Bokser Canelo slaat oogkas uitdager Saunders kapot in kolkend stadion

Voor de boksliefhebbers keren we nog weer even terug naar het weekeinde en wel naar het Texaanse Arlington: in een volgepakt stadion met ruim 73 duizend toeschouwers - het op twee na hoogste aantal ooit voor een indoorboksgevecht - werd volle bak gestreden.

Canelo Alvarez (55-1, 37 KO's) - Billy Joe Saunders (30-0, 14 KO's)
Het hoofdnummer van de avond ging tussen grootheid Canelo Alvarez en zijn Britse uitdager Billy Joe Saunders, een controversieel sujet dat woorden als respect niet kent en ook bekend werd vanwege zijn dubieuze instructievideo over hoe je je niet-luisterende vrouw in elkaar kunt slaan. Een twijfelachtig figuur dus, maar wel een uitmuntende bokser.

In Arlington ging het om maar liefst vier wereldtitels in het supermiddengewicht (-76,2kg): de WBO-titel van Saunders en de titels bij de WBA, WBC en The Ring van Canelo. Het werd eigenlijk een verrassend spannend en - na een wat trage start - uiterst interessant gevecht, waarin de heren behoorlijk gelijk op leken te gaan. Saunders kwam vooral halverwege goed in het gevecht, maar Canelo gaf niet op.

De Mexicaanse kampioen schakelde in de zevende ronde een tandje bij en in de achtste ronde kwam er nog een versnelling op. Daar leek Saunders geen antwoord op te hebben en een uppercut op zijn oog bleek zelfs dusdanig veel schade op te leveren dat Saunders' coach de spreekwoordelijke handdoek in de ring gooide. Achteraf niet geheel onterecht, want de Brit bleek een zwaarbeschadigde oogkas te hebben.

Canelo is nu de wereldkampioen bij drie van de vier grote bonden én The Ring, er ontbreekt er nog één: de ongeslagen Caleb Plant (21-0) is regerend IBF-kampioen en is zonder twijfel de volgende op de lijst van uitdagers.

Elwin Soto (18-1) - Katsunari Takayama (32-8)
In het voorprogramma verdedigde Elwin Soto zijn WBO-wereldtitel in het lichtvlieggewicht (-49,0kg) voor de derde keer, met Takayama als uitdager. De 37-jarige Japanner stopte in 2017 als professional om zich op de Olympische Spelen van 2020 te richten, maar dat pakte niet goed uit en vorig jaar stapte hij als prof weer in de ring, waarbij dit een soort groot afscheidsgevecht zou worden.

Soto was de betere in het gevecht, hoewel Takayama zo nu en dan zijn momenten kende. De vijfvoudig wereldkampioen in het minimumgewicht kreeg het in de negende ronde wat lastiger...en ineens maakte de scheidsrechter er een einde aan, veel te vroeg. Takayama kreeg geen kans om zich te herpakken - hij was niet eens neer gegaan - en Soto verdedigde zijn titel, wel terecht.

Frank Sanchez (17-0) - Nagy Aguilera (21-10)
De veelbelovende Cubaan Sanchez was duidelijk de betere tegen de meer ervaren, maar beduidend minder bedreven Aguilera. In de zesde ronde gaf de Dominicaan er op controversiële wijze de brui aan: hij deed alsof Sanchez hem achterop zijn hoofd sloeg, terwijl het meer een soort schampshot langs de schouder was. Aguilera bleef kronkelen en schelden van de zogenaamde pijn, de scheidsrechter maakte er een einde aan in Sanchez' voordeel en Aguilera kon onder luid boegeroep opbokken.