Schansspringer Granerud wint wťťr, Kramer gediskwalificeerd

Schansspringer Halvor Egner Granerud heeft in het Duitse Klingenthal alweer zijn negende overwinning geboekt van de winter waarin hij überhaupt voor het eerst het podium haald. De Noor was de beste in de eerste wedstrijd in Klingenthal, zondag volgt nog een tweede wedstrijd. 

World Cup-leider Granerud ging na de eerste sprong aan de leiding, maar zijn voorsprong op de Pool Kamil Stoch was niet al te groot. Ook de Sloveen Anze Lanisek zat er vlak achter, net als het Poolse duo Dawid Kubacki en Piotr Zyla en de volgend Sloveen, Bor Pavlovcic.

Pavlovcic opende de strijd om de winst met een joekel van een tweede sprong en sprong ruimschoots voorbij Zyla, waarna Kubacki het ook niet haalde en twee plekken verloor. Lanisek sprong ook niet ver genoeg en leverde twee posities in, Stoch wist wél de leiding over te nemen. Granerud kon de winst weer eens binnen harken en dat deed de Noor op overtuigende wijze.

Vrouwen
De vrouwen kwamen voor de tweede keer dit weekeinde in actie in het Oostenrijkse Hinzenbach, waar Sara Takanashi in de eerste ronde naar de leiding sprong. Nika Kriznar uit Slovenië volgde een dag na haar zege, voor de Noorse Silje Opseth en landgenote Ursa Bogataj. De Nederlands-Oostenrijkse World Cup-leidster Marita Kramer had het moeilijk en sprong naar plek negen in ronde één.

Tot overmaat van ramp voor Kramer werd ze na de eerste ronde ook nog eens gediskwalificeerd vanwege een verkeerd zittend pak, nul punten dus. Bogataj viel in ronde twee vijf plekken terug, Opseth verdedigde haar podiumplek met succes. Kriznar nam plek één over, met alleen Takanashi te gaan. De Japanse maakte het bijzonder spannend, maar won met 0,4 punten verschil wel, de 58e overwinning in haar loopbaan en de eerste sinds bijna een jaar.