Flirt Baudet met complotwappies zorgt voor weglopen kiezers FVD

Forum voor Democratie peilde vandaag op 5 zetels en dat terwijl de partij van Thierry Baudet in januari nog op 16 zetels stond in peiling van EénVandaag en Ipsos. Het weglopen van de kiezers komt vooral door de flirt van Forum met comlotwappies als Viruswaarheid, dat concludeert Gijs Rademaker van het EénVandaag Opiniepanel.

De contacten van Forum met mensen als Willem Engel en Lange Frans jaagt grote groepen kiezers weg zo blijkt uit het weblog van Rademaker op de site van EénVandaag. De AVROTROS-journalist dook dieper in de cijfers en sprak met FVD-kiezers uit het opiniepanel. "Nu hij het wiel heeft gekozen van complotgekkies haak ik af", zo schrijft een voormalig FVD-aanhanger. "Forum geeft te veel steun aan complotdenkers zoals Lange Frans en Willem Engel. Ik accepteer op links geen onzinnige fanaten dus op rechts ook niet", aldus een ander.

Een deel van de stemmers loopt over naar de PVV die "meer zekerheid, met dezelfde standpunten" biedt. Waar Baudet de coronadebatten nog weleens aan zich voorbij laat gaan, scoort Geert Wilders daar wel goed. "De PVV heeft in de Tweede Kamer kwaliteitspolitici met dossierkennis", aldus een lid van het Opiniepanel.

Terwijl Baudet al een tijdje strijdt voor afschaffing van de coronamaatregelen wordt die wens niet door zijn gehele achterban gedeeld. "En als we deze week vragen wat ze van de huidige coronamaatregelen vinden, zijn de kiezers die nu nog wél bij Forum voor Democratie zitten daar ook het minst blij mee. Maar dan nóg wil 'slechts' de helft minder strenge maatregelen - de andere helft wil de gedeeltelijke lockdown behouden of zelfs uitbreiden", aldus Rademaker. "Met andere woorden: Baudets kiezers zijn zeer kritisch op de coronaregels, maar de houding en uitspraken van de FVD-leider gaan velen van hen te ver in deze crisistijd."

"Eigenlijk is bovenstaande niet nieuw - het lek, de oorzaak voor het verlies, leek al een tijdje gevonden bij FVD. Maar wie steekt zijn vinger in het gat van de dijk, nu Baudet het niet lijkt te doen?", zo concludeert de man achter het EénVandaag Opiniepanel.