FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesTokio 2020
Tokio 2020


Coronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 15 september 2021

Ajax kent droomstart in Champions League, Haller goed voor vier goals

Ajax is geweldig begonnen aan de Champions League. In Lissabon wonnen de Amsterdammers met maar liefst 1-5 van Sporting Lissabon onder meer door voor vier doelpunten van Sébastian Haller.

Ajax begon tegen Sporting Lissabon met Remko Pasveer in het goal en Steven Berghuis op de nummer tien positie. In het Estadio José Alvalade kende de ploeg van Erik ten Hag een droomstart. Na tien minuten stond Ajax al op een 0-2 voorsprong. Allebei de doelpunten was Haller de afwerker, waarin ook Antony een belangrijke rol had.

Na de 0-2 moest Sporting komen, maar de Amsterdammers bleven makkelijk overeind tegen de Portugezen, maar na iets meer dan een half uur spelen maakte de thuisploeg toch de aansluitingstreffer. Paulinho maakte de 1-2 waar Pasveer er niet goed uit zag. Nog voor de rust had Ajax het verschil weer op twee doelpunten verschil gebracht. Na een prachtige aanval met Antony en Ryan Gravenberch maakte Berghuis oog in oog met de doelman van Sporting geen fout en zette de 1-3 op het scorebord.

Sporting probeerde het met de nodige wissels om snel na rust terug te komen in de wedstrijd en dat leek ook te lukken. Paulinho kopte raak, en opnieuw zag Pasveer er niet goed uit, maar gelukkig voor de Ajax-doelman deed hij dat in buitenspelpositie en bleef het 1-3.

Niet lang daarna besliste Ajax de wedstrijd. Opnieuw was Anthony betrokken bij een doelpunt. Met buitenkant links zette hij Haller alleen voor het goal, die opnieuw niet faalde en voor de 1-4 zorgde. Ook de 1-5 kwam op naam van de Fransman. Ditmaal na een prachtige assist van Noussair Mazraoui maakte hij zijn vierde treffer van de avond. Ondanks dat het nog even te spelen bleef het bij 1-5.

Ajax gaat door de fraaie overwinning meteen aan de leiding in groep C. De andere wedstrijd in de poule werd door Borussia Dortmund met 1-2 gewonnen bij Besiktas. Over twee weken in de Johan Cruijff Arena neemt Ajax het op tegen Besiktas.

Random Pics van de Dag #416

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Onderzoek naar mondkapjesdeal Sywert van Lienden vertraagd

Het onderzoek naar de omstreden mondkapjesdeal met het bedrijf van Sywert van Lienden gaat veel langer duren dan was verwacht. Demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat het onderzoeksbureau Deloitte veel meer tijd nodig heeft om onder meer alle data te verzamelen.

De resultaten van de eerste fase van het onderzoek zouden begin september klaar zijn, zo had de onlangs vertrokken zorgminister Tamara van Ark in juni gemeld. Maar Deloitte heeft nu zeker tot half oktober nodig om alleen al te inventariseren hoeveel werk het wordt en in te schatten hoe lang ze hiermee mogelijk bezig zijn. Lees meer bij Skipr.

Woede over slachtpartij 1428 dolfijnen op de FaerŲer eilanden

De traditionele jacht "Grindadrap" staat berucht om het doden van grienden. Maar nu zich meer dan 1400 dolfijnen onder de gedode dieren bevinden zijn milieuactivisten geschokt, maar de regering van de Faeröer verdedigt zichzelf.

Volgens berichten in de media en informatie van milieuactivisten zijn honderden dolfijnen gedood nadat ze in een fjord op de Faeröer werden gedreven. Volgens de Faeröerse omroep KVF zijn zondagavond meer dan 1.400 dieren doodgeschoten in de Skálafjord. De Deense radio meldde, dat deze slachtpartij het lokale debat over de traditionele walvisjacht weer op gang heeft gebracht. Deze jacht staat bekend als "Grindadrap" en wordt al eeuwenlang uitgevoerd op de grotendeels autonome eilanden in de Noord-Atlantische Oceaan, die deel uitmaken van het Deense koninkrijk.

Zelfs de voormalige voorzitter van de Faeröerse Vereniging voor Griendenvangst zei tegen KVF dat het doden van zo'n groot aantal dolfijnen buitensporig was. Het huidige hoofd van de vereniging vreest voor de reputatie van de Faeröer. Het wordt tijd om serieus te bespreken of de jacht op dolfijnen toegestaan moet blijven, zegt hij tegen het online medium In.fo.

"Goed georganiseerd en volledig onder controle"
De milieuorganisatie Sea Shepherd plaatste een lange video op Facebook waarop te zien is hoe mannen dieren uit bloedrood water op een strand trekken. De organisatie sprak van de grootste groep zeezoogdieren die ooit in één actie op de Faeröer is gedood. Een dolfijnenschool is iets moois, waar je van moet genieten en niet naar een met bloed doordrenkt strand moet slepen, schreef een gebruiker. "De jacht is zinloos en heeft volgens ooggetuigenverslagen veel dierenleed veroorzaakt. Hier is een grens overschreden en is een nieuwe dimensie van de jacht bereikt", bekritiseerde de mariene beschermingsorganisatie OceanCare.

De autonome regering van de tot Denemarken behorende eilanden verdedigde de traditionele jachtpraktijk die bekend staat als "Grindadrap", die "goed georganiseerd en volledig gereguleerd" is. "Er bestaat geen twijfel dat de walvisjacht op de Faeröer een dramatisch gezicht moet zijn voor mensen die niet bekend zijn met het jagen en slachten van zeezoogdieren", zei een regeringswoordvoerder.

De walvisvangst op de Faeröer dateert uit de Vikingtijd. De dieren worden door schepen en boten een baai in gedreven, waar ze worden geslacht en het vlees wordt vervolgens uitgedeeld aan de deelnemers van de jacht. Er wordt voornamelijk op grienden gejaagd, maar soms ook op dolfijnen. Volgens de Faeröerse volkstelling werden in 2020 in totaal 576 grienden en 35 witflankdolfijnen gedood. Het aantal van ruim 1.400 gedode dolfijnen is dan ook uitzonderlijk hoog.

Video SeaShepherd

'Battlefield 2042 mogelijk uitgesteld'

Volgens insiders lijkt het erop dat Battlefield 2042 uitgesteld wordt naar volgend jaar. Officieel is er nog tweet aan besteed, maar volgens een bekende leaker Jeff Grubb lijkt het erop dat wij deze week slecht nieuws gaan ontvangen. 

Het zou niet zo gek zijn. De game zou op 22 oktober uitkomen en er zou een publieke beta zijn. Met net iets meer dan een maand is er nog geen spoor van de demo te vinden. Volgens insider en Battlefield-expert Tom Henderson zou het echter om weken gaan in plaats van maanden. Dat zou het leed enigszins verzachten. 

Battlefield 2042 verschijnt ooit eens voor PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X en S, Xbox One en pc. 

Twee nieuwe verdachten aangehouden voor gewelddadigheden Mallorca

De politie heeft vanmorgen, 15 september 2021, twee nieuwe verdachten aangehouden in het onderzoek naar de gewelddadigheden op 14 juli op Mallorca. Het gaat om twee Hilversummers van 18 en 19 jaar oud. Zij worden verdacht van het plegen van openlijk geweld.

De beide mannen worden op dit moment verhoord door de politie. In totaal zitten er nu acht verdachten vast, allen uit Hilversum. De verschillende verdenkingen betreffen medeplegen doodslag, medeplegen poging doodslag en openlijk geweld. Een van de eerder aangehouden verdachten staat morgen bij de raadkamer, die daarna zal beslissen of hij langer vast moet blijven.

Gisteravond werd aandacht besteed aan het onderzoek in het programma Opsporing Verzocht en een oproep gedaan aan getuigen om zich te melden. Ook werd mensen die beschikken over beelden en deze nog niet met de politie hebben gedeeld, opgeroepen dit alsnog te doen. de politie krijgt liever een foto of een filmpje dubbel dan helemaal niet. Ook al ben je niet zelf de maker: stuur het op. De uitzending is terug te zien via opsporingverzocht.avrotros.nl. Getuigen kunnen zich via deze site melden bij de politie of beeldmateriaal insturen. Melden kan ook telefonisch via de tiplijn op 0800-6070, en er is ook nog het Team Nationale Inlichtingen als je vertrouwelijk wil tippen. Zij zijn te bereiken via 088 - 661 77 34 (tijdens kantooruren, van 08.00-17.00 uur).

De gewelddadigheden vonden plaats in de vroege ochtend van 14 juli in El Arenal op Mallorca, in een horecagelegenheid en vervolgens op de boulevard. Meerdere mensen raakten hierbij gewond. Bij het tweede incident op de boulevard raakte een 27-jarige man uit Waddinxveen zo ernstig gewond dat hij vier dagen later kwam te overlijden.

Zendmastbranden Veldhoven: cel- en taakstraf geŽist tegen verdachte

Op 11 april 2020 werd bij twee zendmasten in Veldhoven brand gesticht. Eind mei 2020 werd daarvoor een nu 31-jarige Veldhovenaar opgepakt. Vandaag stond hij voor de rechter. Het Openbaar Ministerie (OM) eist een gevangenisstraf en een werkstraf. Ook moet hij opdraaien voor de schade aan de zendmasten.

In april en mei 2020 werden in heel Nederland zendmasten in brand gestoken. Uitgebreid onderzoek door de Dienst Landelijke Recherche wees uit dat er geen relatie tussen de branden was. Onder meer dankzij gevonden DNA op een aangetroffen aansteker kwam de Veldhovenaar als verdachte in beeld. In zijn verhoor liet hij onder meer weten een groot tegenstander te zijn van 5G. Het OM ziet daarin ook het motief voor zijn daad, die hij bekend heeft.

Grote gevolgen
Onder meer vanwege de bekennende verklaringen van de verdachte en gevonden sporen, werd er niet uitgebreid stilgestaan bij de bewijsmiddelen. De officier van justitie benadrukte vanmiddag de ernst van de zaak. Dit soort acties zorgt immers voor grote problemen ten aanzien van het internet en telefonie en met alle gevolgen van dien.

Persoonlijke omstandigheden
Tijdens het onderzoek werd ook uitgebreid gekeken naar de persoon van de verdachte, die lijdt aan een autistische stoornis. Inmiddels zijn er eerste stappen gezet om de problemen waar hij in zijn leven tegenaan loopt, op te lossen. De officier van justitie weegt deze positieve ontwikkelingen mee in de strafmaat, maar vindt dat de verdachte gestraft moet worden voor de ernstige feiten die hij heeft begaan.

Strafeis
Het OM eist een gevangenisstraf van 180 dagen, waarvan 136 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Om verdere escalatie te voorkomen wil het OM dat de man wordt begeleid en wordt behandeld. Daarnaast moet hij voorlopig een verbod op het gebruik van social media krijgen. Ook eist het OM een werkstraf van 240 uur. De benadeelden partijen eisen daarnaast een vergoeding van de schade die oploopt tot een bedrag van bijna 100.000 euro. De uitspraak in de zaak is over twee weken.

Live: Afghanistandebat na uren uitstel begonnen, 'wie draagt de verantwoording?'

Het kabinet is verwikkeld in een zwaar debat over de moeizame evacuatieoperatie in Afghanistan. Pas gisteravond laat kwam het demissionaire kabinet met antwoorden op zo’n vijfhonderd vragen van de Tweede Kamer en informatie over de laatste stand van zaken. Daarom is het debat verlaat begonnen. Lees meer bij het AD.

Pieter Omtzigt is vandaag in de Tweede Kamer  teruggekeerd na een burn-out.

COVID-19: OMT advies en andere stukken ("Zeer Ernstig" is nu "Zorgelijk")

COVID-19: 2.402 positief getesten en 7 doden, totaal 1.977.016 en 18.090

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 2.402 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.977.016 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 45 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen 400 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 12 patiënten opgenomen, er liggen nu 200 mensen met COVID-19 op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 7 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 18.090 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Het is aannemelijk dat niet alle met COVID-19 besmette personen zich laten testen. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Een deel van de hierboven genoemde data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Trump's laatste dagen als 'gekke' president openhartig beschreven in "Peril"

Na de bestorming van het Amerikaanse Capitool op 6 januari zou stafchef Mark Milley volgens een nog te verschijnen onthullend boek geheime voorzorgsmaatregelen hebben genomen om de juridische zeggenschap over kernwapens te beperken van de toenmalige president Donald Trump. CNN en de "Washington Post" citeren uit het nog niet gepubliceerde werk, dat handelt over de laatste dagen van het presidentschap van Trump. Zo zou er zelfs met China zijn gebeld.

De vermaarde onderzoeksjournalist Bob Woodward en een oud correspondent voor de Washington Post, Robert Costa, schreven in hun boek "Peril" (gevaar) dat Milley geschokt was nadat de aanhangers van Trump het Capitool bestormden en dat hij op 8 januari een vertrouwelijk gesprek had met de relevante commandanten om ervoor te zorgen dat er geen militaire offensieve aanval kon plaatsvinden zonder de toestemming van Milley. "Wat je ook wordt opgedragen, je volgt het proces en ik maak deel uit van het proces", zei Milley. Hij zou aan alle betrokkenen hebben gevraagd of zijn opdracht duidelijk was en ze hem begrepen. Zo berichtte CNN over de gebeurtenissen.

"Pelosi werd ingelicht"
Volgens de publicaties hebben de auteurs van het boek, dat op 21 september zou verschijnen, ook een transcriptie van een telefoongesprek van Milley en de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, democraat Nancy Pelosi. Pelosi zei in een gesprek op 8 januari tegen Milley over Trump: “Je weet dat hij gek is. Hij is al lang gek." Milley, die in 2019 door Trump werd aangesteld, zou hebben geantwoord: "Ik ben het op alle punten met je eens."

Pelosi, die formeel het op twee na hoogste ambt in de VS bekleedt, liet na het telefoontje in januari ook een persbericht uitgaan. Destijds zei ze met Milley te hebben gesproken om te voorkomen dat een "instabiele president" "militaire aanvallen zou beginnen" of een opdracht tot een "nucleaire aanval" zou geven. De gekozen Republikeinse Trump "is nu op zijn gevaarlijkst en we moeten er alles aan doen om het Amerikaanse volk  en de democratie te beschermen", zei Pelosi destijds. Ondanks zijn nederlaag bij de verkiezingen van 3 november 2020 bleef Trump president van de VS tot 20 januari, zoals bepaald in de grondwet, en dus ook opperbevelhebber van de strijdkrachten. Strikt genomen kon het leger zijn bevelen niet openlijk tegenwerken.

"Gesprekken met Peking"
Milley, die nu fungeert als de hoogste militaire adviseur van de democratische president Joe Biden, zou destijds twee gesprekken hebben gehad met zijn Chinese collega, volgens het boek, om de eventuele onrust van de communistische leiders voor een mogelijke Amerikaanse aanval te sussen. Milley belde generaal Li Zuocheng kort voor de Amerikaanse verkiezingen, op 30 oktober, en opnieuw op 8 januari. Tijdens het tweede telefoontje zou Milley tegen de Chinezen hebben gezegd: “We zijn 100 procent waakzaam, maar een democratie kan soms iets over het hoofd zien."

Dertien nieuwe games naar Xbox Game Pass, acht daarvan Day One

Dertien nieuwe games worden in de komende twee weken toegevoegd aan Xbox Game Pass Ultimate. De meest opvallende titels zijn Superliminal, Sable en Subnautica: Below Zero.

Bekijk hieronder de volledige lijst van games die in het restant van september worden toegevoegd.

 • (15-9) Flynn: Son of Crimson (Xbox, PC en xCloud) - Day One release
 • (16-9) I Am Fish (Xbox, PC en xCloud) - Day One release
 • (16-9) SkateBird (Xbox, PC en xCloud) - Day One release
 • (16-9) Superliminal (Xbox, PC en xCloud)
 • (17-9) Aragami 2 (Xbox, PC en xCloud) - Day One release
 • (23-9) Lost Words: Beyond the Page (Xbox, PC en xCloud)
 • (23-9) Sable (Xbox, PC en xCloud) - Day One release
 • (23-9) Subnautica: Below Zero (Xbox, PC en xCloud)
 • (23-9) Tainted Grail: Conquest (PC)
 • (28-9) Lemnis Gate (Xbox, PC) - Day One release
 • (30-9) Astria Ascending (Xbox, PC en xCloud) - Day One release
 • (30-9) Unsighted (Xbox, PC en xCloud) - Day One release
 • (1-10) Phoenix Point (Xbox)

De lijst van games die het programma gaan verlaten telt vijf games. De volgende games zijn tot 30 september te spelen:

 • Drake Hollow
 • Ikenfell
 • Night in the Woods
 • Kathy Rain
 • Warhammer: Vermintide II

Het nutteloze feitje van de dag: Wat te doen als je je verveelt

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We vervelen ons allemaal wel een keertje maar wist je dat Jeremy Harper uit de Verenigde Staten wel een heel bijzonder idee had om de verveling tegen te gaan? Hij besloot hardop tot en met 1.000.000 te tellen. Harper was er in totaal 89 dagen mee bezig waarbij 16 uur per dag telde en dat alles werd live uitgezonden via internet. Gedurende de 89 dagen verliet hij zijn huis niet en hij schoor zich ook al die tijd niet. Met de live stream haalde hij geld op voor het goede doel.

Nederland verder open met coronatoegangsbewijs

Vanaf 25 september kunnen we zonder de verplichte 1,5 meter maatregel. Dit is een grote stap vooruit. Zo kan de horeca weer op maximale capaciteit open en zijn alle evenementen toegestaan.

Inmiddels hebben bijna 13 miljoen mensen minimaal één vaccinatie gehad. Ruim 11 miljoen mensen zijn volledig gevaccineerd. Het aantal mensen dat met COVID-19 in het ziekenhuis en op de IC is opgenomen is stabiel. Het overgrote deel van positief geteste en opgenomen patiënten is nog ongevaccineerd. De vaccinatiegraad is nu hoog genoeg om de verplichte 1,5 meter afstand overal op te heffen, maar nog niet hoog genoeg om dit zonder voorwaarden te doen. Alleen met een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad kunnen alle maatregelen worden losgelaten, de kwetsbare mensen in de samenleving worden beschermd en blijft iedereen toegang tot zorg hebben. In november beoordeelt het kabinet de resterende maatregelen.

Coronatoegangsbewijs voor extra veiligheid
Het coronatoegangsbewijs wordt juist nu ingezet op die locaties waar het door het loslaten van de verplichte 1,5 meter afstand drukker wordt. Op deze manier wordt het risico van besmetting zo laag mogelijk gehouden en kan iedereen zo veilig mogelijk samen komen. Daarnaast draagt het gebruik van het coronatoegangsbewijs bij aan het openen én open houden van de meeste locaties op maximale capaciteit.

Vanaf 25 september is er in alle horeca (behalve afhaalrestaurants), bij evenementen (zoals festivals, optredens, feesten en publiek bij professionele sportwedstrijden) en bij vertoning van kunst en cultuur (zoals in bioscopen en theaters) alleen toegang mogelijk met het coronatoegangsbewijs voor iedereen vanaf 13 jaar. Dat geldt binnen én buiten, met én zonder vaste zitplaats. Vanaf 14 jaar moet het gebruik van het coronatoegangsbewijs samen met het identiteitsbewijs worden gecontroleerd. In alle horeca blijft de verplichte sluitingstijd tussen 00.00 en 06.00 uur gelden. Alle evenementen kunnen weer plaatsvinden met een coronatoegangsbewijs. Voor evenementen buiten geldt geen maximaal aantal bezoekers en geen verplichte sluitingstijd. Voor evenementen binnen met een vaste zitplaats is er ook geen maximaal aantal bezoekers of sluitingstijd. Voor beide type evenementen geldt wel: horeca is na 0.00 uur gesloten, met uitzondering van afhaalmogelijkheden. Evenementen binnen zonder vaste zitplaats kunnen maximaal 75% van de reguliere bezoekerscapaciteit toestaan en er geldt hier een verplichte sluitingstijd tussen 00.00 en 06.00 uur. Het kabinet werkt voor de nachthoreca en de ongeplaceerde evenementen met een capaciteitsbeperking aan steunmaatregelen. De uitwerking wordt zo snel mogelijk bekend gemaakt.

Je krijgt een coronatoegangsbewijs als je volledig bent gevaccineerd, een geldig herstelbewijs hebt of een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud. Testen blijft gratis voor iemand die geen herstel- of vaccinatiebewijs heeft.

Met de Coronacheck-app kan iedereen het coronatoegangsbewijs ophalen. Voor horeca en organisatoren van evenementen, sport- en cultuuractiviteiten is de app CoronaCheck Scanner beschikbaar, waarmee eenvoudig de controle kan worden uitgevoerd op de coronatoegangsbewijzen.

Basisregels blijven
Veel maatregelen verdwijnen, er kan weer heel veel, maar het virus is niet weg. De basisregels blijven onverminderd van belang, ook als je al gevaccineerd bent. De basisregel ‘verplicht 1,5m afstand houden’ verandert in een dringend advies om afstand te houden. Het blijft verstandig om elkaar de ruimte te geven en dan blijft 1,5 meter de veilige afstand. Deze basisregel helpt aantoonbaar om besmetting te voorkomen.

Ook handen wassen, geen handen schudden, hoesten en niezen in de elleboog, thuisblijven en testen bij klachten bij de GGD en regelmatig zorgen voor frisse lucht in binnenruimtes draagt hier allemaal aan bij.

Het advies om zoveel mogelijk thuis te werken wordt aangepast: werk thuis als het kan en op kantoor als het nodig is. Werkgevers en werknemers maken zelf afspraken over een goede verdeling tussen werk en thuis.

Mondkapjes in OV en op luchthavens
Op het vliegveld (in ieder geval vanaf de securitycheck en verder op plekken die eventueel door het vliegveld worden aangewezen zoals vertrek- en aankomsthallen), in, vliegtuigen, treinen, bussen, trams, metro, taxi’s en ander bedrijfsmatig persoonsvervoer blijft het gebruik van een mondkapje verplicht. De verplichting vervalt op perrons en stations.

Onderwijs
In het mbo en hoger onderwijs vervalt vanaf 25 september de maximale groepsgrootte van 75 personen in het mbo en hoger onderwijs.

In het voortgezet onderwijs, het mbo en hoger onderwijs vervalt de mondkapjesplicht buiten de les- of collegezalen.

Bij een enkele besmetting in een groep of klas in de kinderopvang en het primair onderwijs, is het niet meer verplicht dat de hele groep of klas in quarantaine gaat en getest wordt.

Derde prik en boostervaccins
Sommige mensen met een ernstige afweerstoornis ontvangen via de medisch specialist die hen behandelt, een uitnodiging voor een derde prik.

Omdat de coronavaccins nog een zeer hoge bescherming bieden tegen ernstige ziekte en sterfte door het coronavirus, is volgens de Gezondheidsraad een boostervaccinatie voor de algemene bevolking nu nog niet nodig.

Reizen
Vanaf 22 september veranderen de quarantaineregels voor reizen naar Nederland. Gevaccineerde reizigers uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk of andere zeer hoogrisicogebieden hoeven niet meer in quarantaine. Bereid je reis goed voor en kijk voor vertrek op wijsopreis.nl en reizentijdenscorona.nl.

Het kabinet blijft waakzaam
Deze maatregelen gelden vanaf 25 september voor de komende periode. Mocht het aantal opnames in het ziekenhuis en op de IC voor langere tijd laag zijn, dan zal het kabinet een deel van de huidige maatregelen laten vervallen. Het kabinet blijft waakzaam. Als blijkt dat er in korte tijd veel mensen in het ziekenhuis of op de IC moeten worden opgenomen dan kan dat betekenen dat er extra maatregelen komen. Het kabinet probeert dan zo gericht mogelijk maatregelen te treffen. Het RIVM en kabinet blijven alert op nieuwe varianten van het virus.

Afghaanse evacuťs vertrekken vandaag uit Pakistan

Een Nederlands vliegtuig haalt vandaag de groep van bijna 50 mensen op die uit Afghanistan naar Pakistan zijn gevlucht. De afgelopen tijd werden zij opgevangen door de Nederlandse ambassade in Islamabad. Op de speciale vlucht reizen ook bijna honderd mensen mee die vanuit Amsterdam zullen doorreizen naar andere EU-landen.

Het betreft een eenmalige chartervlucht om deze groep door te kunnen laten reizen naar Nederland. Vertrek uit Pakistan via commerciële lijnvluchten is niet mogelijk omdat een deel van de groep door de omstandigheden niet over alle daarvoor benodigde papieren beschikt. Omdat reizigers van andere EU-landen meevliegen, zal Nederland voor een deel van de kosten een beroep doen op een bijdrage van de Europese Unie.

Nederland is Pakistan dankbaar voor de medewerking aan deze geplande vlucht. De Nederlandse ambassade in Islamabad heeft daarover nauw contact onderhouden met de Pakistaanse autoriteiten. Begin augustus reisde minister Kaag van Buitenlandse Zaken naar Pakistan waar zij sprak met haar ambtgenoot.

De groep met eindbestemming Nederland bestaat uit enkele Nederlanders met hun Afghaanse familieleden en Afghanen die nauw met Nederland hebben samengewerkt, voornamelijk tolken. Voor hun vertrek verbleven zij ruim een week in Islamabad, waar de Nederlandse ambassade zorgde voor opvang in hostels, eerste levensbehoeften, nieuwe kleding en een luisterend oor na de lange gevaarlijke tocht die sommigen van hen hebben afgelegd.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt mensen die nog in Afghanistan verblijven, nadrukkelijk af om de gevaarlijke landroute naar Pakistan te nemen. Er wordt gewerkt aan het herstel van vliegverbindingen.

Nederland blijft zich onverminderd inzetten om ook andere Nederlanders en Afghanen die daarvoor in aanmerking komen in veiligheid te brengen. Alle mogelijkheden hiertoe worden, ook in samenwerking met andere landen, bekeken en benut.

Frankrijk: C19-vaccinatieplicht voor brandweer en zorgpersoneel van kracht

In Frankrijk geldt sinds middernacht de omstreden COVID-19-vaccinatieplicht voor verplegend personeel en brandweer.

Alle medewerkers van ziekenhuizen, bejaarden- of verpleeghuizen, verpleegdiensten, reddingsdiensten en brandweerkorpsen moeten voor de uitoefening van hun beroep ingeënt zijn tegen het coronavirus. Iedereen van deze beroepsgroepen, die tot nu toe niet minstens één dosis vaccin heeft gekregen, kan sancties verwachten. Voor de volledige vaccinatie krijgt men de tijd tot 15 oktober, anders loopt men de kans op sancties met een mogelijkheid op een beroepsverbod.

Tienduizenden mensen in Frankrijk hebben de afgelopen weken tegen de verordening gedemonstreerd. Volgens onderzoeken steunt echter tot driekwart van de bevolking deze verplichte vaccinatie. In totaal is circa 70 procent van de Fransen gevaccineerd.

Tim Douwsma doet opnieuw 'niet meer mee' door invoering van de coronapas

Zanger Tim Douwsma was een van de eerste bekende Nederlanders die meedeed aan de actie 'Ik doe niet meer mee' van Famke Louise. Nu de coronapas wordt ingevoerd zet Tim opnieuw zijn hakken in het zand. De 33-jarige Friese zanger wil niet 'meedoen aan medische apartheid' en lijkt daarom te stoppen met optreden. 'Ik wil niet dat mensen zich door mijn optredens gepusht voelen om iets te doen wat niet fijn voelt.' Meer hierover bij het AD.

Uitstoot broeikasgassen bijna weer op niveau pre-corona

In het tweede kwartaal van 2021 was de uitstoot van broeikasgassen 11 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal van 2020. Daarmee beweegt de uitstoot weer naar het niveau van voor corona. De toename is vooral toe te schrijven aan het hogere aardgasverbruik, onder andere voor meer verwarming en industriële productie. Dit melden het CBS en RIVM/Emissieregistratie op basis van de voorlopige kwartaalcijfers over de broeikasgassenuitstoot conform de richtlijnen van de IPCC.

Kouder en minder zonnig
Net als een kwartaal eerder hebben huishoudens in het tweede kwartaal meer gas verbruikt dan in hetzelfde kwartaal van 2020. Dit kwam voornamelijk door het koudere weer. Hierdoor is de uitstoot door de gebouwde omgeving (huishoudens en kantoren) zo’n 34 procent hoger dan in het tweede kwartaal van 2020.

Het was niet alleen kouder, maar ook minder zonnig dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Hierdoor had de landbouw meer elektriciteit nodig voor de belichting van kassen. De glastuinbouw haalt zijn elektriciteit voor een groot deel uit de inzet van aardgas voor eigen warmtekrachtinstallaties (wkk), waardoor ook de landbouw meer broeikasgassen uitstootte (7 procent).

De kortetermijnontwikkeling in de broeikasgasuitstoot door de gebouwde omgeving en de landbouw wordt niet alleen door het weer beïnvloed, maar het speelt vaak wel een grote rol.

Meer productie industrie
De industrie heeft in het tweede kwartaal van dit jaar ongeveer 14 procent meer geproduceerd dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Hiervoor was meer energie (voornamelijk aardgasverbruik) nodig en mede daardoor lagen de emissies door de industrie ongeveer 13 procent hoger dan een jaar eerder.

Uitstoot elektriciteitssector nauwelijks hoger
In het tweede kwartaal van 2021 heeft de elektriciteitssector nauwelijks meer uitgestoten dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder (2 procent). Deze ontwikkeling is vrijwel gelijk aan die van de elektriciteitsproductie. De aardgascentrales hebben wel minder geproduceerd vanwege de stijgende gasprijzen op de wereldmarkt, maar dit werd deels gecompenseerd door de hogere elektriciteitsproductie door de kolencentrales.

Uitstoot CO2 Nederlandse economie fors hoger in het tweede kwartaal
De CO2-uitstoot door de Nederlandse economie was in het tweede kwartaal 14,1 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal van 2020 en groeide daarmee harder dan het bruto binnenlands product (bbp). Vooral de grotere productie van de industrie en de transportsector hebben bijgedragen aan de hogere emissies. Het bbp was in het tweede kwartaal van dit jaar 9,7 procent groter dan een jaar eerder.

De transportsector (inclusief luchtvaart) heeft 23,5 procent meer CO2 uitgestoten dan een jaar eerder. Dit komt onder meer door het gedeeltelijke herstel van de luchtvaart. Vorig jaar had de luchtvaart immers veel last van de lockdown. In vergelijking met twee jaar geleden was de uitstoot door de luchtvaart nog ongeveer de helft lager.

De emissies door autogebruik van huishoudens waren ook hoger, ruim 23 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2020. Ook het overige wegvervoer stootte in het tweede kwartaal meer uit dan een jaar eerder. In het tweede kwartaal van 2020 lag de verkeersintensiteit op een dieptepunt.

CO2 (Pixabay)
CO2 (Pixabay)

Noord-Korea heeft twee langeafstandsraketten afgevuurd

Volgens buurland Zuid-Korea heeft Noord-Korea twee ballistische raketten afgevuurd. Het zou de eerste test met dit soort raketten zijn sinds maart dit jaar en de tweede grote raketproef in niet eens een week tijd. De raketten zouden in zee terecht zijn gekomen. Er zijn nog geen details bekend. De Zuid-Koreaanse en Amerikaanse inlichtingendiensten gaan onderzoek doen. Meer hierover bij het AD.

De Japanse premier Yoshihide Suga reageert verbolgen op de Noord-Koreaanse actie: "Het is een schande en een bedreiging voor de vrede en veiligheid van ons land en de regio. Het is ook in strijd met de resoluties van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, dus we protesteren krachtig en veroordelen deze actie.” Het is Noord-Korea door de VN niet toegestaan om ballistische raketten af te vuren. De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in heeft opgeroepen tot een vergadering van de nationale veiligheidsraad.

Grote PlayStation 5-update komt vandaag beschikbaar

Sony komt vandaag met de tweede grote PlayStation 5-update tot nu toe. De update voegt de veelgevraagde ondersteuning voor uitbreidbare schijfruimte.

Spelers kunnen hun schijfruimte uitbreiden met ondersteunde M.2 SSD-modellen. Op deze pagina kun je de vereisten nalezen en de stappen die je voor installatie moet ondernemen. Daarnaast zijn er diverse UX-verbeteringen, zoals de mogelijkheid om je Control Center aan te kunnen passen en het makkelijker maken om te communiceren met je vrienden.

Verder is 3D Audio voor ingebouwde tv speakers toegevoegd en zijn er enkele verbeteringen toegevoegd voor PS Remote Play. Dit is nu bijvoorbeeld mogelijk zonder een wi-fi verbinding, wat voorheen nog een vereiste was.

Nintendo Switch-update voegt Bluetooth-ondersteuning toe

Na zo'n 4.5 jaar maakt Nintendo het eigenlijk mogelijk om op Nintendo Switch gebruik te maken van Bluetooth Audio. Voorheen moesten spelers daar een losse dongle voor gebruiken.

De update die de ondersteuning toevoegt is live. Wel zijn er een paar restricties aan verbonden. Wanneer je gebruik maakt van Bluetooth audio, kun je maximaal twee draadloze controllers gebruiken. Ook verlies je de Bluetooth-verbinding als je gebruik maakt van locale communicatie voor bijvoorbeeld multiplayer.

Je kunt slechts één connectie per keer hebben, maar wel tien apparaten opslaan. Ook kun je géén Bluetooth microfoon gebruiken.

FOK! Wat een weer: niet het leukste zomerseizoen

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hallo!

Laat ik om te beginnen maar eens mededelen dat uw weerman gecensureerd is. Ja, echt waar. Op een bekend weerforum is zomaar een bericht van mij verwijderd. Ontoelaatbaar vinden wij natuurlijk! Ik gaf een prima reactie op iemand die al over winterverschijnselen begon. Die trend begon al in augustus al. Als je mij ergens kwaaier mee wilt krijgen is dat het wel. Donderstraal lekker op met je winter. Het is verju voor veel mensen gewoon een heel matige zomer geweest en zowel de warmte- als de regenliefhebbers zijn in een deel van het land enorm tekort gekomen. Ik weet het. Je kan dat negeren, maar zoals een geweldige Nederlandse band het zingt.. iets anders dan... Je kan het forum wel willen verlaten, maar het forum verlaat jou nooit

En dan al beginnen over de winter.... Een flink pak slaag verdienen die mensen! Uiteraard een persoonlijk mening, en zoals ik zo vaak doe: satire. (Of toch niet )

Gisteravond was het op veel plaatsen bewolkt. Er waren ook wat plukjes met regen actief, maar het zag er niet indrukwekkend uit allemaal. Ook in de aanvoer was er niets speciaals aan de hand. De meeste regen viel op de Noordzee. De dag begon overigens wel met veel zon.

Wat er op moment van schrijven valt hangt samen met een front dat nu over het midden ligt. Ik zei het al, erg actief is het allemaal niet. Het zou wel kunnen zijn dat het nog wel gaat activeren, maar dan ligt de neerslag al in het noorden van het land. Misschien is daar ook nog een korte onweersbui mogelijk.  In de rest van het land zal het verder goeddeels droog blijven of valt er slechts een heel klein beetje.

Deze ochtend is het grotendeels bewolkt en lokaal valt er wat regen. Dit met name in het noorden- en noordoosten. Elders zie ik weinig neerslag in de prognoses. 

In de loop van de middag breekt steeds vaker de zon door. Geheel droog kan ik het ook dan niet helemaal beloven, maar als er wat valt zal het niet veel zijn. De maxima liggen rond de 21 graden. De wind is niet erg nadrukkelijk aanwezig. 

Na vandaag vertrekken we weer voor een lange en saaie periode. Neerslag en wind zijn er nauwelijks en elke dag krijgen we een afwisseling van zon en wolken. Ook de temperaturen zullen weinig in beweging komen. Overdag rond de 21 graden en in de nacht ongeveer 13 graden.

Nee, na een teleurstellend zomerseizoen heeft ook de meterologische herfst weinig plannen om er vóór de officiele herfst er wat leuks van te gaan maken.  

Weerman P.

 
Tweede deel uit Belgie (Foto: Charged)
Charged was de afgelopen dagen in Sanicole in Belgie. Hier het tweede deel. Dit soort mooie plaatjes gaan we vaker zijn komende dagen. (Foto: Charged)
 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #419
special
Weekend gifdump #34
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #71
special
VrijMiBabes #71 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #418
review
Astro A20 Wireless Gaming Headset
©FOK.nl e.a.