Wibra voor rechter: bedrijf wil personeel onbetaald de lockdown-uren laten inhalen

Vakbond FNV en winkelketen Wibra staan vandaag tegenover elkaar voor de rechter. Wibra wil dat het personeel de door de lockdown niet gemaakte uren nu onbetaald inhaalt. FNV vindt dat niet kunnen. Meer hierover bij het AD.

Wibra heeft volgens de FNV niet-gewerkte uren van het personeel tijdens de lockdown genoteerd en wil dat hun medewerkers deze uren in de zomer gratis komen inhalen. Daardoor zou het bedrijf misbruik maken van de NOW-regeling en van twee walletjes eten. Via de NOW-regeling kreeg Wibra 80 procent van de loonkosten door de overheid gecompenseerd. 

De prijsstunter zegt de rechtszaak vol vertrouwen tegemoet te zien. Naar eigen zeggen voldoet de winkelketen aan de cao-regeling rond plus- en minuren. Bij Wibra heeft het personeel een contract voor een vast aantal uren per maand, maar is er een mogelijkheid om af te wijken in het aantal te werken uren. Ook tijdens de winkelsluitingen kreeg het personeel gewoon uitbetaald hoewel er soms minder werk was. In overleg met de ondernemingsraad heeft Wibra besloten om hun medewerkers meer tijd te geven om hun minuren weg te werken.