Kremlin noemt sancties een serieuze klap voor de Russische economie

Volgens het Kremlin zijn de westerse sancties een zware klap voor de Russische economie. Tegelijkertijd benadrukt de regering dat het land over grote reserves beschikt om de druk te weerstaan. De Russische economie zal "stilstaan", zegt Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov.

De VS, de EU en andere westerse landen hebben Rusland strenge sancties opgelegd. Deze raken met name de bancaire sector, er is geen geld meer bij veel automaten en betalingen met de bankpas zijn soms niet meer mogelijk. De Russische centrale bank zegt dat de situatie onder controle is.

De Europese Unie heeft vandaag besloten zeven Russische banken af te sluiten van het internationale betaalsysteem SWIFT. De beslissing is verschenen in het Publicatieblad van de EU en de strafmaatregel in verband met de Russische invasie van Oekraïne gaat daarmee direct in.

Het gaat om Vnesheconombank (VEB), Bank Rossiva, Sovcombank, Bank Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank en VTB BANK. Via SWIFT zelf wordt geen geld overgemaakt. Het is een elektronische financiële berichtendienst tussen duizenden banken uit circa tweehonderd landen, waardoor het grensoverschrijdend betalingsverkeer gemakkelijker wordt gemaakt. Dagelijks gaan er miljoenen betaalinstructies door het SWIFT-netwerk.

Sbernbank en Gazprombank staan niet op de lijst die worden uitgesloten van SWIFT. Deze banken zijn nog nodig om gas uit Rusland te kunnen blijven aankopen.

China wil niet meedoen aan de financiële sancties tegen Rusland. Peking zal de handels- en financiële transacties normaal voortzetten met alle betrokken partijen, zei Guo Shuqing, voorzitter van de Banking Regulatory Commission. "We zijn tegen de financiële sancties, vooral die welke eenzijdig worden opgelegd, omdat ze weinig wettelijke basis hebben en geen goede resultaten zullen opleveren", zei Guo. China is een belangrijke afnemer van Russische olie en gas en de enige wereldmacht die de Russische aanval op Oekraïne niet heeft veroordeeld. 

Ook de verspreiding van de Russische staatsmedia RT en Spoetnik in de EU is nu verboden. De maatregel treedt in werking na publicatie in het Publicatieblad van de Europese Unie. Ze moeten worden uitgevoerd door de mediatoezichthouders van de EU-landen. De huidige strafmaatregel geldt voor alle distributiekanalen, zoals kabel, satelliet of internet. Ook RT-uitlopers in het Duits of Frans worden door deze sanctie beïnvloed.