CDC: 'Maak dubbeltest op Corona en Influenza die meteen verschil kan onderscheiden'

Het Amerikaanse centrum voor ziektecontrole en preventie (CDC) wil dat labs haast maken met het ontwikkelen van een coronatest die zowel op Covid als Influeza kan testen en daarbij onderscheid kan maken met het influenzavirus, het virus dat de gewone griep kan veroorzaken.

Het toonaangevende CDC zegt dat het zijn steun voor de huidige diagnostische coronadetectiekits die vanaf februari 2020 zijn ontwikkeld in zal trekken. Het geeft nu alvast de vooraankondiging om labs de tijd te geven specifiekere tests te ontwikkelen voor het begin van het griepseizoen.

In de Verenigde Staten zijn meer dan 3,4 miljoen mensen gediagnosticeerd met het hebben van het coronavirus en meer dan 610.000 mensen zijn gestorven aan de gevolgen van COVID-19. Het aantal geïnfecteerde doden met het influenzavirus daalde echter spectaculair, zo bleek uit data dat de CDC in de afgelopen periode naar buiten bracht.

Het CDC rapporteerde slechts 646 griepdoden in 2020, tegenover minstens 24.000 doden in 2019. Zij dringen er bij laboratoria op aan om "zowel tijd als middelen te besparen" door kits te introduceren die een positieve test voor het coronavirus en griep kunnen bepalen en onderscheiden.

Laboratoria hebben tot het einde van 2021 voordat het CDC zijn steun voor de huidige RT-PCR-testen intrekt en moedigt laboratoria aan om methodes te ontwikkelen die de detectie en differentiatie van SARS-CoV-2- en influenzavirussen kan vergemakkelijken, door in één test op beide virussen te kunnen testen.

Update:

Het oorspronkelijke bericht was niet helemaal duidelijk. Het gaat hier om een dubbeltest die zowel moet gaan zien of je Corona hebt óf Influenza. Het is niet zo dat de oude tests positief testen op Corona terwijl je eigenlijk griep hebt. Dit is nu verduidelijkt. Ook is er een betere bron.