Visser snelt naar Nederlands hordenrecord, ook Hassan 2e in Diamond League-finale

In het Zwitserse Zürich is dag twee van de Diamond League-finales in de atletiek in volle gang. De beste atleten van het seizoen plaatsten zich voor de finales, de winnaars daarvan mogen zich de Diamond League-kampioen in hun onderdeel noemen.

100m horden vrouwen
Nadine Visser zat er vanaf het begin lekker bij en in de slotfase liep alleen de Nigeriaanse Tobi Amusan bij haar weg: Amusan won in een Afrikaans record van 12,42 seconden, maar Visser werd tweede en knalde met 12,51 maar liefst 0,07 seconden van haar eigen Nederlandse record af. Plek drie was in 12,55 voor de Jamaicaanse Megan Tapper.

1500m vrouwen
Sifan Hassan en Faith Kipyegon vochten weer eens een prachtige strijd uit, waarbij de Nederlandse en de olympisch kampioene uit Kenia tot in de laatste meters knokten. De winst ging naar Kipyegon, die Hassan in de laatste meters eindelijk wist te breken: 3:58,33 om 3:58,55 minuten. Plek drie was op gepaste afstand voor de Amerikaanse Josette Norris.

110m horden mannen
Vrijwel de hele race werd het een nek-aan-nekstrijd tussen Devon Allen en Ronald Levy en het was de Amerikaan Allen die in 13,06 seconden de winst pakte. De Jamaicaan Levy liep dezelfde tijd en werd dus nét tweede, zijn landgenoot en olympisch kampioen Hansle Parchment finishte in 13,17 als derde. Voor Koen Smet was er met 13,77 een zevende plek.

1500m mannen
Ook dit werd weer een geweldige race tussen de twee topfavorieten: de Noorse olympisch kampioen Jakob Ingebrigtsen en de Keniaan Timothy Cheruiyot, die in Tokyo geklopt werd door de Noor. Dat leek dit keer ook te gebeuren, maar Cheruiyot hield stand en sprintte in 3:31,37 minuten naar de winst, acht honderdsten voor Ingebrigtsen en met de Australiër Stewart McSweyn op de derde plek (3:32,14).

400m vrouwen
Een prachtige tweestrijd tussen twee van de favorietes, met de Amerikaanse Quanera Hayes in 49,88 seconden als winnares. Vice-olympisch kampioene Marileidy Paulino uit de Dominicaanse Republiek werd met 49,96 tweede, vlak voor Sada Williams uit Barbados (50,24) - Lieke Klaver werd in een keurige 51,09 seconden zevende.

400m mannen
Ook dit werd een prachtige strijd om de winst, met een nog kleiner verschil: de Amerikaan Michael Cherry leek te winnen, Kirani James uit Grenada leek er voorbij te komen...en Cherry hield het nét vol. Hij won in 44,41 seconden, één honderdste voor James, en met Deon Lendore uit Trinidad & Tobago in 44,81 seconden op plek drie. Liemarvin Bonevacia liep in 45,35 seconden naar een prima vijfde plek.

3000m steeplechase vrouwen
Norah Jeruto en Hyvin Kiyeng leken de wedstrijd in handen te hebben en bij de laatste passage van de waterbak viel de beslissing: Kiyeng stapte mis, Jeruto ging er vandoor en won in 9:07,33 minuten, een dikke seconde voor Kiyeng, die de Amerikaanse Courtney Frerichs nog net van het lijf wist te houden.

Polsstokhoogspringen vrouwen
Er stond geen maat op Anzhelika Sidorova, de Russische won met een van de beste prestaties ooit: in haar derde en laatste poging sprong ze over 5,01 meter, waarmee ze pas de vierde vrouw ooit is die de barrière van vijf meter wist te slechten, na Yelena Isinbayeva, Jennifer Suhr en Sandi Morris. De Griekse Katerina Stefanidi werd met 4,77 meter tweede, tien centimeter hoger dan de Sloveense Tina Sutej.

Hinkstapspringen vrouwen
Yulimar Rojas is al geruime tijd ongenaakbaar en de Venezolaanse, die olympisch goud won en daarbij het oude wereldrecord verpulverde, benadrukte dat in de finale nog maar eens: met 15,48 meter - twee centimeter onder het oude wereldrecord - pakte ze met afstand de winst. Plek twee was met 'slechts' 14,64 meter voor de Jamaicaan Shanieka Ricketts, voor haar landgenote Kimberly Williams (14,47m).

Hinkstapspringen mannen
Pedro Pablo Pichardo uit Portugal en de Burkinees Hugues Fabrice Zango waren de favorieten en Pichardo maakte dat het meest waar: in zijn laatste sprong vloog hij naar 17,70 meter, bijna een halve meter verder dan zijn tot dan beste sprong en exact een halve meter verder dan die van Zango. De Algerijn Yasser Mohamed Triki werd met 17,03 meter derde.

Discuswerpen vrouwen
Valarie Allman is dé vrouw van het jaar en de olympisch kampioene en wereldranglijstaanvoerder liet nog maar eens zien waarom: met een indrukwekkende 69,20 meter in haar vijfde worp pakte ze overtuigend de winst. Haar Kroatische voorgangster Sandra Perkovic werd met 67,22 meter tweede, voor de Cubaanse Yaimé Pérez (64,83m).

Discuswerpen mannen
Daniel Ståhl uit Zweden werd dit jaar uitgedaagd, maar sloot het jaar wel af als de nummer één: met 66,49 meter in al zijn eerste poging zou hij de winst pakken. Zijn Sloveense uitdager Kristjan Ceh werd met 65,39 meter tweede, voor de 65,33 meter van de Jamaicaan Fedrick Dacres.