'Steve Bronski',mede-oprichter Bronski Beat overleden

Mede-oprichter en toetsenist van de Britse synthpopband Bronski Beat, Steve Bronski, is overleden. "Het is triest om te horen dat Steve Bronski is overleden. Hij was een getalenteerde en zeer melodieuze man", schreef zijn voormalige bandmaat Jimmy Somerville op Twitter. Bronski, wiens echte naam Steven William Forrest was, werd 61 jaar. De doodsoorzaak is nog niet bekend.

Bronski en Somerville richtten samen met Larry Steinbachek in 1983 Bronski Beat op. De debuutsingle "Smalltown Boy" van het openlijk homotrio was een grote hit in heel Europa. Het nummer gaat over een jonge homoseksuele man die van huis wegloopt uit angst voor homofobie.

Bronski Beat's tweede hitsingle "Why?" gaat over het onderwerp homofobie. Het debuutalbum heette "The Age of Consent" als verwijzing naar de verplichting tot meerderjarigheid voor het uitvoeren van homoseksuele handelingen, zoals die toen in veel landen over de hele wereld geldig was of nog steeds is. 

Bronski en Somerville komen uit Glasgow, waar ze begin jaren tachtig een appartement deelden met Steinbachek. Steinbachek stierf in 2016 aan kanker. "Het was een leuke en opwindende tijd om met hem samen te werken aan liedjes en het enige nummer dat ons leven veranderde en zoveel andere levens raakte. Bedankt voor de melodie, Steve", zei Sommerville.

Aan het einde van de jaren tachtig ging Bronski Beat uit elkaar en een comebackpoging in de jaren negentig mislukte. In 2017 was Bronski het enige overgebleven originele lid dat na 22 jaar een nieuw album uitbracht.