Schansspringster Kramer helpt Oostenrijk naar prachtige wereldtitel

In het Duitse Oberstdorf is op het wereldkampioenschap schansspringen de wereldtitel vergeven in de landenwedstrijd voor de vrouwen op de kleine schans. Dat leverde zoals verwacht een prachtige strijd op tussen de grootmachten van het moment, met een Nederlands tintje.

Met World Cup-leidster Nika Kriznar, Spela Rogelj en Ursa Bogataj ging Slovenië in de eerste ronde aan de leiding, maar uitgerekend kersvers wereldkampioene Ema Klinec vergooide die: de Nederlandse Oostenrijkse Marita Kramer sprong geweldig en hielp Daniela Iraschko-Stolz, Sophie Sorschag en Chiara Hölzl aan de leiding. Silje Opseth, Anna Odine Strøm, Thea Minyan Bjørseth en Maren Lundby deden namens Noorwegen ook nog volop mee in de strijd om het goud.

In de eerste groep springsters in de finaleronde sprong Kriznar haar Slovenië weer langs het Oostenrijk van Iraschko-Stolz, met Noorwegen dankzij Opseth stevig op drie. Rogelj breidde de Sloveense voorsprong op het Oostenrijk van Sorschag uit, Strøm hield Noorwegen zonder noemenswaardige problemen op de derde plek, met nog twee springsters per land te gaan.

Bogataj en Hölzl gingen in de derde groep gelijk op, dus Slovenië bleef aan de leiding en het ging om goud tussen wereldkampioene Klinec en Kramer - Noorwegen was dankzij een sterke sprong van Bjørseth ook nog niet volstrekt kansloos met Lundby nog te gaan. Kramer sprong én landde uitstekend en legde de druk zo bij Klinec...die het nét niet aan kon. Oostenrijk pakte met miniem verschil het goud, zilver was voor Slovenië en Noorwegen pakte brons.