Ziekenhuis Enschede belaagd door relschoppers, personeel geschrokken

Relschoppers hebben tegen 23.00 uur zondagavond een poging gedaan om het ziekenhuis Medisch Spectrum Twente (MST) te beschadigen. Volgens een woordvoerder werd geprobeerd om de ruiten van de Spoedeisende Hulp in te gooien. 'Maar dat is niet gelukt.' Ook zou er met vuurwerk zijn gegooid naar het ziekenhuis, dat bleek later onjuist te zijn. Zo meldt Tubantia.

Rond 23.15 uur was het weer rustig rondom het MST, er lijkt geen schade te zijn ontstaan aan het ziekenhuis. Het ziekenhuispersoneel is wel geschrokken door alle tumult.

Op sociale media wordt een filmpje van de "belaging" van het ziekenhuis gedeeld, dit filmpje is echter vrij onduidelijk.

Ziekenhuisbestuurder Jan den Boon heeft geen goed woord over voor de betogers en relschoppers die zondagavond voor een intimiderende sfeer rond het Medisch Spectrum Twente in Enschede zorgden. 'Ik vind het vreselijk', zegt hij.

Het was noodzakelijk om extra beveiliging op te roepen die op de meest bedreigende momenten bij de ingangen stonden. Het is niet nodig geweest om de deuren te sluiten en te barricaderen. De sfeer was op een moment zo intimiderend dat het hoofd van dienst contact met de politie heeft gezocht. 

De bestuurder kan niet zeggen waarom het ziekenhuis belaagd werd. 'Zoals de winkels zijn belaagd, zo is het ziekenhuis belaagd. Doelgerichter is het denk ik niet geweest. De hulpdiensten en de politie worden belaagd en in die trend is nu het ziekenhuis aan de beurt', analyseert hij.

'Het ligt in dezelfde lijn en dat vind ik triest. Het is vreselijk. We hebben het allemaal moeilijk. Ik begrijp ook dat mensen onlustgevoelens hebben. Maar die te uiten door van alles kapot te maken en ons te belagen, daar heb ik geen begrip voor. Alleen als we samen verantwoordelijkheid nemen komen we uit deze crisis', aldus Den Boon.

Een gewonde relschopper blijft welkom voor behandeling in het ziekenhuis. 'We maken op die manier geen onderscheid tussen mensen'