Experts: 'Boosterprik zinvol, ondanks verwarring door 'andere jas' bij persconferentie

'Haal die booster.' Dat was het dringende advies van Mark Rutte, Hugo de Jonge en RIVM-baas Jaap van Dissel gisteren bij de persconferentie. De goedbedoelde uitleg over een verminderde respons van het immuunsysteem op de omikronvariant door RIVM-directeur Jaap van Dissel riep echter meer vragen op dan het beantwoordde.

Van Dissel maakte de vergelijking dat de omikronvariant door ons afweersysteem niet herkend wordt, omdat het virus in principe 'een andere jas' aan zou hebben getrokken. Op Twitter leggen experts vandaag uit dat een boostervaccinatie nog steeds zin heeft, ondanks de ‘andere jas’ die de omikronvariant heeft aangetrokken.

Op social media wordt verder geinsinueerd dat Van Dissel zegt niet te weten waarom een boostervaccinatie werkt. Het was echter een veel langer antwoord op de vraag waarom een derde prik dan wel zou werken, hierop reageerde Van Dissel:  "Het korte antwoord is: dat weten we nog niet. Het uitgebreidere antwoord is dat de mening leeft dat er afname is van immuniteit. Maar er is vooral afname van het doel van de immuniteit. Blijkbaar is het zo dat je met een booster toch nog de afweer kan stimuleren, waardoor het toch weer werkt." Van Dissel vervolgde met "Maar de bescherming mét booster lijkt toch echt een flinke sprong te maken. Dat blijkt uit testen in het laboratorium, maar nog niet in de praktijk. Dat beeld is nog incompleet". Vandaar zijn eerdere - korte - antwoord 'dat weten we nog niet'.