Poetin laat Azovstal fabriek 'hermetisch' afsluiten, OekraÔne eist humanitaire corridor

Rusland geeft plannen op om de belegerde staalfabrieken in de Oekraïense havenstad Mariupol te bestormen. De Russische president Vladimir Poetin heeft een overeenkomstig bevel uitgevaardigd aan zijn minister van Defensie Sergei Shoigu. In plaats daarvan moet het enorme fabrieksterrein in Azovstal hermetisch worden afgesloten.

Update 12.45 uur: De Oekraïense regering eist een humanitaire corridor van Rusland voor de omsingelde staalfabriek Azovstal in de havenstad Mariupol. "Er zijn op dit moment ongeveer 1.000 burgers en 500 gewonde soldaten. Ze moeten vandaag allemaal uit Azovstal worden gehaald!", schreef vice-premier Iryna Vereshchuk op de nieuwszender Telegram. Ze riep 'de wereld' op om alle inspanningen nu op de staalfabriek te richten. "Dit is nu het belangrijkste punt en het belangrijkste moment voor humanitaire inspanningen", benadrukt Vereshchuk.

Eerdere berichtgeving: 
"Ik denk niet dat de voorgenomen bestorming van de industriële zone nodig is", zei Poetin tijdens een televisieontmoeting met Shoigu in het Kremlin. "Ik beveel het te annuleren." In plaats daarvan moeten Russische troepen het gebied hermetisch afsluiten. Zelfs een vlieg mag de Aareal niet ongemerkt binnenkomen.

Poetin beloofde de Oekraïense soldaten die zich nog op het fabrieksterrein bevonden dat hun levens werden gespaard als ze zich zouden overgeven. Ze zouden dan met respect worden behandeld.

Volgens minister van Defensie Sergei Shoigu heeft het Russische leger hiermee de controle overgenomen van de omstreden havenstad Mariupol in het zuidoosten van Oekraïne.