FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 16 juni 2022

Weerwolven in De Sims 4

Electronic Arts en Maxis hebben vandaag aangekondigd dat het nieuwe De Sims 4 Weerwolven Game Pack nu verkrijgbaar is voor pc en Mac via Origin en Steam, PlayStation 4 en Xbox One.

De Sims 4 Weerwolven nodigt spelers uit om bij volle maan te huilen, een ontzagwekkende roedel te vormen en in nieuwe versies van zichzelf te veranderen. Ga door het leven als eenzame wolf, maak deel uit van een roedel of klim naar de top als alfa: spelers creëren hun eigen weerwolfidentiteit.

Ga op verkenning uit en ontdek Moonwood Mill, een oude fabrieksstad waar ooit veel bedrijvigheid was vanwege de nabijgelegen houtzagerij. Deze inmiddels ongetemde wildernis wordt bewoond door een teruggetrokken weerwolfgemeenschap. Spelers kunnen in Meer Lunvik duiken, hun weg door de stad banen met geheime ondergrondse tunnels en samenkomen op 'huilplekken'. Dwaal niet te ver af, want de plaatselijke wilde weerwolf Greg ligt op de loer.

De Sims 4 Weerwolven biedt tal van aanpassingsmogelijkheden voor de innerlijke lycantropie van Sims, die invloed hebben op hun gezichtsstructuur, oren, ogen, plukjes en nog veel meer om zodoende een unieke vacht te creëren. De Sims 4 heeft ook samengewerkt met creator James Turner om vier nieuwe Moonwood Mill-kavels toe te voegen, waaronder de Wolf Bar waar Sims met de plaatselijke bewoners kunnen kletsen en het geheime ondergrondse pad kunnen ontdekken. Een andere kavel is de bibliotheek met zijn aardig versleten fitnessapparatuur en observatorium die meer dan alleen boeken bevat.

Meer inspanningen tegen desinformatie op internet

De Europese Commissie wil met een uitgebreide gedragscode strenger optreden tegen desinformatie op internet.

Met name distributeurs van nepnieuws moeten worden uitgesloten van advertentie-inkomsten. Het zou voor gebruikers gemakkelijker moeten worden om desinformatie te rapporteren en onderzoekers zouden een betere toegang tot gegevens moeten hebben. Factchecks zouden in de toekomst een belangrijkere rol moeten gaan spelen.

De gedragscode in de strijd tegen desinformatie bestaat sinds 2018. De herziene versie is inmiddels ondertekend door 34 deelnemers - waaronder de Facebookgroep Meta, Google, Twitter, Tiktok en Microsoft.

Verdeeldheid onder provinciebesturen over stikstofplannen kabinet

Provinciebesturen zijn onderling flink verdeeld over de nieuwe stikstofplannen van het kabinet. Noord-Holland zegt “de urgentie te begrijpen om stappen te zetten”, terwijl Friesland “de brief van het kabinet aan de kant” gaat schuiven, volgens het Algemeen Dagblad.

Overijssel stelt “de realiteit in het plan” niet te zien, waar Noord-Holland wil gaan “onderzoeken wat haalbaar is”. De provincies eisen allemaal meer duidelijkheid van het kabinet en vragen geld uit Den Haag om de plannen uit te kunnen voeren, zo blijkt uit een rondgang van de krant. De twaalf provincies zijn "unaniem bezorgd" over de plannen. Meer hierover bij WNL

Dubbelslag voor Vlasov in Ronde van Zwitserland

Aleksandr Vlasov is de nieuwe leider in de Ronde van Zwitserland. De 23-jarige Rus was in de lastige vijfde etappe de snelste van een kleine groep. Hij won voor Neilson Powless en Jakob Fuglsang.

Nog voordat de vijfde etappe van 190 kilometer lang begon waren er al een hoop opgevers. Jumbo-Visma trok de volledige ploeg terug na verschillende coronagevallen, ook DSM had te maken met een aantal positieve testen. Daarnaast moest Adam Yates opgeven dankzij een positieve test.

Een kopgroep van vijf man kreeg een flinke voorsprong, maar toen het gat bijna acht minuten was, vond het peloton het genoeg. De achtervolging werd ingezet op het heuvelachtige parcours en de vluchters werden een voor een gegrepen op het lastige parcours rond Novazzano.

Op vijftien kilometer van de streep versnelde Israel - Premier Tech op een van de vele klimmetjes. Door die versnelling moest Remco Evenepoel passen. Het Belgische toptalent verloor vandaag meer dan twee minuten. Fuglsang voelde zich goed en zou als eerste aanvallen, maar zou uiteindelijk niet weggeraken en bleef er een klein groepje over om te sprinten voor de dagzege. Daarin was Alexandr Vlasov net te snel voor een sterk opkomende Neilson Powless. Naast de dagzege neemt Vlasov ook de leiderstrui over van Stephen Williams, die al vroeg moest lossen.

Situatie bij tenten Ter Apel onhoudbaar, tenten moeten weg

Het Rode Kruis luidt nogmaals de noodklok over de mensonterende situatie in Ter Apel. Afgelopen week heeft de hulporganisatie 50 tenten geplaatst op het parkeerterrein bij Ter Apel. Het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) is verantwoordelijk voor het eten, drinken en het garanderen van veiligheid voor deze groep.

De hulporganisatie constateert dat de asielzoekers tijden lang geen voedsel, water en overige nodige hulp hebben gehad. “Dit is een onmenselijke situatie en op deze manier kan het Rode Kruis geen goede ondersteunende hulp bieden. We willen er zijn voor de mensen in nood, maar deze situatie is onhoudbaar en onmenselijk. We roepen de overheid en alle verantwoordelijken op om zo snel mogelijk met een oplossing te komen. Het Rode Kruis zal zijn tenten binnen enkele dagen weghalen”, zegt Marieke van Schaik, directeur van het Rode Kruis.

Sinds gisteravond 22:00 hebben de mensen die in de Rode Kruis-tenten overnachten geen water, voedsel of andere nodige ondersteuning gekregen. Er zijn opstootjes uitgebroken op het terrein en er is gestolen uit de tenten. Het Rode Kruis heeft vandaag om 13.00 zelf gezorgd dat er voedsel en water kwam voor deze groep. Dit is niet de verantwoordelijkheid van de hulporganisatie, maar het Rode Kruis wil niet dat mensen zo lang zonder voedsel en water zitten.

“Wij zitten enorm in onze maag met deze situatie", concludeert Van Schaik. “We weten dat het personeel van het COA keihard werkt om de situatie in goede banen te leiden en dat dit zwaar is. Tegelijkertijd zien we dat de mensen op de vlucht de dupe zijn van deze opvangcrisis in Nederland. Dit gaat om mensen op de vlucht op zoek naar een veilige plek. Gezinnen met kinderen. We kunnen niet op deze manier met mensen omgaan.”

Verantwoordelijkheid
Het Rode Kruis is een noodhulporganisatie die mensen in nood ondersteunt en er graag wil zijn voor deze mensen. Tegelijkertijd ligt de verantwoordelijkheid voor het fatsoenlijk opvangen van asielzoekers bij de Nederlandse overheid. “We vragen de overheid dringend om zijn verantwoordelijkheid te nemen. Het Rode Kruis kan dit niet oplossen. Bovendien is er een onveilige situatie ontstaan in Ter Apel voor zowel de vluchtelingen als onze eigen medewerkers en vrijwilligers. Dit kan zo niet langer.” Van Schaik benadrukt dat het Rode Kruis zeker een onderdeel wil zijn van de oplossing voor het asielprobleem en wil helpen om mensen in nood te ondersteunen. “Maar op deze manier kunnen wij niet werken. Er moet verantwoordelijkheid worden genomen en asielzoekers moeten menswaardig worden behandeld.”

Marieke van Schaik is in spoedoverleg met het COA en met Staatssecretaris Eric van den Burg om te spreken over deze noodsituatie.

Nationale Archeologiedagen 2022

Tijdens de Nationale Archeologie dagen op 17, 18 en 19 juni, maar ook gedurende wat weekenden na deze data kun je op honderden locaties in Nederland letterlijk en/of figuurlijk graven in de geschiedenis van Nederland.

Bezoek opgravingslocaties, ga mee op rondleidingen door archeologen en cultuurhistorische deskundigen, krijg uitleg over onderzoekstechnieken en vondsten of speur zelf naar verdwenen schatten.  Voor elk wat wils.

Kijk voor meer informatie en de agenda op de site van Archeologiedagen.

Hitte des doods op komst: Rijkswaterstaat stelt hitteprotocol in werking

Vanwege de voorspelde hitte morgen stelt Rijkswaterstaat morgen het hitteprotocol in werking voor de provincies waar het volgens het KNMI 30 graden of warmer wordt.  Vooralsnog geldt het protocol vrijdag 17 juni voor de provincies Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. Het protocol is mogelijk ook zaterdag nog van kracht. 

Rijkswaterstaat: "We nemen vrijdag 17 juni en mogelijk zaterdag 18 juni 2022 extra maatregelen vanwege de verwachte hoge temperaturen. Vanaf morgenochtend 17 juni 10.00 uur wordt daarom het hitteprotocol in werking gesteld. Dit houdt in dat weggebruikers die tussen 10.00 en 20.00 uur met pech langs de weg komen te staan direct worden geholpen. We vinden het onwenselijk dat gestrande weggebruikers bij hoge temperaturen in de zon langdurig op een berger moeten wachten.

Daarom zorgen we tijdens deze hete dagen zo snel mogelijk voor een berger die de weggebruiker naar een locatie met voorzieningen brengt, zoals een tankstation of parkeerplaats. Daar kunt u de schaduw opzoeken en zijn water en andere voorzieningen aanwezig."

Tips voor weggebruikers
Het advies aan de weggebruikers is zich goed voor te bereiden en alert te zijn bij hitte. Neem voldoende drinkwater mee, mede omdat de concentratie door hitte kan afnemen. Daarnaast is het handig om een paraplu mee te nemen, deze kan als parasol dienen als u bij pech veilig achter de vangrail op een weginspecteur of de berger wacht.

Vliegers neergestort vliegtuig uit WOII herbegraven

Vijf Tsjechoslowaakse militairen die in de nacht van 22 op 23 juni 1941 de dood vonden bij Nieuwe Niedorp worden herbegraven op CWGC Bergen-Op-Zoom War Cemetery

Precies 81 jaar na hun overlijden worden vijf Tsjechoslowaakse militairen, die in de nacht van 22 op 23 juni 1941 de dood vonden bij Nieuwe Niedorp, herbegraven op de militaire begraafplaats van de Commonwealth War Graves Commission in Bergen op Zoom. In het bijzijn van hun nabestaanden en een groot aantal autoriteiten, waaronder de Tsjechische en de Slowaakse minister van Defensie, resp. Jana Černochová en Jaroslav Naď, de Nederlandse minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Hanke Bruins Slot en de Tsjechische ambassadeur, Kateřina Sequensová, krijgt de bemanning er een laatste rustplaats.

Het vliegtuig (Vickers Wellington T2990) waar de Tsjechoslowaken in vlogen was één van de 70 bommenwerpers die in de nacht van 22 op 23 juni 1941 een bombardement uitvoerden op Bremen. Op de terugweg werd het toestel onderschept door een Duitse nachtjager en neergeschoten. Brandend stortte het neer en slechts één van de bemanningsleden wist zich met zijn parachute te redden en werd krijgsgevangen gemaakt. De overige vijf bemanningsleden stonden sinds die nacht als vermist te boek. Bij de berging, 80 jaar later, zijn zoals gehoopt stoffelijke resten aangetroffen. De Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht heeft vervolgens vastgesteld dat deze toebehoren aan alle vijf vermisten. F/Sgt Jan Hejna, P/O Vilem Konštatský, F/Sgt Alois Rozum, P/O Leonard Smrček en F/Sgt Karel Valach zijn dus niet langer vermist.

Berging Vickers Wellington
In juni 2021 is het wrak van de Vickers Wellington T2990 van 311 (Tsjechoslowaaks) Squadron Royal Air Force uit een weiland in Nieuwe Niedorp in de gemeente Hollands Kroon (Nederland) geborgen. Deze berging vond plaats in opdracht van en in nauwe samenwerking met de gemeente Hollands Kroon. Onder leiding van de stafofficier Vliegtuigberging verwijderde de Vliegtuigbergingsdienst van de Koninklijke Luchtmacht zorgvuldig de wrakdelen, terwijl de Explosieven Opruimingsdienst Defensie zorg droeg voor het veilig verwijderen van boordwapens en munitie. De Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht ontfermde zich over de stoffelijke resten.

Nationaal programma berging vliegtuigwrakken met vermiste vliegers
Tijdens de Tweede Wereldoorlog gingen ruim 5.500 vliegtuigen in Nederland verloren. Van een groot deel hiervan liggen nog resten in de Nederlandse bodem. Uit recent onderzoek blijkt dat op circa dertig tot vijftig plaatsen in Nederland waarschijnlijk nog stoffelijke resten van bemanningsleden aanwezig zijn. Het Nationaal programma berging vliegtuigwrakken ondersteunt gemeentes waar deze zogenaamde ‘kansrijke bergingen’ zich bevinden met geld en advies. Het programma wordt uitgevoerd onder auspiciën van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De kosten voor deze bergingen komen dan ook ten laste van de overheid. Inmiddels zijn vijf toestellen geborgen, waarbij in vier gevallen inderdaad de vermisten zijn aangetroffen.

De militaire begraafplaats, CWGC Bergen-Op-Zoom War Cemetery, waar de vijf Tsjechoslowaakse militairen worden herbegraven, telt 1284 graven en herdachte slachtoffers, waarvan 1189 geïdentificeerde. De Commonwealth War Graves Commission is verantwoordelijk voor de zorg voor de mannen en vrouwen van het Gemenebest die in de Eerste en Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld zodat ze nooit zullen worden vergeten. Dit werk wordt gefinancierd door zes regeringen en begon met het aanleggen, en nu onderhouden, van begraafplaatsen op 23.000 plaatsen over de hele wereld.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 24

Een aantal langverwachte titels landt deze week in de bioscopen, vergezeld van een paar ongetwijfeld ook interessante films. Deze films maken vanaf deze week hun debuut in de Nederlandse bioscopen.

Memory

Wanneer huurmoordenaar Alex (Liam Neeson) een opdracht weigert, draaien de rollen om en wordt hij zelf het doelwit. In een spannende race tegen de klok probeert hij zijn belagers op te sporen, voordat zij of FBI-agent Vincent Serra (Guy Pearce) hem vinden. Intussen laat zijn geheugen hem steeds meer in de steek, waardoor hij niet meer kan vertrouwen op zijn eigen acties.

Men

Een jonge vrouw (Jessie Buckley) trekt zich na de dood van haar ex-man terug op het Britse platteland. Daar wordt haar rust verstoord wanneer het lijkt alsof iets of iemand haar stalkt. Wat begint als een sluimerende dreiging wordt een regelrechte nachtmerrie, waarin ze belaagd wordt door de demonen uit haar verleden. Regisseur Alex Garland heeft een voorliefde voor sci-fi en horrorfilms met een maatschappelijk kantje en maakt na Ex Machina en Annihilation met Men een beklemmend horrordrama. Jessie Buckley (The Lost Daughter, I’m Thinking of Ending Things) en Rory Kinnear (No Time To Die)vervullen de hoofdrollen.

Lightyear

Dit gloednieuwe sci-fi actie-avontuur vertelt het achtergrondverhaal van Buzz Lightyear, de ruimteheld die als inspiratie diende voor het bekende speelgoedfiguur uit de Toy Story-reeks. In Lightyear volgen we Buzz tijdens een spannende missie in de ruimte.

Hit the Road

Een familie van vier rijdt door een prachtig desolaat Iraans landschap. Een vader liggend met zijn been in het gips, een moeder die door haar tranen heen lacht, een jong kind dat als vuurwerk door het voertuig stuitert. En een volwassen zoon die niets zegt, zijn ogen op de weg gericht. Het is al snel duidelijk dat dit niet een gewoon uitstapje is maar een afscheidsreis, waarbij gedurende de trip het gezin zich vastklampt aan herinneringen van het verleden, worstelt met angsten voor het onbekende en zich zorgen maakt om de zieke hond. Hit the Road is het fenomenale speelfilmdebuut van Panah Panahi, zoon van de gerenommeerde regisseur Jafar Panahi (Taxi Teheran). Met de nodige humor schetst de film een gevoelig portret van een gezin dat de pijn van een naderend afscheid wanhopig wil uitstellen. Met muziek van verbannen Iraanse popmuzikanten en een geprezen cast heeft Hit the Road al meerdere prijzen ontvangen waaronder de award voor beste film bij het Filmfestival van Londen.

To Olivia

1962. De excentrieke kinderboekenschrijver Roald Dahl en zijn echtgenote, glamoureus Hollywoodactrice Patricia Neal, hebben zich teruggetrokken op het Engelse platteland om hier hun jonge kinderen op te voeden. Wanneer hun dochter Olivia komt te overlijden, heeft dit onvoorstelbare verlies onvermijdelijk invloed op hun relatie. Maar wordt hun gedeelde verdriet ook een bron van verlossing en kracht die hun leven voor altijd zal veranderen. Gebaseerd op waargebeurde feiten.

Wheel of Fortune and Fantasy

Een drieluik van de regisseur van Oscarwinnaar Drive My Car over hoe het lot allesbepalend is. Meiko belandt in een onverwachte driehoeksverhouding, Sasaki verliest zichzelf in een poging tot verleiding en Natsuko staat een bijzondere ontmoeting te wachten. Deze momenten waar we getuige van zijn, worden uitgekristalliseerd in ontroerende universele lotsbestemmingen die worden gekenmerkt door keuzes, spijt, bedrog en puur toeval. Zij zijn de echte hoofdrolspelers van de film.

Turn Your Body to the Sun

De vader van Sana Valiulina praatte nooit over het verleden. Sana en haar zus Dinar wisten dat hij na de Tweede Wereldoorlog in een van Stalins strafkampen had gezeten, maar de precieze toedracht bleef onduidelijk. Zoals regisseur Aliona van der Horst in haar vorige film Liefde is aardappelen (2017) het Russische verleden indook aan de hand van haar eigen familiegeschiedenis, zo gebruikt ze in Turn Your Body to the Sun de persoonlijke zoektocht van de zussen Valiulina als uitgangspunt voor een zorgvuldige, ontroerende historische verkenning. Sana’s vader behoorde tot de vijf miljoen Russische krijgsgevangenen van de nazi’s. Het merendeel stierf tijdens hun gevangenschap van uitputting en honger; de overlevenden werden na terugkomst door Stalin als verraders beschouwd en naar de goelag gestuurd. Tien jaar verbleef Sana’s vader daar. Was hij een verrader, of werd hij verraden? Indrukwekkende kleurbeelden uit de oorlog, persoonlijke brieven, tekeningen en foto’s geven de film vorm. Door de ogen van Sana zoeken we naar haar vader, en daarmee naar de miljoenen soldaten die werden uitgewist door de geschiedenis.

Les Amours d’Anaïs

Anaïs is dertig, charmant, altijd te laat, schijnbaar zorgeloos, energiek en nogal blut. Het afronden van haar proefschrift schuift ze al tijden voor zich uit. Ze heeft een minnaar, maar weet niet helemaal zeker of ze wel van hem houdt. Wanneer ze een affaire begint met Daniel, raakt de onstuimige Anaïs volledig gefascineerd. Niet voor deze veel oudere Daniel, maar voor zijn echtgenote, de schrijfster Émilie. Anaïs besluit alles op alles te zetten om haar te ontmoeten en voor zich te winnen, zelfs als ze daarvoor alles op het spel moet zetten wanneer ze halsoverkop naar het zomerse Bretagne vertrekt.

Futur Drei

Parvis is een Duitse homoseksuele jongen van Iraanse afkomst. De 20-jarige jongvolwassene leidt een bevoorrecht leven in een middenklasse buitenwijk. Met zijn actieve nachtleven en spannende Grindr-dates heeft Parvis het alsmaar te druk. Terwijl hij van zijn jeugd geniet en niks van zijn afkomst wil weten, hebben zijn ouders een averechtse denkwijze. Die hebben zich opgewerkt als immigranten maar hun hart ligt, desondanks dat ze verbannen zijn, nog steeds in Iran. Als Parvis een taakstraf moet uitvoeren in een asielzoekerscentrum, ontmoet hij de gevluchte Iraniërs Amon en zijn zus Banafshe. De gevoelens die tussen Parvis en Amon bloeien lijken echter een gevaar voor de relatie tussen het drietal. Genietend van de zomer en dagdromend over hun toekomst, ontstaat het grimmige besef dat deze toekomst door ongelijkheid, homofobie en bureaucratie door hun vingers kan glippen. Deels autobiografisch debuut van regisseur Faraz Shariat, met sprankelend acteerwerk van de drie hoofdrolspelers.

Personeelstekort rechtbank noodzaakt tot sepot zaken

Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft besloten tot enkele drastische maatregelen in verband met het personeelstekort bij de rechtbank Gelderland.

Het OM heeft besloten om een aantal strafzaken niet meer voor de rechter te brengen. Een aantal zaken zal (alsnog) worden afgedaan met een OM-strafbeschikking en een aantal zaken zal worden geseponeerd. Tegelijkertijd zijn maatregelen genomen om nieuwe achterstanden te voorkomen.

Het gaat om ongeveer 1500 zaken die meer dan anderhalf jaar wachten op behandeling door een politierechter. De politierechter behandelt strafzaken waarin maximaal één jaar celstraf kan worden opgelegd. Het gaat in dit geval om eenvoudige misdrijven zoals diefstallen, verkeerszaken en bezit van hennep.

De afgelopen jaren heeft het OM meer strafzaken aan de rechtbank Gelderland aangeboden, dan de rechtbank met de beschikbare formatie aan rechters en ondersteuning kon behandelen en afdoen. Ook zijn zaken complexer geworden, waardoor ze meer tijd kosten op een zitting. Bovendien konden in de coronaperiode veel minder zittingen doorgaan, waardoor de bestaande voorraad fors is opgelopen.

Met het extra geld dat het kabinet inmiddels heeft uitgetrokken voor de strafrechtketen zijn de achterstanden niet onmiddellijk ingelopen. Het opleiden van extra rechters kost tijd. De opleiding tot rechter duurt minimaal drie jaar.

Diverse maatregelen getroffen
De afgelopen jaren heeft het OM Oost-Nederland diverse maatregelen getroffen in een poging deze voorraad weg te werken. Een groot aantal zaken is opnieuw beoordeeld. Voor die zaken is nagegaan of ze op een andere manier - dus niet via de rechtbank - konden worden afgedaan, bijvoorbeeld met een OM-strafbeschikking. De rechtbank heeft onderzocht of extra strafzittingen konden worden gepland maar daarvoor waren onvoldoende rechters beschikbaar. Ook rechtbanken elders in het land hadden niet genoeg capaciteit om zaken over te nemen.

'Wij hebben ons maximaal ingespannen om oudere zaken af te handelen, maar de voorraden blijven oplopen. We zijn nu op het punt gekomen dat er drastische maatregelen nodig zijn', aldus hoofdofficier Marthyne Kunst van het OM Oost-Nederland.

De maatregelen zijn genomen in nauw overleg met de rechtbank Gelderland.

Rechtbankpresident Rémy van Leest: 'De rechtbank kampt al geruime tijd met een tekort aan rechters. Het geld dat nu beschikbaar is om meer rechters aan te nemen en op te leiden, lost de problemen op korte termijn echter niet op. Op dit moment kampt de rechtbank Gelderland met een zodanig tekort aan rechters dat niet alle strafzaken kunnen worden behandeld. Dit is al een aantal jaren het geval. Het aantal strafzaken beslaat 20 procent van het totaal aantal zaken bij de rechtbank Gelderland. Onze rechters zijn ook nodig om andere zaken te behandelen zodat mensen verder kunnen met hun leven, zoals echtscheidingen, ondertoezichtstellingen en arbeidsconflicten.'

Wat betekent dit voor slachtoffers?
Het OM en de rechtbank realiseren zich dat deze onvermijdelijke keuze zeer pijnlijk kan zijn voor slachtoffers. Het OM en de rechtbank betreuren dat zeer, want slachtoffers verdienen het dat recht wordt gedaan aan wat hen is overkomen en dat als zij aangifte doen van een strafbaar feit, het OM en de rechtbank hun zaak op een betekenisvolle wijze afdoen.

Slachtoffers die het niet eens zijn met de beslissing in hun zaak hebben de mogelijkheid een klacht in te dienen bij het gerechtshof (artikel-12-procedure).

Nieuwe 'voorraden' voorkomen
Ondertussen zetten het OM en de rechtbank alles op alles om de instroom van nieuwe zaken bij te houden. Het OM doet dat door intensief gebruik te maken van de OM-strafbeschikking. De rechtbank Gelderland gaat tijdelijk naast de nieuw opgeleide rechters, rechters uit andere rechtsgebieden inzetten bij de afdeling strafrecht tot het aantal zaken die de rechter moet behandelen tot een aanvaardbaar niveau is teruggebracht.

McDonalds schikt voor § 1,25 miljard in Frankrijk

De Franse fastfoodketen McDonald's heeft ingestemd met het betalen van 1,25 miljard euro om een onderzoek naar belastingfraude te voorkomen.

De bijbehorende overeenkomst tussen het financiële parket en McDonald's werd vandaag bevestigd. De vooronderzoeken die sinds 2016 lopen, zijn daarmee stopgezet. 

De Franse justitie verdenkt McDonald's ervan de in Frankrijk gemaakte winst kunstmatig te hebben verlaagd door licentievergoedingen te betalen aan het Europese moederbedrijf in Luxemburg. Franse vakbondsvertegenwoordigers spanden de rechtszaak aan en beschuldigden McDonald's van georganiseerde belastingfraude.

Fun met Funda over de grens #1: Alleen al voor het uitzicht!

Vanaf nu kijken we ook eens over de grens bij Funda. Ditmaal een guesthouse in Noorwegen, gelegen op een unieke locatie aan Rekdalsvegen 372 met een fenomenaal 180 gr. fjordzicht op een perceel van 5.775m2.

Deze voormalige traditionele Noorse boerderij (1950) werd van 2010 tot 2015 op deugdelijke wijze energetisch optimaal verbouwd tot een guesthouse met 9 slaapkamers.

De directe omgeving kenmerkt zich door natuur, bos, berg en veelal water. Het voor de deur gelegen Midfjorden biedt een schat aan wildlife, denk hierbij aan vele grote vissoorten voor (sport) visserij, visarenden, bultrug walvissen, orka's, bruinvissen etc. En met een beetje geluk aanschouw je het Noorderlicht. De supermarkt ligt op 5 km afstand.

Gelegen op een perceel van circa 5.775 m². De locatie leent zich uitermate voor privéverblijf met het exploiteren van een gastenverblijf/bed and breakfast, dan wel splitsing in meerdere appartementen.

Woonoppervlakte:
Etage -2 ca. 75 m2
Etage -1 ca. 185 m2
Etage 0 ca. 242 m2
Etage 1 ca. 100 m2
Etage 1 garage ca 15 m2

Noorwegen, alleen al voor het uitzicht! (Foto:Funda)
Noorwegen, alleen al voor het uitzicht! (Foto:Funda)

Noorwegen, alleen al voor het uitzicht! (Foto:Funda)
Noorwegen, alleen al voor het uitzicht! (Foto:Funda)

Noorwegen, alleen al voor het uitzicht! (Foto:Funda)
Noorwegen, alleen al voor het uitzicht! (Foto:Funda)

Noorwegen, alleen al voor het uitzicht! (Foto:Funda)
Noorwegen, alleen al voor het uitzicht! (Foto:Funda)

Noorwegen, alleen al voor het uitzicht! (Foto:Funda)
Noorwegen, alleen al voor het uitzicht! (Foto:Funda)

Noorwegen, alleen al voor het uitzicht! (Foto:Funda)
Noorwegen, alleen al voor het uitzicht! (Foto:Funda)

Noorwegen, alleen al voor het uitzicht! (Foto:Funda)
Noorwegen, alleen al voor het uitzicht! (Foto:Funda)

Noorwegen, alleen al voor het uitzicht! (Foto:Funda)
Noorwegen, alleen al voor het uitzicht! (Foto:Funda)

Noorwegen, alleen al voor het uitzicht! (Foto:Funda)
Noorwegen, alleen al voor het uitzicht! (Foto:Funda)

Aantal visboetes gedaald met bijna 50 procent

Het aantal boetes dat sportvissers in Nederland kregen is de afgelopen 8 jaar bijna gehalveerd. Waar in 2014 nog ruim 3.100 keer een visser werd bekeurd, zijn er vorig jaar nog slechts 1.687 vissers voor strafbare handelingen tijdens het vissen beboet. Dit en meer blijkt uit een analyse van beslist.nl, dat informatie van het CJIB rondom vissen onderzocht.

Van 2014 tot en met 2021 werden totaal ruim 16.131 boetes uitgeschreven aan sportvissers en nam het aantal boetes jaarlijks af. Alleen in 2020 werd de dalende trend tijdelijk doorbroken, want in het ‘lockdownjaar’ werden maar liefst 2.516 boetes uitgedeeld. Het gemiddelde aantal in de overige jaren lag op 1.738 boetes.

Vissers gingen in Limburg het vaakst op de bon
Om de lokale verschillen te vergelijken, is het aantal boetes ook afgezet tegen het aantal inwoners. In 8 jaar tijd werden gemiddeld 9,3 boetes per 10.000 inwoners uitgeschreven in Nederland. Tussen provincies zijn de verschillen groot.

Vissers in Limburg gingen naar verhouding het vaakst op de bon met 14,8 boetes per 10.000 inwoners. Ook in Zeeland en Groningen kregen relatief veel sportvissers een bekeuring. Daar lag het aantal boetes per 10.000 inwoners op 14,6 en 14,4 boetes. In Noord-Holland werden juist weinig visboetes uitgeschreven: slechts 4,3 per 10.000 inwoners.

Een opvallende uitschieter is de Limburgse gemeente Maasgouw: daar werden maar liefst 208 boetes per 10.000 uitgedeeld. De top 5 gemeenten waar vissers het vaakst bekeurd werden, bestaat uit:

  1. Maasgouw, Limburg (208 boetes per 10.000)
  2. Gennep, Limburg (71)
  3. Geertruidenberg, Noord-Brabant (66)
  4. Bergen, Limburg (59)
  5. West Betuwe, Gelderland (53)

Boetetarieven met gemiddeld 8% gestegen
In Nederland mag je alleen vissen met een vispas en in wateren waar sportvissen is toegestaan. Er zijn ruim twintig verschillende strafbare feiten voor vissen, waaronder regels rondom het voorhanden hebben van te veel hengels en verkeerd gebruik van aas.

Tussen 2014 en 2022 zijn de boetetarieven voor deze feiten gemiddeld met 8% gestegen. 6 op de 10 vissers ging op de bon voor het ‘vissen zonder schriftelijke toestemming van de rechthebbende met één of twee hengels’: vissen zonder een geldige vergunning dus (ruim 10.000 vissers).

Beet! (Foto:Pixabay)
Beet! (Foto:Pixabay)

Krijgt OekraÔne de status van kandidaat-lidstaat van de EU?

Morgen wil de Europese Commissie haar aanbeveling doen over de vraag of Oekraïne de status van kandidaat-lidstaat voor de Europese Unie moet krijgen. De 27 EU-landen beslissen volgende week op de top of ze de aanbeveling willen opvolgen. Zelfs de mogelijkheid van een EU kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne is nogal controversieel. 

De status zou de eerste stap zijn op weg naar een mogelijk lidmaatschap van de Europese Unie.

Wat pleit voor de kandidatenstatus?
Het sterkste argument op dit moment is dat Oekraïne na de Russische aanval moet worden gesteund en gebonden aan de EU. Oost-Europese lidstaten wijzen erop dat de weg van Oekraïne naar de NAVO momenteel geblokkeerd is. Het moet daarom op zijn minst in de EU worden ingevoerd. 

Wat pleit tegen de status van kandidaat?
Volgens EU-diplomaten zijn er in sommige landen achter de schermen bedenkingen over toetreding. Een van de redenen is dat geen enkel land met onopgeloste territoriale conflicten tot de EU kan toetreden. Maar dit conflict bestaat al sinds de Russische annexatie van het Krim-schiereiland in 2014 en de pro-Russische separatistische gebieden in Oost-Oekraïne. Deze problemen zouden pas relevant worden bij een daadwerkelijke toetreding tot de EU, nog niet bij de status van kandidaat. Landen als Zweden hebben ook bedenkingen omdat Oekraïne ver verwijderd is van de rechtsstaatnormen die vereist zijn voor een toekomstige EU-lidstaat.

Is de EU klaar zijn voor Oekraïne?
Vooral de Franse president Macron heeft erop gewezen dat de EU eerst zichzelf moet hervormen alvorens andere landen toe te laten. De voorzitter van de Europese Commissie, Von der Leyen, heeft een soortgelijke verklaring afgelegd. Tijdens haar bezoek aan Kiev betuigde ze haar steun, maar riep ze ook op tot hervormingen in het land, bijvoorbeeld in de strijd tegen corruptie. In Brussel wordt echter verwacht dat de Commissie Oekraïne de voorwaardelijke status van kandidaat-lidstaat zal aanbevelen.

De Duitse Kanselier Scholz drong aan op een verregaande afschaffing van de consensus bij het nemen van beslissingen door de 27 EU-landen. Als een groot land als Oekraïne met meer dan 40 miljoen inwoners toetreedt tot de EU, heeft dat ook grote gevolgen voor bijvoorbeeld de geldstromen vanuit Brussel en het stemgewicht van de afzonderlijke landen in het Europees Parlement.

Wat betekent kandidatenstatus?
De status is slechts de eerste fase van een lang toetredingsproces met veel tussenstadia vanaf het begin van de onderhandelingen tot de opening van de toetredingshoofdstukken. Voor elke stap is een nieuwe unanimiteit van de 27 lidstaten vereist. Sommige landen hebben al jaren de status van kandidaat-lidstaat: Turkije sinds 1999, Noord-Macedonië sinds 2005, Montenegro sinds 2010, Servië sinds 2012. De status alleen zegt niets over de daadwerkelijke kansen op toetreding tot de EU.

Hoe zit het met de andere landen die een aanvraag tot kandidaat-lidstaat hebben ingediend?
Naast Oekraïne hebben ook twee andere voormalige Sovjetrepublieken een aanvraag ingediend om lid te worden van de EU: Moldavië en Georgië. De EU moet beslissen of ze een speciaal regime voor Oekraïne in het leven roept in het licht van de Russische aanval, of dat ze alledrie, of ten minste Moldavië, de status van kandidaat-lidstaat geeft. Dit wordt als controversieel beschouwd door de EU-landen. 

Oekraine wil toetreden tor Europese Unie (Foto:Pixabay)
Oekraine wil toetreden tor Europese Unie (Foto:Pixabay)

'Schiphol gaat deze zomer vluchten schrappen, tienduizenden reizigers gedupeerd'

Omdat Schiphol het personeelstekort bij de handbagagecontrole deze zomer niet meer gaat verhelpen, gaat de luchthaven vluchten schrappen. Dat melden zowel De Telegraaf  als de NOS, vandaag. Volgens de krant zien tienduizenden vakantiegangers hun reis daardoor in het water vallen. Zo staat te lezen bij AT5.

De NOS meldt dat Schiphol nu de hand legt aan de laatste plannen voor het schrappen van de vluchten. Tot een paar dagen geleden hoopte de luchthaven dat luchtvaartmaatschappijen hier zelf mee zouden komen, maar de maatschappijen zouden daar niet aan willen meewerken.

Door de grote personeelstekorten loopt het al weken vast op het vliegveld. In mei presenteerde Schiphol een actieplan, waarmee het wil voorkomen dat personeel vertrekt en het voor nieuwe arbeidskrachten aantrekkelijker wil maken om te komen werken.

Ook de reisorganisaties zitten nu met hun handen in het haar. Zo stapt branchevereniging ANVR naar de rechter omdat het vreest dat een groot aantal bedrijven failliet gaat als de plannen doorgaan. "Het is volstrekt onacceptabel dat Schiphol haar personeelsbeleid niet op orde heeft", zegt ANVR-voorman Frank Oostdam tegenover de NOS.

Eis: 9 jaar en TBS voor afschuwelijke dubbele poging doodslag in Stad-Groningen

Een 43-jarige man uit Groningen wordt verdacht van poging doodslag en wederrechtelijke vrijheidsberoving van een vrouw en haar zoontje. Daarnaast wordt hij verdacht van verkrachting van de vrouw.

Op 3 september 2021, iets voor half vijf in de ochtend, krijgen agenten de melding dat een vrouw in de Marmerstraat in Groningen met letsel in haar gezicht voor haar deur staat. “Wat klonk als een niet uitzonderlijke melding, bleek een afschuwelijk incident te zijn. Een verschrikkelijke nachtmerrie, anders kan ik hetgeen de bewoonster en haar zoontje die avond en nacht is overkomen niet omschrijven”, aldus de officier van justitie.

Happend naar adem
Ter plaatse zien de agenten op de drempel van haar woning een vrouw zitten. Haar gezicht is volledig bebloed en opgezet, haar ogen zijn dusdanig opgezwollen dat ze dicht zitten. Haar bovenlichaam is ontbloot en haar handen zijn met zwarte handboeien voor haar lichaam vastgemaakt. Ze maakt duidelijk dat ze geslagen is door een onbekende man en dat haar kindje nog in de woning is. De agenten gaan op zoek naar het kindje maar treffen het niet aan.

Als de agenten voor de woning staan horen ze gehuil maar het is onduidelijk waar het vandaan komt. Ze openen de afgesloten schuurdeur met de sleutels die in de voordeur hangen. In eerste instantie zien ze niemand, maar op het moment dat ze de berging weer willen afsluiten horen ze een zacht gehuil en beweegt een zwarte koffer lichtjes. De koffer is afgesloten. Ze tillen hem naar buiten en knippen het ijzerdraad dat om het slotje zit door en openen de koffer. In de koffer ligt een jongetje van een jaar of twee, bleek, happend naar adem. Nauwelijks nog bij bewustzijn en niet aanspreekbaar.

Man met rolstoel
Ondertussen treffen de agenten in de nabijheid van de woning een man aan die met een rolstoel loopt. Hem wordt gevraagd zich te legitimeren en in zijn bezittingen treffen zij een foto aan die mogelijk van het slachtoffer is. Ook treffen zij sleutels aan en de agenten besluiten deze te passen op de voordeur van het slachtoffer. Wanneer deze passen, wordt de man aangehouden.

“Een aangehouden verdachte, een zwaargewonde moeder en zoon en een woning waar het een bende is en waar op meerdere plaatsen bloed wordt gezien. De vraag is wat zich in hemelsnaam had afgespeeld die nacht”, aldus de officier. Een groot politieonderzoek volgt. Er vindt uitgebreid forensisch onderzoek in de woning plaats, sporen worden veiliggesteld en ingezonden naar het NFI, de woningen van het slachtoffer en verdachte worden doorzocht, verklaringen van het slachtoffer worden opgenomen, camerabeelden worden veiliggesteld en gegevensdragers worden onderzocht. Al dat onderzoek heeft geresulteerd in een omvangrijk dossier op basis waarvan voor een groot deel kan worden gereconstrueerd wat er die avond is gebeurd.

Handboeien
Het slachtoffer wijst verdachte aan als de man die zij in haar woning heeft gezien. Hij wordt in de nabijheid van haar woning aangetroffen net als zijn auto. Hij is dan in het bezit van haar sleutels. In en rondom haar woning wordt op meerdere goederen die verband houden met de strafbare feiten DNA van hem aangetroffen. Hij bekent dat hij seks met haar heeft gehad en noemt daarbij een aantal details die overeenkomen met wat zij beschrijft.

Zij heeft handboeien om terwijl in zijn woning een leeg doosje van soortgelijke handboeien wordt aangetroffen evenals sleuteltjes waarmee die handboeien kunnen worden geopend liggen. Goederen uit haar woning worden in zijn auto en zijn berging gevonden. Hij heeft haar naam en haar huisnummer een paar dagen eerder in zijn agenda geschreven en op zijn telefoon vinden wij filmpjes waarop zij met haar zoon te zien is, terwijl ze naar de woning lopen.

“Dit alles in combinatie met wat we niet zien; namelijk sporen die wijzen op de aanwezigheid van een ander dan verdachte in die woning, maakt zijn verklaring dat de deur openstond, dat hij het slachtoffer geboeid op de bank aantrof en dat hij enkel seks met haar heeft gehad en toen weer is weggegaan, volstrekt onaannemelijk.”

Fors hersenletsel
Door zo te handelen heeft hij zich schuldig gemaakt aan zeer ernstige strafbare feiten. Dat het boeien, vastbinden en haar vervolgens in een afgesloten woning achterlaten een wederrechtelijke vrijheidsberoving oplevert, behoeft naar de mening van de officier geen nadere motivering. Hetzelfde geldt voor de verkrachting.

Ook de poging doodslag en wederrechtelijke vrijheidsberoving van het zoontje kan verdachte worden aangerekend. Uit onderzoek is vast komen te staan dat het jongetje, voor hij door verdachte in de koffer is gelegd, hard tegen zijn hoofd is geslagen waardoor er fors hersenletsel is opgetreden. Een operatie was nodig om het leven van de jongen te redden. “Gezien de afgesloten koffer en de afgesloten berging was het niet de bedoeling van verdachte dat het jongetje ontdekt zou worden. Het is een groot geluk geweest dat de moeder de politie heeft kunnen waarschuwen en de jongen – ondanks het forse schedelhersenletsel – nog in staat was om geluid te maken anders had hij het niet gered”, zegt de officier. Uit bewijsmiddelen blijkt dat verdachte die nacht in de woning en ook in de slaapkamer van de jongen is geweest. Bij zijn aanhouding was verdachte in het bezit van een sleutel van de berging waar de koffer met de jongen werd aangetroffen.

TBS met dwangverpleging
Over de persoonlijke omstandigheden is uitgebreid gerapporteerd door deskundigen. De officier: “Er zijn te veel onduidelijkheden en vraagtekens en er mist te veel informatie om te kunnen concluderen dat zijn handelen in de nacht van 2 op 3 september volledig of in zo verregaande mate werd gestuurd door zijn stoornissen dat dat handelen hem niet kan worden toegerekend. Ik zal bij het formuleren van mijn strafeis dan ook uitgaan van een verminderde toerekeningsvatbaarheid en de rechtbank verzoeken de TBS-maatregel met dwangverpleging op te leggen.”

Maar het enkel opleggen van een maatregel volstaat wat de officier betreft niet gezien de ernst van de feiten. De officier: “Verdachte is die nacht zonder enige aanleiding en totaal onverwacht de woning van mevrouw binnengedrongen. Haar eigen woning, een plek waar zij zich veilig zou moeten voelen. Hij heeft haar mishandeld en verkracht terwijl zij amper bij kennis, zwaar gewond en geboeid op de bank lag en heeft haar vervolgens voor dood achtergelaten. Ook heeft hij het leven van haar tweejarige zoontje in gevaar gebracht door hem zeer ernstig hoofdletsel toe te brengen en vervolgens op te sluiten in een koffer. Ook dit weerloze jonge kind heeft hij voor dood achtergelaten. In die koffer in een afgesloten berging. Zonder enige mogelijkheid om daar weer uit te komen.”

Verdachte heeft het leven van mevrouw en haar zoontje voorgoed veranderd. Hij heeft hun lichamelijke integriteit op zeer grove wijze geschonden. Hij heeft ze op een onmenselijke en wrede manier behandeld en voor dood achtergelaten. Hij heeft ze die nacht een zorgeloos bestaan afgenomen. Dat krijgen ze beiden niet meer terug en dat neemt de officier verdachte ernstig kwalijk. De officier eist naast de TBS-maatregel een gevangenisstraf voor de duur van negen jaar.

De rechtbank Noord-Nederland doet in deze zaak op 13 juli om 13:00 uur uitspraak.

Advocaat nabestaanden Peter R. de Vries: 'Medeleven verdachte lastig aan te horen'

Advocaat Annemiek van Spanje, die de belangen van de kinderen en vriendin van Peter R. de Vries behartigd, vond het opvallend dat Delano G. opeens toch een verklaring aflegde. In de verklaring betuigde de vermeende schutter, die eerder telkens zweeg, zijn medeleven aan de nabestaanden. Zo meldt AT5.

"Het waren maar een paar regeltjes, maar dat was desalniettemin iets wat we niet hadden zien aankomen, gelet op zijn proceshouding tot dusver", zei Van Spanje. Ze denkt dat de verklaring om die reden nog niet geland is bij Royce en Kelly de Vries en Tahmina Akefi.

"Het is denk ik heel lastig om aan te moeten horen dat iemand zijn medeleven uit voor het verlies van je vader of je ex-partner, terwijl diegene ook verantwoordelijk wordt gehouden door het Openbaar Ministerie voor het overhalen van de trekker", vervolgt ze. "Dat staat in schril contrast met elkaar."

Kamil E. gaf eerder wel antwoord op vragen van de rechter. Hij herhaalde vandaag dat hij ongewild in deze situatie terecht kwam. Van Spanje: "Hij is ook echt in de veronderstelling dat hij terug kan naar zijn gezin. Dat was dus geen verrassing, zijn proceshouding vandaag."

Volgens Van Spanje heeft de hoogte van de straf geen prioriteit. "Wat zij heel belangrijk vinden is dat ze in ieder geval tot dusver dit kunnen afsluiten, los van de vraag of er een hoger beroep komt. En wat daarbij de straf is? Zij zeggen, we krijgen onze vader of ex-geliefde daar niet mee terug."

De rechtbank doet op 14 juli uitspraak. 

Saoedi-ArabiŽ: regenboogkleurig speelgoed en kinderkleding in beslag genomen

In Saoedi-Arabië is speelgoed in regenboogkleuren in beslag genomen wegens vermeende schending van het "moslimgeloof en de openbare zeden". Ook kinderkleding, zoals regenboogrokken en hoeden en etuis, wordt uit winkels in de hoofdstad Riyad gehaald, meldt de staatstelevisie.

De "pride"-kleuren stuurden een "giftige boodschap" naar kinderen, aldus het ministerie van Handel.

Homoseksualiteit wordt beschouwd als een potentieel halsmisdrijf in Saoedi-Arabië. In het koninkrijk wordt de sharia strikt geïnterpreteerd, het vormt de basis van het hele rechtssysteem. Onlangs verbood de op cultuur toezichthoudende autoriteit de nieuwe Disney-animatiefilm Lightyear, waarin twee vrouwelijke personages elkaar kussen.

Regenboogkleurig speelgoed (Foto:Pixabay)
Regenboogkleurig speelgoed (Foto:Pixabay)

'China misbruikt corona-apps om demonstraties tegen te gaan'

Autoriteiten in Centraal-China hebben naar verluidt de algemeen beschikbare Corona-apps gebruikt om protesten de kop in te drukken. De staatsmedia meldden dat veel ontevreden mensen wier bankrekeningen waren bevroren, probeerden naar de hoofdstad van de provincie Henan te reizen om daar te protesteren.

Bij aankomst in de hoofdstad Zhengzhou kleurde de corona-app op hun mobiele telefoons echter plotseling rood, zeiden ze. Internetgebruikers beschuldigden de Chinese autoriteiten hierop van "machtsmisbruik".

Alleen toegang met de juiste kleurcode
Sinds het begin van de pandemie heeft China een strikte "zero covid-strategie" gevolgd. Om toegang te krijgen tot openbare plaatsen en vervoer, moeten mensen in het hele land QR-codes scannen met hun smartphone. Alleen als de app de juiste kleur weergeeft, zal er toegang worden verleend. Mensen met een rode code - omdat ze zelf besmet zijn of contact hebben gehad met iemand die besmet is- mogen zich niet vrij bewegen door het land.

In de provincie Henan hebben verschillende banken medio april de rekeningen van duizenden klanten bevroren. Velen probeerden toen persoonlijk naar hun bank te gaan. Zoals het door China uitgegeven "Global Times" berichtte, veranderden bij een aantal mensen plotseling de rode in groene codes toen zij het gebied weer verlieten.

Harde kritiek in online netwerken
Kritische commentaren stapelden zich op in de Chinese online netwerken. Ook de Global Times veroordeelde de actie. De voormalige redacteur van de krant en bekend commentator Hu Xijin schreef dat dit niet alleen een schending van de sociale moraal was, maar mogelijk ook van de wet. Hij noemde het een "schending van de wetten ter voorkoming van een pandemie" die de steun van de bevolking voor de strijd tegen het virus ondermijnt.

Gezondheidsautoriteiten in Zhengzhou vertelden het persbureau AFP dat de incidenten worden "onderzocht". The Global Times citeerde de Henan autoriteiten die zeiden dat een fout in de database aan de problemen ten grondslag zou kunnen liggen. Dit is niet de eerste keer dat China's Corona-apps onder vuur liggen. Burgerrechtenactivisten beschuldigen de autoriteiten er al lang van dat zij het systeem misbruiken om protesten te voorkomen en vrijheden in te perken.

Een op zes Nederlanders heeft financiŽle geheimen voor partner

Maar liefst zeventien procent van alle Nederlanders heeft op het gebied van geldzaken weleens iets verzwegen voor zijn of haar geliefde. Dit blijkt uit onderzoek van Acties.nl onder 1.040 volwassen Nederlanders met een vaste partner. Vooral rondom het salaris wordt regelmatig een rookgordijn opgetrokken; meer dan een derde van alle respondenten zegt niet te weten wat hun wederhelft precies verdient.

Opvallend genoeg hebben vrouwen over het algemeen beter zicht op het loonstrookje van hun partner. Niet minder dan zestig procent van hen weet tot op de cent nauwkeurig wat hun eega maandelijks uitbetaald krijgt. Onder mannen bedraagt dit 55 procent. “Financieel of niet-financieel, geheimen hebben voor je partner is nooit een goed idee”, zegt Vince Franke van Acties.nl. “Toen mijn vriendin en ik gingen samenwonen, hebben we onze financiën in één keer in elkaar geschoven. We moesten daarvoor allebei even met de billen bloot, maar daardoor was alles op het gebied van geldzaken direct duidelijk. Dat geeft rust.”

Lastig onderwerp
Schaamte lijkt een belangrijke oorzaak voor het ontstaan van financiële geheimen. Zo zegt een tiende van alle ondervraagden het lastig te vinden om met hun partner over hun persoonlijke financiën te praten. Vooral het salaris is een heikel punt; maar liefst één op de elf respondenten geneert zich voor de hoogte (of beter gezegd: laagte) van zijn of haar salaris. Opvallend genoeg hebben hoogopgeleiden hier vaker last van (tien procent) dan middelbaar- (negen procent) en praktisch geschoolden (slechts zeven procent). Franke: “Zeker toen ik nog jong was, vond ik het niet altijd even makkelijk om mijn salaris met anderen te bespreken. Tegenwoordig geef ik er niet meer zoveel om. Volgens mij is er nog nooit een relatie beëindigd vanwege iemands loonstrookje. En mocht mijn partner toch bij me weggaan omdat ik niet genoeg verdien, dan weet ik dat het liefst zo snel mogelijk.”

Financiële vaagheid
Als een direct gevolg van het liever niet bespreken van geldzaken binnen de relatie, zegt maar liefst een vijfde van alle respondenten niet volledig op de hoogte te zijn van de financiële situatie van zijn of haar wederhelft. Onder jongeren (tot dertig jaar) bedraagt dit zelfs 27 procent. Desondanks verdenkt slechts drie procent van alle Nederlanders hun partner ervan schulden te hebben waar zij niets van afweten. Franke: “Financiële vaagheid leidt in mijn optiek alleen maar tot problemen. Tegenvallers – groot of klein – probeer ik daarom altijd direct met mijn vriendin te bespreken. Wanneer je net een dikke boete hebt gereden of een rekening over het hoofd hebt gezien, is dat niet altijd even prettig. Maar van uitstel komt vaak afstel en ik heb liever dat ze het van mij hoort dan dat ze het zelf ontdekt.”

Werkloosheid in mei licht toegenomen

Het aantal werklozen kwam in mei 2022 uit op 323.000. Dat is 3,3 procent van de beroepsbevolking. Het werkloosheidspercentage valt daarmee iets hoger uit dan in april 2022, toen dit 3,2 was. Gemiddeld over de afgelopen drie maanden daalde het aantal werklozen wel nog met 4.000 per maand. Meer mensen gingen in mei op zoek naar werk. Het aantal werkenden van 15 tot 75 jaar nam in de afgelopen drie maanden met gemiddeld 40.000 per maand toe naar 9,6 miljoen. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over de beroepsbevolking. UWV registreerde eind mei 165.000 lopende WW-uitkeringen.

In mei hadden 3,7 miljoen mensen van 15 tot 75 jaar om uiteenlopende redenen geen betaald werk. Naast werklozen ging het om 3,3 miljoen mensen die niet recent hebben gezocht en/of niet direct beschikbaar zijn voor werk. Zij worden niet tot de beroepsbevolking gerekend. Het gaat voornamelijk om mensen die met pensioen zijn, of niet kunnen werken vanwege ziekte of arbeidsongeschiktheid. In de laatste drie maanden is deze niet-beroepsbevolking met gemiddeld 23.000 per maand afgenomen naar het laagste aantal sinds juni 2009.

Werkloosheidspercentage in mei iets toegenomen
Om de conjuncturele ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in verschillende landen te kunnen vergelijken, wordt gebruikgemaakt van de werkloosheidsindicator van de International Labour Organization (ILO). Volgens deze indicator zijn mensen werkloos als ze geen betaald werk hebben, maar daar wel recent naar hebben gezocht en direct beschikbaar zijn. Dit cijfer heeft betrekking op de bevolking van 15 tot 75 jaar. Tussen februari en juli 2020, bij het begin van de coronacrisis, nam het werkloosheidspercentage toe van 4,0 naar 5,5. Vervolgens is de werkloosheid vrijwel voortdurend afgenomen tot 3,2 procent van de beroepsbevolking in april van dit jaar. Dat was het laagste percentage in de reeks met maandcijfers vanaf 2003. In mei nam de werkloosheid licht toe tot 3,3 procent.

UWV: daling WW-uitkeringen zet door in mei
Eind mei telde UWV 165.000 lopende WW-uitkeringen. Daarmee daalde het aantal WW-uitkeringen met ruim 10.000 (-5,8 procent) ten opzichte van april 2022. In vergelijking met een jaar geleden, mei 2021, is het aantal WW-uitkeringen met bijna 85.000 (-34,0 procent) gedaald. Het aantal beëindigingen van de WW is voor de vierde keer op rij hoger dan het aantal nieuwe uitkeringen. In mei 2022 werden er 15,3.000 nieuwe WW-uitkeringen verstrekt en 25,4.000 WW-uitkeringen beëindigd.

UWV: aantal WW-uitkeringen gedaald in alle leeftijdsgroepen
Het aantal WW-uitkeringen nam in alle leeftijdsklassen af. Bij jongeren tot 25 jaar was dat met 8,0 procent, bij 25- tot 55-jarigen met 6,1 procent en bij personen van 55 tot 65 jaar met 5,5 procent. UWV verstrekt ook bijna 11.000 uitkeringen aan 65-plussers. In deze leeftijdsklasse daalde het aantal WW-uitkeringen het minst de afgelopen maand (-1,5 procent).

Meer mensen op zoek naar werk
De lichte toename van de werkloosheid in mei hing vooral samen met een toegenomen toestroom uit de niet-beroepsvolking. Meer dan in de voorgaande maanden gingen mensen die niet tot de beroepsbevolking behoorden aan het werk of op zoek naar werk. Daardoor nam zowel het aantal werkenden als het aantal werklozen toe. Gemeten over een langere periode (van drie maanden) is de trend nog steeds dat de werkloosheid daalt. Bij het aantal werkenden zette de groei van de afgelopen twee jaar door. In het afgelopen jaar was de toename vooral sterk bij jongeren.

Werkloosheid in de afgelopen drie maanden gedaald
De verdere daling van het aantal werklozen in de afgelopen drie maanden is het resultaat van onderliggende stromen tussen de werkzame, de werkloze en de niet-beroepsbevolking. Het onderstaande schema laat die stromen zien.

In mei waren 323.000 mensen werkloos. Drie maanden eerder, in februari, waren er 336.000 werklozen. In deze periode nam het aantal werklozen dus met 13.000 af (gemiddeld 4.000 per maand). Zoals in het bovenstaande schema te zien is, kan de werkloosheid afnemen doordat werklozen werk vinden of zich terugtrekken van de arbeidsmarkt. Daartegenover staat de toestroom naar werkloosheid vanuit de werkenden en vanuit de niet-beroepsbevolking.

De afgelopen drie maanden waren er meer werklozen die werk vonden dan er werkenden werkloos raakten, waardoor de werkloosheid per saldo daalde met 59.000. Deze daling over drie maanden werd beperkt doordat meer mensen zonder direct resultaat op zoek gingen naar werk (van niet-beroepsbevolking naar werkloos) dan er stopten met zoeken en/of niet beschikbaar waren (van werkloos naar niet-beroepsbevolking). Per saldo was er een toestroom van 46.000 werklozen vanuit de niet-beroepsbevolking.

FOK! wat een weer: zonovergoten dagen

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Het is vandaag overwegend zonnig met in de middag in het noordoosten enkele stapelwolken. Ook komt er later in de middag en avond van het westen uit wat hoge bewolking, waar de zon nog grotendeels doorheen schijnt. Het blijft droog en de maximumtemperatuur ligt tussen de 21°C in het noordelijk kustgebied en 26°C in het zuiden. De wind is zwak en eerst noordoostelijk, later veranderlijk met aan de kust wind van zee.

In de nacht naar vrijdag neemt de bewolking nog wat verder toe, hoewel er ook enkele opklaringen zijn. In het noordwesten kan later wat lichte regen vallen, elders blijft het droog. De minimumtemperatuur ligt rond de 15°C. De wind is aanvankelijk zwak en veranderlijk maar wordt gedurende de nacht zuidoostelijk. Vlak aan zee neemt de wind toe naar zwak tot matig.

Vrijdagochtend zijn er naast perioden met zon ook enkele wolkenvelden. In de loop van de middag verdwijnt de meeste bewolking en wordt het vrij zonnig. De maximumtemperatuur varieert van 25°C op de Wadden tot 31°C in het zuiden. De zwakke zuidoostelijke wind draait gedurende de dag naar zuid tot zuidwest en neemt toe naar matig. Vlak aan zee komt de wind later in de middag vanaf zee en neemt daar toe naar matig, mogelijk vrij krachtig. Hierdoor koelt het langs de westkust enkele graden af. (Bron: KNMI)

Het was een zonovergoten dag vandaag  (Foto: DJMO )
Het was een zonovergoten dag vandaag (Foto: DJMO ) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

In 2020 bijna 230.000 minder ziekenhuisopnames

In 2020 waren er 2,7 miljoen ziekenhuisopnamen, dat is 12 procent minder dan in 2019. In totaal werden 1,6 miljoen mensen een of meerdere keren in een ziekenhuis opgenomen, 228.000 minder dan in 2019. Er waren 40.000 ziekenhuisopnamen met hoofddiagnose COVID-19 in 2020. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Tijdens de coronagolven in 2020 werd een deel van de reguliere (niet-COVID-19) zorg uitgesteld. Mede daardoor waren er minder ziekenhuisopnamen onder alle leeftijdsgroepen. De daling was relatief gezien het kleinst bij 0-jarigen (-6 procent) en het sterkst in de groep van 1 tot 20 jaar (-22 procent). In de oudere leeftijdsgroepen bedroegen de dalingen 11 tot 13 procent.

Daling bij vrijwel alle diagnosegroepen
De daling van het aantal ziekenhuisopnamen geldt voor vrijwel alle diagnosegroepen, maar er zijn grote verschillen in de mate van daling. In het algemeen waren er sterke dalingen bij diagnosen waar vaak opnamen voorkomen voor minder urgente planbare ingrepen, en meestal minder sterke dalingen bij ernstige en acute aandoeningen.

Opnamen met hoofddiagnose nieuwvormingen, waaronder kwaadaardige nieuwvormingen (kankers), komen het meeste voor: 544.000 ziekenhuisopnamen in 2020. Dit aantal opnamen was 5 procent (31.000) lager dan in 2019, een kleinere afname dan gemiddeld over alle opnamen. Bij de kwaadaardige nieuwvormingen zijn de dagopnamen vrijwel niet gedaald; er waren wel 10 procent minder klinische opnamen (met minimaal 1 overnachting).

Bij ziekten van de spijsverteringsorganen, met 347.000 opnamen de tweede grootste groep, was de daling 12 procent. Dit is in lijn met de ontwikkeling van het totaal aantal opnamen. Binnen deze diagnosegroep waren de opnamen voor ziekte van Crohn en colitis ulcerosa minder sterk gedaald (-4 procent) en de opnamen voor blindedarmontsteking waren gestegen (+3 procent).

Bij de hart- en vaatziekten was het aantal opnamen in 2020 8 procent lager dan in 2019. Bij de acute hart- en vaatziekten was de afname meestal kleiner. Zo waren er voor hartinfarcten 4 procent minder ziekenhuisopnamen dan in 2019, voor beroerten 1 procent. Ten opzichte van het gemiddelde aantal opnamen van 2017-2019 was de daling nog minder: -2 procent voor hartinfarcten en geen daling voor beroerten.

Infectieziekten en planbare zorg sterker gedaald
Van de diagnosehoofdgroepen waren de sterkste afnamen bij ziekten van de ademhalingsorganen, exclusief COVID-19, en bij oorziekten (beide 34 procent). Bij de ademhalingsorganen waren er minder opnamen voor alle onderliggende diagnosen, waaronder luchtweginfecties zoals longontsteking, maar ook voor chronische longaandoeningen en voor minder ernstige aandoeningen als aan neus- en keelamandelen.

Ook bij de overige infectieziekten daalde het aantal opnamen sterk (-28 procent). Bij de oogziekten waren er ook duidelijk minder opnamen (-26 procent). Er waren in deze groep bijvoorbeeld veel minder dagopnamen voor staar (-32 procent). Een relatief sterke afname van het aantal opnamen was ook te zien bij huidziekten (-25 procent) en bij ziekten van het botspierstelsel (-22 procent), waaronder een kwart minder opnamen voor heup- en knieartrose.

3 procent van de klinische opnamen vanwege COVID-19
Bij ruim 40.000 opnamen in 2020 was de hoofddiagnose COVID-19. Deze vormden 3 procent van de klinische opnamen. De gemiddelde verpleegduur van de klinische COVID-opnamen was beduidend hoger (8,4 dagen) dan die van de niet-COVID klinische opnamen (5,2 dagen).

In totaal werden bijna 34.000 mensen een of meerdere keren in het ziekenhuis opgenomen met hoofddiagnose COVID-19. Dit waren vaker mannen (bijna 21.000) dan vrouwen (13.000). Patiënten met COVID-19 waren in 92 procent van de gevallen minimaal 45 jaar oud, 59 procent was 65 jaar of ouder.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1204
review
Helldivers II
special
Random Pics van de Dag #1203
special
Random Pics van de Dag #1202
review
Madame Web: een visioen van een mislukt filmuniversum
special
Random Pics van de Dag #1201
©FOK.nl e.a.