breiden we uit met activiteiten en stage- of traineeplekken waarmee kinderen hun vaardigheden en zelfvertrouwen kunnen versterken.

Minister Carola Schouten: ‘Als mensen de eindjes niet aan elkaar weten te knopen, dan bemoeilijkt dat ze in het volwaardig meedoen aan onze maatschappij. Dat gaat ons allemaal aan. Armoede en schulden kan echt iedereen overkomen. Nederland zou een samenleving moeten zijn waarin niemand aan de kant staat. Waarin we naar elkaar omzien en oog hebben voor de problemen van de ander.‘

Armoede blijft vaak verborgen, bijvoorbeeld uit schaamte. Het kabinet wil onder meer door een bredere inzet van brugfunctionarissen op scholen armoede beter signaleren. Zij bieden een luisterend oor aan ouders en staan in directe verbinding met zowel de school als hulpverleners in de wijk. In meer gemeenten komen lokale allianties tussen publieke en private partijen om armoede in gezinnen tegen te gaan. Het kabinet neemt ook maatregelen om de toegang tot mondzorg voor minima te verbeteren en wil bereiken dat meer kinderen naar de tandarts gaan in wijken waar het tandartsbezoek laag is.

Schulden op pauze, betere hulp voor ondernemers
Mensen worstelen vaak langdurig met schulden. Dit beperkt hen in het dagelijkse leven. Het kabinet wil snellere en effectievere schuldhulpverlening, met meer saneringskredieten, waarbij de gemeente de schulden van andere schuldeisers overneemt, de mogelijkheid om schulden te pauzeren en betere schuldhulp voor zelfstandig ondernemers. Gemeenten krijgen hier extra middelen voor. Er komt zoveel mogelijk één loket voor overheidsincasso, zodat mensen met meerdere schulden met één gerechtsdeurwaarder te maken hebben en één gezamenlijke betalingsregeling kunnen treffen. Het kabinet stelt ook extra geld beschikbaar aan gemeenten voor de vroegsignalering van schulden. Zij kunnen dan beter hulp bieden aan inwoners om te voorkomen dat betalingsachterstanden verder oplopen.

In twintig kwetsbare wijken investeert het kabinet in innovatieve armoede- en schuldenaanpakken. Het gaat bijvoorbeeld om projecten waarbij private bedrijven sociale investeringen doen (social impact bonds) en hulpverleners mogen afwijken van de regels wanneer sprake is van stapeling van problematiek. Opgedane kennis en ervaringen wordt gebruikt om deze aanpakken in meer wijken te starten.

Een overheid die werkt voor mensen
Het kabinet werkt met de geschetste integrale aanpak toe naar een overheid die laagdrempelige hulp biedt, naast mensen staat en hen vertrouwen geeft. Te lang is uitgegaan van de gedachte dat mensen de regels begrijpen en dus volgen. Terwijl regels en regelingen vaak complex zijn en een fout snel is gemaakt, met soms hoge terugvorderingen en boetes tot gevolg. Dat heeft het vertrouwen in de overheid geschaad. Het kabinet wil ervoor zorgen dat mensen die in de knel zitten zich gezien en gehoord voelen, weten waar ze terecht kunnen en goede ondersteuning krijgen, zodat zij weer verder kunnen met hun leven.

Steeds minder echtscheidingen

Het aantal echtscheidingen neemt al zeven jaar op rij af. Steeds meer stellen wonen echter ongehuwd samen, ook als ze kinderen krijgen. Het aandeel ouders dat in de jaren na de geboorte van hun kind uit elkaar gaat, neemt nog wel steeds toe. Dat blijkt uit een nieuwe analyse van het CBS in het artikel Trends in (echt)scheidingen.

In 2021 eindigden 25.600 huwelijken in een echtscheiding. Dat zijn minder dan 8 echtscheidingen per duizend echtparen. Dit aandeel is sinds 1980 niet meer zo laag geweest. In 2014 strandden nog 10,4 op de duizend huwelijken. Sindsdien neemt het aandeel echtscheidingen ieder jaar af.

Deels komt deze daling door vergrijzing en doordat jongere generaties minder, en op latere leeftijd trouwen. Zij wonen vaker ongehuwd samen of kiezen voor het geregistreerd partnerschap. Hierdoor bestaat de groep echtparen voor een steeds groter deel uit stellen die al decennialang getrouwd zijn. Dat drukt het echtscheidingscijfer omdat echtparen die langer bij elkaar zijn minder vaak scheiden.

Ook nieuw gesloten huwelijken stabieler
Ook nieuw gesloten huwelijken eindigen de laatste jaren iets minder vaak in een echtscheiding. Van de echtparen die in 2010 trouwden, was minder dan 16 procent binnen tien jaar uit elkaar. De piek van het aandeel huwelijken dat binnen tien jaar strandde (18 procent) lag bij huwelijken gesloten in 1990. In de decennia daarvoor nam dit aandeel juist snel toe.

Dat huwelijken gesloten na 1990 steeds wat minder vaak eindigen in een echtscheiding, kan deels worden verklaard doordat steeds minder mensen voor hun 25e trouwen. Het risico op een scheiding is namelijk beduidend hoger als mensen op jongere leeftijd trouwen.

Steeds meer ongetrouwde ouders
Steeds minder ouders zijn getrouwd als hun kind wordt geboren. Van de paren die in 1998 een kind kregen was 85 procent getrouwd. Dit aandeel daalde in de periode erna aanzienlijk. Van de stellen die in 2016 een kind kregen was 54 procent gehuwd, 38 procent woonde ongehuwd samen en ruim 7 procent had een geregistreerd partnerschap.

Scheidingen bij ouders nemen toe
Bij ouders die pas een kind hebben gekregen, neemt het aantal scheidingen toe. Van de ouderparen die in 2013 een kind kregen en op dat moment op hetzelfde adres woonden, was ruim 11 procent binnen zes jaar uit elkaar. Van de ouders die in 1998 een kind kregen was dit nog bijna 9 procent.

Ouders die bij de geboorte van hun kind gehuwd waren, scheidden het minst. Van de getrouwde stellen die in 2013 een kind kregen was minder dan 8 procent zes jaar later uit elkaar. Van de ouders met een geregistreerd partnerschap, scheidde ruim 10 procent. Bij de ouders die ongehuwd samenwoonden was het aandeel scheidingen het grootst: van hen was ruim 16 procent na zes jaar uit elkaar.

Voedingsmiddelen ruim 11 procent in prijs gestegen

Consumenten betaalden in juni 2022 gemiddeld ruim 11 procent meer voor voedingsmiddelen dan een jaar eerder. De prijsstijging van voedingsmiddelen was daarmee hoger dan de algemene prijsstijging van goederen en diensten van 8,6 procent. Dit meldt het CBS op basis van een nadere analyse van de consumentenprijsindex.

Het komt niet vaak voor dat de prijzen van voedingsmiddelen zo sterk stijgen. De laatste keer dat de prijzen over een heel jaar gemiddeld met meer dan 10 procent stegen was in 1976. In 2001 was de prijsstijging eveneens hoog, maar wel iets lager dan in juni 2022. Geen enkele categorie voedingsmiddelen daalde in juni 2022 in prijs.

Vlees 16 procent duurder
Vlees en vis spanden de kroon met een prijsstijging van ruim 15 procent. Een stukje vlees op het bord kostte in juni 2022 ruim 16 procent meer dan een jaar eerder. Vis steeg 10 procent in prijs. Een gemiddelde consument geeft ruim 5 keer zoveel uit aan vlees als aan vis.

Zuivelproducten werden eveneens duurder. Met ruim 14 procent was de prijsstijging de hoogste na augustus 2008. Van de zuivel steeg boter het sterkst in prijs. Die prijsstijging is in lijn met die van andere oliën en vetten, zoals margarine en olijfolie.

Meeste uitgaven aan voedingsmiddelen gaan naar vlees en vis
Een gemiddelde consument besteedt gemiddeld circa 11 procent van zijn uitgaven aan voeding, in totaal bijna 45 miljard euro in 2021. Hiervan gaat een kwart naar vlees en vis. Van alle voedingsmiddelen werd gemiddeld 23 procent aan groente en fruit uitgegeven. Een gemiddelde consument besteedt 21 procent aan brood en graanproducten. De uitgaven aan zuivel zijn goed voor 14 procent van de totale uitgaven aan voedingsmiddelen.

Consumentenprijzen voor voeding volgen producentenprijzen
Een stijging van de consumentenprijzen voor voedingsmiddelen volgt vaak op een prijsstijging bij producenten. De prijzen bij de producenten van voedingsmiddelen lopen al een tijdje op en stegen in mei 2022 met bijna 23 procent ten opzichte van een jaar eerder. Producentenprijzen hangen sterk samen met die van voedsel op de wereldmarkt.

De ontwikkelingen van de producentenprijzen werken door in de prijzen die de consument betaalt. De lange productie- en distributieketen heeft echter een vertragend effect op deze doorwerking. Handels- en vervoersmarges zorgen er bovendien voor dat consumentenprijzen een minder extreem verloop hebben.

Prijsstijging in Nederland tegen gemiddelde EU
De prijsstijging van voedingsmiddelen in de Europese Unie in juni 2022 is nog niet bekend. In mei 2022 lag de prijsstijging in Nederland rond het gemiddelde van de Europese Unie. In België lag de prijsstijging iets lager dan in Nederland en in Duitsland stegen de prijzen wat sterker. Met name in de Oost-Europese landen was de stijging van de voedselprijzen hoger dan in Nederland.

Prijsniveau voedselprijzen in Nederland lager dan in de EU
Het niveau van de voedselprijzen lag in Nederland in 2021 iets lager dan in de Europese Unie. In zowel België als Duitsland lag het gemiddelde prijsniveau van voedsel hoger dan in Nederland. In veel Oost-Europese landen is voeding goedkoper dan in Nederland. Het algemene prijsniveau van alle consumptieve goederen en diensten in Nederland is wel hoger dan gemiddeld in de Europese Unie.

FOK! Wat een weer: Warm met wat wolkjes

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hi allemaal ! 

We hebben zomer! En het wordt nog warmer, in de loop van het weekeinde is er een overgang naar zonnig en (zeer) warm weer. Vooral dinsdag wordt het waarschijnlijk op uitgebreide schaal tropisch warm, mogelijk tot ca. 38°C in het oosten. 

Vanaf zondag is er een redelijke kans (30-60%) op code geel voor hitte in met name het zuiden.

Maar eerst de verwachting voor vandaag:

Afgelopen nacht bleef het vrijwel overal droog. De minimumtemperatuur lag rond 18°C. De zuidwestenwind was matig.

Vanochtend is het half tot zwaar bewolkt. Het blijft op de meeste plaatsen droog. De wind draait van zuidwest naar west tot noordwest en is matig.

Vanmiddag is het in het zuiden half tot zwaarbewolkt, in de rest van het land schijnt de zon volop. Het blijft vrijwel overal droog. De middagtemperatuur loopt uiteen van 23°C in het noordwesten tot plaatselijk 29°C in het zuiden en oosten. In het noordelijk kustgebied wordt het 18 tot 22°C. De wind komt uit het noorden en is matig, in het Waddengebied en op het IJsselmeer soms vrij krachtig.

Vanavond is het in het zuiden half tot zwaar bewolkt, elders zijn er brede opklaringen. Er staat een matige noordelijke wind.

Vandaag een zeer toepasselijke foto:

Onder de Griekse zon bij Attica (Foto: Laforest)
Onder de Griekse zon bij Attica (Foto: Laforest)

Dinsdag 38 graden in het oosten (lokatie Winterswijk) (Foto: Printscreen Buienradar))
Dinsdag 38 graden in het oosten (lokatie Winterswijk) (Foto: Printscreen Buienradar)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

VK: Acht kandidaten toegelaten tot selectieproces opvolger van Boris Johnson

In het Verenigd Koninkrijk heeft de Conservatieve Partij acht kandidaten toegelaten tot het selectieproces om de vertrekkende premier Johnson op te volgen.

Volgens de partij konden vier vrouwen en vier mannen de nodige steun betuigen van ten minste 20 parlementsleden in de fractie. Ze zijn dus in de running voor het leiderschap van de Tory en dus voor de functie van regeringsleider. Onder meer de voormalige minister van Financiën Sunak, staatssecretaris van Handel Mordaunt en staatssecretaris Truss werden toegelaten.

Vanaf morgen vinden er verschillende stemrondes plaats totdat er nog maar twee kandidaten over zijn. Deze moeten in de zomer een selectieproces van de partijleden ondergaan. De opvolger van Johnson wordt op 5 september aangekondigd.

OekraÔne, Rusland, Turkije en de VN bespreken woensdag graanexport

Delegaties van Rusland en Oekraïne zijn vandaag in Turkije bij elkaar om de hervatting van de graanleveringen over de Zwarte Zee te bespreken. Volgens het Turkse ministerie van Defensie zullen ook vertegenwoordigers van de regering in Ankara en de Verenigde Naties deelnemen aan de bijeenkomst in Istanbul.

Oekraïne is een van 's werelds grootste exporteurs van tarwe. Door de oorlog staan in de havens miljoenen tonnen graan opgeslagen die niet over de Zwarte Zee vervoerd kunnen worden. De internationale gemeenschap beschuldigt Rusland ervan de export van de Zwarte Zee te blokkeren en zo een voedselcrisis te veroorzaken. Moskou ontkent dat.

'De wereld van preppers in de Verenigde Staten'

DW reporter Ines Pohl ging op reis in de wereld van preppers. Ze bezocht een Fortitude Ranch diep in een bos. Het is een plek die is ontworpen om maandenlang meerdere gezinnen te huisvesten.

Ook bezoekt ze een bedrijf dat onderkomens bouwt op het erf van mensen. De mensen die ze bezocht hebben een gemeenschappelijke angst - en delen de zekerheid dat de Amerikaanse staat hen niet zal helpen als het erop aankomt.

1 Euro = 1 Dollar

De euro heeft voor het eerst in meer dan 20 jaar pariteit bereikt met de Amerikaanse dollar. De wisselkoers tussen de twee valuta's ligt nu slechts één cent uit elkaar.

De euro is bijzonder kwetsbaar door de oorlog in Oekraïne en de stijgende gasprijzen. Maar de val van dinsdag markeert de laagste waarde van de euro sinds 2001. En het laat de vrees voor een recessie in Europa toenemen

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #198 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1206
special
Random Pics van de Dag #1205
special
Random Pics van de Dag #1204
review
Helldivers II
special
Random Pics van de Dag #1203
©FOK.nl e.a.