Pieters soleert naar eerste Nederlandse titel op de weg

Amy Pieters heeft op de VAM-berg in Drenthe het Nederlands kampioenschap wielrennen op de weg voor vrouwen gewonnen. De 30-jarige van Team SD Worx maakte deel uit van een vroege vlucht, waaruit ze op veertien kilometer van de finish wegreed en met meer dan twee minuten won.

Vroeg in de wedstrijd lieten alle favorieten goed van voren zien. In de omvangrijke kopgroep zaten onder meer Anna van der Breggen, Demi Vollering, Annemiek van Vleuten, Lucinda Brand en Marianne Vos mee, maar doe de grote van de groep was er geen goede samenwerking.

Net na halfkoers wisten Pieters, Stultiens, Van Anrooij, Van Haaften, Van der Burg en Swinkels weg te rijden uit de kopgroep en namen al snel een voorsprong van ruim één minuut, en doordat de samenwerking daarachter slecht was zou de winnaar tussen de vijf gaan. Stultiens en Van Haaften moesten als eerste afhaken en op veertien kilometer van de meet liet Pieters ook de anderen achter zich, waardoor ze voor het eerst Nederlands kampioenschap werd. Voor Pieters een mooie beloning nadat ze in de laatste negen edities, waarin ze meedeed telkens in de top-5 eindigde. Van der Burg en Swinkels, beide dames van Jumbo-Visma, maakte het podium vol op de VAM-berg.