Dijk Meerssen provisorisch gedicht, evacuatie blijft van kracht

In de gemeente Meerssen is een dijk langs het Julianakanaal doorgebroken. Dit gebeurde bij het buurtschap Voulwames. Omwonenden worden verzocht het gebied met spoed te verlaten. 

De veiligheidsregio Zuid-Limburg is bezig om het gebied wat ontruimd moet worden in kaart te brengen. De veiligheidsregio adviseerde bewoners van de buurt Westbroek en Oostbroek, in dezelfde gemeente, eerder vandaag al om hun woningen te verlaten en een veilge plek te zoeken. 

Update 14.00 uur:
Veiligheidsregio Zuid-Limburg heeft zojuist het volgende bericht naar buiten gebracht:

Dijkdoorbraak Julianakanaal, inwoners Bunde, Voulwames, Brommelen en Geulle (beneden) moeten naar een hogere verdieping.
Er is een dijkdoorbraak in het Julianakanaal. Inwoners van Bunde, Voulwames, Brommelen en Geulle (beneden) moeten zo snel mogelijk ramen en deuren sluiten en naar een veilige verdieping gaan in huis. Er is geen tijd meer om de woning te verlaten.

Door de dijkdoorbraak komt dit gebied onder water te staan. Dit is ook de reden dat de sirenes momenteel afgaan.


Update 14.14 uur:

Het getroffen gebied (beeld: VRZL)
Het getroffen gebied (beeld: VRZL)

Update 14.50 uur:
Nieuw bericht vanuit de veiligheidsregio.

Groot gat in dijk Julianakanaal, inwoners Bunde, Voulwames, Brommelen en Geulle (beneden) moeten het gebied verlaten
Er is een gat in de dijk van het Julianakanaal. Verlaat direct je woning en breng jezelf in veiligheid. Hierdoor komen Bunde, Voulwames, Brommelen en Geulle (beneden) op zéér korte termijn onder water te staan.

Dit is ook de reden dat de sirenes momenteel afgaan.

-Sluit gas en elektriciteit af. Het water kan zorgen voor brand of kortsluiting. Door het gas en elektriciteit alvast af te sluiten, voorkom je dat.
-Draai de hoofdkraan van het water dicht.
-Verlaat zo snel mogelijk uw woning.

Update 17:45 uur:
De veiligheidsregio heeft op de calamiteitenzender L1 Radio bekend gemaakt dat de dijk provisorisch gedicht is. Het gevaar voor het gebied is nog niet geweken. De evacuatie blijft dus voorlopig van kracht.