Goud en brons voor Nederland op ECC bowlen

Van 27 tot en met 31 oktober werden in Griekenland de European Championships of Champions (ECC) in het bowlen gehouden, waarbij alle nationale bowlingkampioenen van Europa het tegen elkaar opnemen voor de titel van Europees kampioen/kampioene.

Namens Nederland waren Mike Bergmann en Nicole Sanders aanwezig. Voor Mike Bergmann was het zijn eerste toernooi namens Team NL bij de senioren. Nicole Sanders had in 2016 al een keer brons gewonnen en pakte in 2017 de zilveren medaille.

Na uitstekende voorrondes van beide spelers stond Bergmann vierde en Sanders tweede. Tijdens de volgende twaalf games werd de top-4 bepaald die de halve finale mocht gaan spelen. Met 231,75 punten als gemiddelde over deze twaalf games wist Sanders zich als eerste te plaatsen voor de halve finale bij de dames, terwijl Bergmann zich met een gemiddelde 234,50 punten als tweede wist te plaatsen voor de halve eindstrijd bij de heren.

De halve finale en finale waren een best-of-3-format. Zowel Bergmann als Sanders wisten de eerste game in de halve finale te winnen, maar verloren de tweede game. Sanders verloor ook game drie, waardoor zij met brons naar huis komt. Bergmann speelde in game drie gelijk, waarna een roll-off volgde waarin Bergmann een strike gooide en zijn Italiaanse tegenstander Nicola Pongolini niet verder kwam dan zeven pins.

In de finale speelde Bergmann tegen de Zweed Mattias Wetterberg, die bijna het gehele toernooi de ranglijst aanvoerde. Game één werd door Bergmann gewonnen, waarna Wetterberg game twee wist te winnen. In game drie was de spanning merkbaar, want het was lang wachten op strikes. Op het einde wist Bergmann met een serie strikes de winst binnen te slepen. Voor Nederland is dit de eerste gouden medaille sinds 2014, toen Tom van der Vliet dezelfde Mattias Wetterberg in de finale wist te verslaan.