Rusland: Chinese ambassade wijst op 'de reŽle bedreiging voor de wereld'

De Chinese ambassade in Rusland heeft een lijst met Amerikaanse bombardementen en invasies sinds de Tweede Wereldoorlog gedeeld.

Chinese diplomaten hebben een lijst van Amerikaanse militaire avonturen in de afgelopen decennia gepubliceerd, met het argument dat Washington de 'echte bedreiging' voor de wereld was, aangezien de EU, de VS, het VK, de NAVO en de VN-chef Moskou allemaal hebben beschuldigd van een 'niet-uitgelokte' aanval op Oekraïne.

De Chinese ambassade in Rusland plaatste zaterdag een afbeelding opnieuw die eerder deze week werd gedeeld door de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Lijian Zhao, waarin de 'Democracy World Tour' van de Verenigde Staten wordt getoond. Met een lijst van veel incidenten waarbij de VS andere landen heeft gebombardeerd of is binnengevallen sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog, laat de opsomming zien dat deze landen 'ongeveer een derde van de mensen op aarde' raakte.

"Vergeet nooit wie de echte bedreiging voor de wereld is", schreef Zhao bij de foto.

De ambassade voegde hetzelfde onderschrift toe aan haar post, maar dan in het Russisch.

De ambassade wees er verder op dat 81% van de oorlogen tussen 1945 en 2001 door de VS werd gestart, en beschuldigde Washington ervan 'olie op het vuur te gooien' in het conflict in Oekraïne.

China was een van de drie landen die zich onthielden van de stemming over een resolutie van de Verenigde Naties waarin de "agressie" van Rusland tegen Oekraïne werd veroordeeld nadat Rusland het veto had uitgesproken. De resolutie eiste de onmiddellijke terugtrekking van de troepen die betrokken waren bij de "speciale militaire operatie" in Oekraïne. Bloomberg meldde zaterdag dat ten minste twee van China's grootste door de staat gecontroleerde banken de financiering voor de aankoop van grondstoffen uit Rusland hebben beperkt, naar verluidt uit bezorgdheid over Amerikaanse sancties.