WHO: de wereld heeft het beëindigen van de coronapandemie zelf in handen

Nog steeds sterven elke week bijna 50.000 mensen aan COVID-19, de pandemie is nog lang niet voorbij. Hoewel het hoofd van de WHO Duitsland bedankt voor zijn inzet voor de rest van de wereld, moet er meer worden gedaan. Geen enkel land kan de pandemie in zijn eentje beëindigen.

De "Wereldgezondheidsconferentie" vindt momenteel digitaal plaats in Berlijn en duurt tot dinsdag. Het gaat onder meer over de lessen die zijn getrokken uit de pandemie van Corona en staat onder leiding van onder meer bondskanselier Angela Merkel en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De voorzitter is de deken van de Charité, Axel Pries.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft Duitsland en andere landen opgeroepen zich niet langer zelf te bevoorraden met vaccins tegen Corona ten gunste van behoeftige landen. "De pandemie zal eindigen wanneer de wereld besluit haar te beëindigen", zei WHO-chef Tedros Adhanom Ghebreyesus op de Wereldgezondheidsconferentie in Berlijn. We weten dat er elke week bijna 50.000 geregistreerde COVID-19 sterfgevallen zijn.

Hij herinnerde aan de doelstelling van de WHO om tegen het einde van het jaar 2021 ten minste 40% van de bevolking in elk land te laten vaccineren. "Dit doel is te doen," benadrukte Tedros. Hij dankte Duitsland voor zijn vrijgevigheid, maar er zijn veel meer vaccins nodig. Landen die al een vaccinatiegraad van ten minste 40% hebben bereikt - waaronder alle G20-landen - moeten het VN-vaccinatieprogramma Covax of het Afrikaanse initiatief Avat het voortouw laten nemen bij het leveren van vaccins naar arme landen, zei hij. "Geen enkel land kan de pandemie beëindigen in afzondering van de rest van de wereld," waarschuwde Tedros.

COVID-19 vaccinatiegraad 23-10-2021 (Bron- Our World in Data)
COVID-19 vaccinatiegraad 23-10-2021 (Bron- Our World in Data)