Rusland stelt duidelijke voorwaarden aan het beŽindigen van de oorlog

De woordvoerder van het Russische presidentiële bureau, Dmitry Peskov, zegt dat het leger zijn "speciale militaire operatie" onmiddellijk kan stoppen als de regering in Kiev de voorwaarden daartoe accepteert van de Russische regering.

Dienovereenkomstig moet Oekraïne in zijn grondwet vermelden dat het zich niet zal aansluiten bij allianties met andere staten. Daarnaast moet Oekraïne erkennen dat het geannexeerde Krim-schiereiland aan Rusland toebehoort en de zelfverklaarde Volksrepublieken Donetsk en Loehansk in het zuiden van het land als onafhankelijke staten accepteren. Peskov benadrukt hierbidat de demilitarisering van Oekraïne wordt voltooid..

De Russische delegatie vloog naar buurland Wit-Rusland voor de geplande derde onderhandelingsronde tussen Rusland en Oekraïne. Delegaties uit beide landen zijn afgelopen donderdag voor het laatst bijeengekomen in Wit-Rusland en hebben toen  overeenstemming bereikt over humanitaire corridors voor omstreden steden. Dit is in de praktijk echter niet goed gelukt door het schenden van het overeengekomen 'staakt het vuren'.