Iran wijst naar VS en bondgenoten na moord Kolonel Revolutionaire Garde

Een hooggeplaatst lid van de Revolutionaire Garde is voor zijn huis in Teheran doodgeschoten. Kolonel Sajjad Khodai werd gedood bij een gewapende aanval door twee motorrijders in een straat in de Iraanse hoofdstad, aldus de Revolutionaire Garde op haar website. Ze gaven "elementen die banden hebben met wereldwijde arrogantie" de schuld van de "terroristische" daad - een verwijzing naar de VS en hun bondgenoten, waaronder Israël.

Volgens het officiële persbureau Irna werd Khodai gedood door vijf kogels toen hij naar huis terugkeerde. Khodai was een "verdediger van het heiligdom", zeiden de Revolutionaire Garde. Deze term wordt gebruikt voor Iraniërs die namens de staat actief zijn in Syrië of Irak. De Iraanse staatstelevisie zei dat Khodai "bekend" was in Syrië, zonder verdere details te verstrekken. Iran is een belangrijke bondgenoot van heerser Bashar al-Assad in de Syrische burgeroorlog.

Israël wordt sinds 1979 als een gevaarlijke vijand beschouwd
Een paar uur voor de aanval op Khodai maakten de Revolutionaire Garde bekend dat ze een groep "criminelen die banden hadden met de geheime dienst van het zionistische regime (Israël)" hadden gearresteerd. Ze waren betrokken bij een reeks misdaden, waaronder 'diefstal, ontvoering en vandalisme'. Het kantoor van de Israëlische premier, dat verantwoordelijk is voor de Mossad-inlichtingendienst, weigerde commentaar te geven op de gebeurtenissen in Teheran.

De aanval doet denken aan aanvallen op Iraanse nucleaire wetenschappers in november 2020, die ook vanaf motorfietsen werden gepleegd. In Iran krijgt Israël de schuld van deze aanslagen. Israël wordt sinds de islamitische revolutie van 1979 beschouwd als de aartsvijand van Iran. Keer op keer zijn er berichten over de arrestaties, arrestaties en executies van vermeende agenten die worden beschuldigd van samenwerking met de Mossad of de Amerikaanse buitenlandse inlichtingendienst CIA. In de regel kan de Iraanse informatie niet onafhankelijk worden geverifieerd.