Oekraïne: 'plunderaars aan de schandpaal'

Na de Russische inval in Oekraïne verschijnen op sociale netwerken steeds meer beelden van vermoedelijke plunderaars en dieven die aan palen zijn vastgebonden en hier nog een pak slaag bij krijgen, aldus het persbureau dpa.

Volgens de filmpjes worden bij een groot aantal plunderaars hun broek naar beneden getrokken na het vastbinden en bij sommigen hun gezicht blauw gekleurd. Beelden uit Lviv tonen vrouwen vastgebonden aan lantaarnpalen terwijl er op dit moment nauwelijks oorlog is in Lviv, waardoor plunderaars hun slag kunnen slaan.

De beelden worden verspreid via pro-Kremlin telegramkanalen om het volk van Oekraïne te belasteren. Ambtenaren hebben de bevolking van Oekraïne opgeroepen om geen eigen rechter te gaan spelen bij diefstal en/of plundering.

Toch toont de adviseur van de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken, Vadym Denyssenkode enig begrip voor de mensonterende acties. De politie komt in de huidige situatie  handen tekort voor hun werk, zei Denyssenko tegen de nieuwssite Strana. "Een plunderaar moet begrijpen dat hij nu krijgt wat hij verdient: eerst wordt hij aan een paal gebonden en daarna gaat hij in ieder geval voor tien jaar de gevangenis in". Dat zou een groter effect hebben op plunderaars dan vervolging door justitie, zei Denyssenko eerder deze week. "De dief wordt immers gelijk gestraft." Bovendien, zei hij, is het een educatieve maatregel voor anderen. Statistieken over dergelijke incidenten en daaropvolgende arrestaties zijn nog niet beschikbaar.