OS: Hockeyers India pakken eerste medaille sinds 1980 door Duitsland te verslaan

Met een bronzen medaille op de Olympische Spelen heeft Graham Reid India terug naar de wereldtop geleid. De Australische coach, tot twee jaar geleden nog werkzaam in Nederland bij Oranje en Amsterdam, versloeg donderdagmorgen Duitsland in de spectaculaire kleine finale in Tokio met 5-4.

Het eremetaal voor India is de eerste plak sinds 1980, toen de ploeg goud pakte op de Spelen van Moskou. Begrijpelijk dat na afloop de Indiase spelers volledig overmand door emotie op de grond vielen. Aanvoerder Manpreet Singh had het niet meer. Hij plofte op de knieën en zat minutenlang met de handen voor de betraande ogen.

In de dug-out werd de zelfs nu rustige Reid besprongen. In waarschijnlijk honderden miljoen huishoudens vierden de Indiërs het feest mee. Hockey is in India een nationale volkssport, die vol passie wordt beleefd. Een medaille halen brengt de spelers en Reid eeuwige roem. Ze zullen bij terugkomst in India worden geëerd en aanbeden.

Voor het eerst in decennia hoeft een Indiase coach eens niet te vrezen voor zijn baan als hij na de Spelen terugkomt van de Spelen. In het verleden betekende een teleurstellende prestatie op welk hockeytoernooi dan ook bijna steevast een enkeltje naar huis.

Amsterdam
Reid werd twee jaar geleden bondscoach van India. Hij kon de lokroep uit het mekka van het hockey niet weerstaan, nadat hij als clubcoach van Amsterdam hevig onder vuur lag. Reid, die Amsterdam combineerde met de functie van assistent-bondscoach bij Max Caldas, pakte zijn koffers en reisde af naar Azië. Daar nam hij de scepter over van Harendra Singh, die werd ontslagen na de tegenvallende prestatie op het WK in het eigen Bhubaneswar. India werd daar in de kwartfinale uitgeschakeld door Oranje, dat uiteindelijk zilver behaalde.

Op het trainingscomplex van Bangalore won India onder leiding van Reid de afgelopen jaren aan stabiliteit. Met zijn rustige karakter haalde hij wat van de emotie uit het spel van India. Op dit olympisch toernooi zakte de ploeg nog een keer door de ondergrens. Hoewel India niet eens slecht speelde, won Australië in de poule met liefst 7-1. Het was meteen paniek in India, maar Reid bleef rustig. ‘Die score was geflatteerd, we hebben prima gespeeld. We gaan nog verder in het toernooi groeien’, zei hij.

De coach kreeg gelijk. India eindigde soepel als tweede in de poule en moest het in de kwartfinale opnemen tegen Groot-Brittannië. De ploeg van Reid speelde sterk en kwam niet een keer echt in de problemen met een 3-1 overwinning als resultaat. In de halve eindstrijd moest de Indiase ploeg het opnemen tegen België, dat een maatje te groot bleek. In de eerste helft kon India de Belgen nog wel bijbenen, maar in de tweede helft was het powerhockey en de corners van Alexander Hendrickx ze te machtig met een 5-2 nederlaag als gevolg.

Deceptie
Teleurstelling over het missen van de finale was er zeker, maar die was niet zo groot als bij de Duitsers. Duitsland deed er tegen Australië alles aan om de geelgroene muur te slechten, maar slaagde daar niet in (1-3). De deceptie bij Duitsland was groot. De ploeg van coach Kais Al Saadi zat lekker in het toernooi, speelde ook goed tegen Australië en dus huilden de Duitse spelers na afloop tranen met tuiten.

Zoals de Duitsers na afloop van de strijd om brons opnieuw verslagen en gefrustreerd op de grond lagen van het Oi Hockey Stadium. Tijdens de wedstrijd zag het er een tijd namelijk goed uit voor Duitsland. Dat na het eerste kwart leidde met 1-0 en in het tweede kwart zelfs 3-1 voor stond. Die vijftien minuten waren de meest bizarre van dit toernooi, want India kwam daarin nog terug tot 3-3.

In die periode en het derde kwart liet India zien dat het helemaal terug aan de wereldtop is. Met heerlijk aanvallend hockey speelde ze de Duitsers bij vlagen zoek. Met een 3-5 voorsprong begon India aan het laatste kwart.

Heldenrol Punia
Daarin gaven de Duitsers nog een keer alles. De aanvalsgolven rolden over de Indiase cirkel, waar de ervaren doelman Savita Punia een wereldpartij keepte. Slechts een keer capituleerde hij op een strafcorner van Windfeder, die de spanning met de 5-4 volledig terugbracht. Net als tegen Australië viel Duitsland in de slotfase met de moed der wanhoop aan. Het trok de volledige trukendoos open, waarbij het reclameren bij de arbitrage gênante vormen begon aan te nemen.

Zes seconden voor tijd kreeg Duitsland nog een strafcorner. In vele miljoenen Indiase huizen zullen hockeyfans de handen voor hun ogen hebben geslagen. Ze konden springen, dansen en juichen nadat Punia zijn handschoen tegen de bal zette. India pakt brons op de Olympische Spelen, voor Duitsland rest en roemloos afscheid van Tokio.