Hugo de Jonge hield vernietigend rapport over 2G-beleid achter

De Raad voor de rechtspraak publiceerde 17 november een spoedadvies vol kritiek op het 2G- en 3G-beleid. Pas vorige week, twee dagen voor Kerstmis, stuurde Hugo de Jonge het naar de Tweede Kamer. Dat is maar liefst vijf weken te laat. Meer hierover bij Panorama.

Het spoedadvies 'Tijdelijke wet uitbreiding coronatoegangsbewijzen en Tijdelijke wet differentiatie coronatoegangsbewijzen' van de raad zou doorslaggevend kunnen zijn geweest voor het debat over de inzet en het gebruik van het coronatoegangsbewijs in ons land. In de tekst is veel kritiek op de controversiële maatregel te lezen.

De Tweede Kamerleden Omtzigt en Pouw-Verweij (JA21) hebben besloten kamervragen te stellen aan de hand van het rapport. Ze willen openheid van zaken over de nog openstaande vragen en over het achterhouden van het spoedadvies zelf. “Een advies heeft alleen zin als het openbaar wordt gemaakt,” schrijft Omtzigt. “Anders kun je die nieuwe bestuurscultuur wel weer netjes aan de wilgen hangen.”

In onderstaand draadje van Pieter Omtzigt meer informatie over het gegeven advies wetsvoorstellen 2G en 3G, en de te stellen kamervragen: