Belegerd Azovstal smeekt Elon Musk om hulp, Oekraïne werkt aan gevangenenruil

Een Oekraïense militaire commandant in het belegerde Azovstal in Mariupol heeft een wanhopige oproep gedaan aan de rijkste man ter wereld, Elon Musk. De commandant van de 36e Naval Brigade, Serhiy Volyna, schreef op Twitter aan de Tesla-baas: "Help ons van Azovstal naar een bemiddelend land toe te reizen. Zo niet jij, wie dan?"

Wolyna en zijn eenheid verblijven al weken in de staalfabriek die wordt belegerd door Russische troepen. In zijn bericht aan Musk legde de commandant uit dat hij speciaal een Twitter-account had aangemaakt om de toekomstige eigenaar van het nieuwsplatform te bereiken.

"Ze zeggen dat je van een andere planeet komt om mensen te leren in het onmogelijke te geloven", schreef hij aan Musk. "Onze planeten liggen naast elkaar omdat ik woon waar het bijna onmogelijk is om te overleven." Hij riep 'iedereen op aarde' op om Musk te helpen gehoor te geven aan zijn oproep.

Evacuaties uit Mariupol, dat wordt belegerd door Russische troepen, zijn momenteel niet mogelijk, aldus een adviseur van burgemeester Vadym Boychenko. Russische troepen blokkeerden alle vluchtroutes, zei Petro Andryushchenko. Sommige stedelingen die in de stad bleven, werkten samen met de bezettende Russische troepen in ruil voor voedsel. Na weken van bombardementen zijn er nog maar een paar woongebouwen in de stad bewoonbaar voegde de adviseur eraan toe.

Ondertussen liet de Oekraïense vice-premier Iryna Vereshchuk weten dat haar land had aangeboden Russische krijgsgevangenen vrij te laten als Rusland de evacuatie van gewonde strijders uit de belegerde staalfabriek Azovstal toestaat.

Russische troepen hebben de enorme compound omsingeld waarvan wordt aangenomen dat dit het laatste bastion van het Oekraïense verzet in Mariupol is. Er is nog geen overeenstemming bereikt over een uitruilovereenkomst, maar de onderhandelingen zijn aan de gang, zei Vereshchuk. De verdedigers bij de staalfabriek weigeren zich over te geven aan de Russische troepen. Ze willen niet gemarteld of gedood te worden zodra ze Azovstal verlaten, zeiden de Oekraïense strijders.