Rea wint eerste World Superbikes-race Assen, Nederlands succes in opstapklasses

Op het TT Circuit van Assen is de eerste van twee racedagen in het World Superbikes-kampioenschap afgewerkt. Dat leverde in de andere klassen flink Nederlands succes op, in de topklasse bleef dat nog even uit.

Toprak Razgatlioglu parkeerde zijn Yamaha op de poleposition, naast de Kawasaki's van Alex Lowes en Jonathan Rea. Op de tweede rij stonden Andrea Locatelli, Alvaro Bautista en Garrett Gerloff, gevolgd door Loris Baz, Iker Lecuona en Axel Bassani - Michael van der Mark maakte zijn comeback vanaf de vijftiende startplek.

Razgatlioglu pakte bij de start de leiding, Rea, Locatelli, Lowes, Bautista en Michael Ruben Rinaldi volgden. Na een paar ronden opende Rea de aanval en pakte hij de leiding, terwijl Bautista voorbij Locatelli reed. Halverwege was het klaar voor Lowes: zijn Kawasaki gaf de geest met een flink rookgordijn.

Voorin sloot Bautista weer aan bij Rea en Razgatlioglu, terwijl zowel Locatelli en Rinaldi ietwat eenzaam in de rondte reden. Razgatlioglu sloeg richting de slotfase weer terug, maar stond de eerste plek ook weer af aan Rea, waarna Bautista zich tussen de twee kemphanen nestelde.

Rinaldi was de volgende van de mannen voorin die met een probleem kampte: hij gleed zijn Ducati tegen het asfalt. Vier ronden voor het einde ging Bautista voorbij Rea, maar de Noord-Ier liet zich niet kennen en sloeg terug, waardoor Razgatlioglu na even afgehaakt te zijn weer aan kon sluiten bij de twee.

In de slotronde kon Bautista pas in de Geert Timmer-bocht een aanval plaatsen, maar dat was te laat: Rea pakte de winst, voor Bautista en Razgatlioglu. Locatelli en Lecuona pakten een keurige top-5-klassering, Van der Mark reed naar de dertiende plek nadat Christophe Ponsson hem in de laatste bocht nog verschalkte.

In het World Supersport-kampioenschap pakte Glenn van Straalen zijn eerste podiumplek ooit: hij werd tweede achter de Zwitser Dominique Aegerter, nadat de rode vlag met een paar ronden te gaan werd gezwaaid. Als die vlag twee seconden eerder gezwaaid werd, had Van Straalen zelfs gewonnen.

De jongelingen in de World Supersport 300 kwamen ook in actie en daar kon het thuispubliek helemaal juichen: Victor Steeman ging er met de winst vandoor, zijn eerste in het kampioenschap.