Aantal visboetes gedaald met bijna 50 procent
Het aantal boetes dat sportvissers in Nederland kregen is de afgelopen 8 jaar bijna gehalveerd. Waar in 2014 nog ruim 3.100 keer een visser werd bekeurd, zijn er vorig jaar nog slechts 1.687 vissers voor strafbare handelingen tijdens het vissen beboet. Dit en meer blijkt uit een analyse van beslist.nl, dat informatie van het CJIB rondom vissen onderzocht.
Van 2014 tot en met 2021 werden totaal ruim 16.131 boetes uitgeschreven aan sportvissers en nam het aantal boetes jaarlijks af. Alleen in 2020 werd de dalende trend tijdelijk doorbroken, want in het ‘lockdownjaar’ werden maar liefst 2.516 boetes uitgedeeld. Het gemiddelde aantal in de overige jaren lag op 1.738 boetes.
Vissers gingen in Limburg het vaakst op de bon
Om de lokale verschillen te vergelijken, is het aantal boetes ook afgezet tegen het aantal inwoners. In 8 jaar tijd werden gemiddeld 9,3 boetes per 10.000 inwoners uitgeschreven in Nederland. Tussen provincies zijn de verschillen groot.
Vissers in Limburg gingen naar verhouding het vaakst op de bon met 14,8 boetes per 10.000 inwoners. Ook in Zeeland en Groningen kregen relatief veel sportvissers een bekeuring. Daar lag het aantal boetes per 10.000 inwoners op 14,6 en 14,4 boetes. In Noord-Holland werden juist weinig visboetes uitgeschreven: slechts 4,3 per 10.000 inwoners.
Een opvallende uitschieter is de Limburgse gemeente Maasgouw: daar werden maar liefst 208 boetes per 10.000 uitgedeeld. De top 5 gemeenten waar vissers het vaakst bekeurd werden, bestaat uit:
- Maasgouw, Limburg (208 boetes per 10.000)
- Gennep, Limburg (71)
- Geertruidenberg, Noord-Brabant (66)
- Bergen, Limburg (59)
- West Betuwe, Gelderland (53)
Boetetarieven met gemiddeld 8% gestegen
In Nederland mag je alleen vissen met een vispas en in wateren waar sportvissen is toegestaan. Er zijn ruim twintig verschillende strafbare feiten voor vissen, waaronder regels rondom het voorhanden hebben van te veel hengels en verkeerd gebruik van aas.
Tussen 2014 en 2022 zijn de boetetarieven voor deze feiten gemiddeld met 8% gestegen. 6 op de 10 vissers ging op de bon voor het ‘vissen zonder schriftelijke toestemming van de rechthebbende met één of twee hengels’: vissen zonder een geldige vergunning dus (ruim 10.000 vissers).
Beet! (Foto:Pixabay)
Zoals met alle verboden hier in NL, de pakkans is gewoon heel gering..
Trouwens grappig, als je ziet aan hoeveel regels de sportvisser moet houden, kom je op de markt, visboer zie als sportvisser rare dingen..
Haring heet van juni tot september "nieuw". Buiten dat seizoen spreek je over "maatjesharing".
De term 'nieuw' heeft te maken met de nieuwe vangst van haring, die begint als de haring vet genoeg is. Meestal begint het visseizoen in mei of juni en loopt het door tot half juli. de vangst in deze maanden mag officieel tot en met 30 september Hollandse Nieuwe heten.
dus als je op de 29ste van sept een nieuwe eet, kan dat dus 1 zijn van juni.
† Ryan Dunn (June 11, 1977 – June 20, 2011)
It's funny. All you have to do is say something nobody understands and they'll do practically anything you want them to.
VIVA LA ASSANGE¡
Beetje jammer.
De NVWA kan bij overtreding sancties opleggen.
Oom agent: "U is goudvis. Goudvissen komen hier niet van nature voor. U is dus in overtreding."
Goudvis: "Maar... Maar... Ik ben hier geboren!"
Oom agent: "Dat maakt niet uit, U krijgt nu een boete voor het illegaal zwemmen buiten Uw kom. Wie kan ik bellen om U op te komen halen?"
https://www.youtube.com/watch?v=o-YBDTqX_ZU
foto
https://www.youtube.com/watch?v=o-YBDTqX_ZU
foto
Maar binnen de wijken zijn ze er dus in overvloed. Temeer omdat als ze klaar zijn met vissersvolk pesten, ze gaan harken op de nabijgelegen parkeerzones en terreinen. En als dat gedaan is nog wat rondjes rijden op jacht naar kliko's die net ff te lang of te vroeg op de stoep staan.
MCB radio 747KHz Middengolf
Het ligt niet altijd aan de BOA's.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken