OS: Zes Nederlandse BMX'ers allemaal naar halve finales

Op het Ariake Urban Sports Park in Tokyo is het olympisch toernooi voor de BMX-racers begonnen. Donderdag stonden de kwartfinales op het programma, waar per heat drie runs verreden werden - de top-4 van elke heat plaatste zich voor de halve finales.

Mannen
Niek Kimmann - wiens knieblessure mee lijkt te vallen - en Twan van Gendt zaten beiden in de tweede heat en domineerden de dag daar. Van Gendt won de eerste race, Kimmann pakte de tweede en derde race en de tweede plekken in de races gingen omgekeerd ook naar dat duo. Joris Harmsen werd in heat drie in alle drie de races tweede achter de Fransman Joris Daudet en is dus ook soepel door naar de halve finales.

De halve finales én de finale worden allemaal vrijdag verreden. Wereldkampioen Van Gendt en Harmsen zitten in dezelfde halve finale met onder meer olympisch kampioen Connor Fields, Kimmann zit in de andere met Daudet. De top-4 na drie races gaat door naar de finale, die wel in één race verreden wordt.

Vrouwen
Merel Smulders zat in de eerste heat, waar ze alleen in de derde race met plek vijf na een foutje even in de problemen kwam - achter dubbel olympisch kampioene Mariana Pajon en de Deense Simone Christensen plaatste ze zich als derde. Zus en favoriete Laura Smulders werd tweede in race één, achter de Amerikaanse Felicia Stancil, maar won de andere twee en is ook soepel door. Judy Baauw kwam met twee tweede plekken en een derde plek als tweede door.

Merel Smulders rijdt vrijdag in de eerste halve finale met onder meer Pajon, Laura Smulders en Baauw zitten bij elkaar in de andere halve finale.

De halve finales beginnen vrijdag om 03.00 uur, de finales worden een dikke anderhalf uur later verreden.