OS: baanwielrensters grijpen net naast brons in teamsprint

Laurine van Riessen en Shanne Braspennincx hebben het baanwielertoernooi goed geopend met een derde tijd in de kwalificaties bij de teamsprint. Ze moesten alleen Duitsland en China voor zich laten.

Vandaag begon het olympisch baantoernooi met de teamsprint voor de vrouwen. Van Riesen en Braspennincx klokten een snelle tijd (32.465) en werden uiteindelijk derde achter Duitsland (32.102) en China (32.135), maar hielden verrassend Rusland achter zich. In de eerste ronde neemt het Nederlands duo tegen Polen, dat de zesde tijd noteerde.

Update 10.23 uur
Braspennincx en Van Riessen hebben de vierde tijd gereden in de eerste ronde, waardoor ze nu in de kleine finale staat tegen Rusland. De finale in de teamsprint gaat tussen China en Duitsland. De Chinese baanwielrensters reden een nieuw wielerrecord. Ook Duitsland was sneller dan het oude wereldrecord.

Update 11.14 uur
De Nederlandse baanwielrensters hebben het niet gered in de strijd om het brons. In de troostfinale nam Rusland direct de leiding en na een ronde was het verschil opgelopen naar een halve seconde. Braspennincx kon in de laatste ronde nog wel wat dichterbij de Russische ploeg komen, maar het was net niet voldoende. In de strijd om het goud pakte China de winst in de teamsprint. Ze waren in de finale 85 duizendste sneller dan Duitsland, dat het zilver pakte.

Ploegenachtervolging vrouwen
Naast de teamsprint stonden er ook nog andere onderdelen op het programma voor vandaag. In de kwalificatie voor de teamachtervolging voor de vrouwen maakte Duitsland een geweldige indruk. Ze noteerde een geweldige tijd (4:07.307) en waren daarmee bijna drie seconden onder het oude wereldrecord. Ook Groot-Brittannië was lekker op dreef en halverwege de achtervolging waren ze duidelijk sneller dan Duitsland, maar moesten dat bekopen op het einde, al waren ze ook sneller dan het oude wereldrecord.

Ploegenachtervolging mannen
Bij de ploegenachtervolging voor de mannen werd nog geen wereldrecord neergezet in de kwalificatie al zorgde Denemarken voor een scherpe tijd. Ze reden de vier kilometer rond in 3:45.014 en waren daarmee acht tienden van een seconden sneller dan Italië. Nieuw Zeeland legde beslag op de derde plaats voor Groot-Brittannië.