Woede over slachtpartij 1428 dolfijnen op de Faeröer eilanden

De traditionele jacht "Grindadrap" staat berucht om het doden van grienden. Maar nu zich meer dan 1400 dolfijnen onder de gedode dieren bevinden zijn milieuactivisten geschokt, maar de regering van de Faeröer verdedigt zichzelf.

Volgens berichten in de media en informatie van milieuactivisten zijn honderden dolfijnen gedood nadat ze in een fjord op de Faeröer werden gedreven. Volgens de Faeröerse omroep KVF zijn zondagavond meer dan 1.400 dieren doodgeschoten in de Skálafjord. De Deense radio meldde, dat deze slachtpartij het lokale debat over de traditionele walvisjacht weer op gang heeft gebracht. Deze jacht staat bekend als "Grindadrap" en wordt al eeuwenlang uitgevoerd op de grotendeels autonome eilanden in de Noord-Atlantische Oceaan, die deel uitmaken van het Deense koninkrijk.

Zelfs de voormalige voorzitter van de Faeröerse Vereniging voor Griendenvangst zei tegen KVF dat het doden van zo'n groot aantal dolfijnen buitensporig was. Het huidige hoofd van de vereniging vreest voor de reputatie van de Faeröer. Het wordt tijd om serieus te bespreken of de jacht op dolfijnen toegestaan moet blijven, zegt hij tegen het online medium In.fo.

"Goed georganiseerd en volledig onder controle"
De milieuorganisatie Sea Shepherd plaatste een lange video op Facebook waarop te zien is hoe mannen dieren uit bloedrood water op een strand trekken. De organisatie sprak van de grootste groep zeezoogdieren die ooit in één actie op de Faeröer is gedood. Een dolfijnenschool is iets moois, waar je van moet genieten en niet naar een met bloed doordrenkt strand moet slepen, schreef een gebruiker. "De jacht is zinloos en heeft volgens ooggetuigenverslagen veel dierenleed veroorzaakt. Hier is een grens overschreden en is een nieuwe dimensie van de jacht bereikt", bekritiseerde de mariene beschermingsorganisatie OceanCare.

De autonome regering van de tot Denemarken behorende eilanden verdedigde de traditionele jachtpraktijk die bekend staat als "Grindadrap", die "goed georganiseerd en volledig gereguleerd" is. "Er bestaat geen twijfel dat de walvisjacht op de Faeröer een dramatisch gezicht moet zijn voor mensen die niet bekend zijn met het jagen en slachten van zeezoogdieren", zei een regeringswoordvoerder.

De walvisvangst op de Faeröer dateert uit de Vikingtijd. De dieren worden door schepen en boten een baai in gedreven, waar ze worden geslacht en het vlees wordt vervolgens uitgedeeld aan de deelnemers van de jacht. Er wordt voornamelijk op grienden gejaagd, maar soms ook op dolfijnen. Volgens de Faeröerse volkstelling werden in 2020 in totaal 576 grienden en 35 witflankdolfijnen gedood. Het aantal van ruim 1.400 gedode dolfijnen is dan ook uitzonderlijk hoog.

Video SeaShepherd