Franse priester (60) vermoord in zijn woning, dader (40) geeft zichzelf aan

Een priester, Olivier Maire (60), is maandag vermoord in de westelijke regio van de Vendée in Frankrijk, zei minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin op Twitter.

Darmanin sprak "al zijn steun uit aan de katholieken van ons land" en zei dat hij op weg was naar de plaats van de misdaad.

Update 14.45 uur: Het lichaam van de priester, lid van de gemeenschap van missionaire broeders van Montfort, werd maandag 9 augustus ontdekt in Saint-Laurent-sur-Sèvre, een stad op ongeveer twintig kilometer ten zuiden van Cholet, bevestigde het bisdom en de Mortagne-sur-Sèvre gendarmerie. Maire zou in zijn kamer zijn vermoord, aldus een bron dicht bij het onderzoek. Een Rwandese man, Emmanuel Abaisenga (40), ging vanmorgen naar de plaatselijke gendarmerie om de moord te bekennen. Deze man was als vrijwillige koster aangesteld bij de missionaire broeders van Montfort.

Eerder was Abaisenga aangeklaagd en veroordeeld wegens brand in de kathedraal van Nantes op 18 juli 2020. Hij zat enkele maanden in de gevangenis en werd afgelopen juni onder gerechtelijk toezicht vrijgelaten in afwachting van zijn proces. De vermeende dader kwam uit een verblijf in een psychiatrisch ziekenhuis en werd sinds 31 mei opgevangen door de commune van de missionarissenbroeders Montfort van Olivier Maire, volgens een bron dicht bij het onderzoek.

Het onderzoek door de gendarmerie van Nantes is in volle gang.

De moord leidde onmiddellijk tot een politieke ruzie, waarbij Marine Le Pen, voorzitter van Front National, een anti-immigratiepartij, kritiek uitte op de autoriteiten voor het niet uitzetten van de verdachte, die op sociale media werd geïdentificeerd als een man van Rwandese afkomst.

"In Frankrijk kan men een illegale immigrant zijn, de kathedraal in Nantes in brand steken, nooit worden uitgezet en dan opnieuw in overtreding komen door een priester te vermoorden", schreef ze op Twitter.

Darmanin verwierp de kritiek. "In plaats van haar medeleven te uiten met de katholieken die deze moordenaar verwelkomden, debateert mevrouw Le Pen zonder de feiten te kennen: deze buitenlander kon niet worden uitgezet ondanks zijn deportatiebevel zolang zijn gerechtelijke controle niet was opgeheven", antwoordde hij .

Op onderstaande tweet zou de vermoedelijke dader staan afgebeeld met de paus.