Twee Nederlandse titels bij EK roeien, in totaal negen medailles voor Nederlandse roeiploeg

De Nederlandse vrouwen vier-zonder en de vrouwen dubbelvier hebben zondag hun titels geprolongeerd bij de EK roeien in Varese. De Nederlandse ploeg eindigde het toernooi in Italië met negen medailles (twee keer goud, vier keer zilver en drie keer brons).

De Nederlandse vier-zonder-stuurvrouw werd voor de derde keer op rij Europees kampioen. Vorig jaar wonnen Ellen Hogerwerf, Karolien Florijn, Ymkje Clevering en Veronique Meester met overmacht de Europese titel. Toen was het verschil vijf seconden met de nummer twee, nu was het verschil veel kleiner. Op de finish had Nederland nog maar 0,45 seconde over op de aanstormende Ierse boot.

Ook de dubbelvier (Laila Youssifou, Inge Janssen, Olivia van Rooijen en Nicole Beukers) prolongeerde hun titel. De Nederlandse boot leidde de hele race, al kwam Groot-Brittannië in de slotfase nog sterk opzetten. Het verschil was aan de finish een kleine halve seconde.

De mannen dubbelvier, het vlaggenschip van de Nederlandse roeivloot, slaagde er niet in voor de derde keer op rij de Europese titel te veroveren. Het kwartet, bestaande uit Dirk Uittenbogaard, Abe Wiersma, Tone Wieten en Koen Metsemakers, begon als favoriet aan de finale, maar had geen antwoord op het sterk roeiende Italië.

Ook Marieke Keijser en Ilse Paulis slaagden er niet in hun derde EK-goud te pakken in de lichte dubbeltwee. De kampioenen van 2018 en 2020, die ook al WK-brons en -zilver wonnen, werden nu derde achter de Italianen en de Britten.

Melvin Twellaar en Stef Broenink raakten hun Europese titel in de dubbeltwee kwijt. Het duo ging lang aan de leiding en leek opnieuw op weg naar de titel, maar in de eindsprint was het op aan de Nederlandse kant en ging Frankrijk er nog ruim voorbij.

De finales werden afgesloten met de vrouwen- en mannenacht. De vrouwenacht roeide in Varese naar het zilver, de medaille die ook in 2016 en 2017 werd veroverd. De Europese titel ging voor het vijfde jaar op rij naar het ijzersterke Roemenië.

De mannenacht slaagde er ook niet in de Europese titel te pakken. Net als in 2019 en 2020 won Nederland het brons.

Hoewel het resultaat een stuk minder was dan op het vorige EK -waar Nederland maar liefst zeven gouden medailles behaalde - werd de Nederlandse roeiploeg nog altijd derde in de medaillestand achter Groot-Brittannië en Italië.