Trump doet het weer: Soedan sluit vrede met IsraŰl

Soedan, het op twee na grootste Arabische land ter wereld, normaliseert de betrekkingen met voormalig vijand Israël. Dit, nadat de Amerikaanse president Donald Trump aangedrongen had op aansluiting bij het Abraham-akkoord waarbij Israël erkent wordt door de Arabische wereld.


Trump maakt in de Oval Office vredesakkoord bekend (Foto: Win McNamee/Getty Images)

Na de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrain is dit een nieuwe overwinning voor Trump in de strijd naar vrede in het Midden-Oosten. Premier Abdalla Hamdok maakte bekend dat beide landen niet meer in 'staat van oorlog' zijn.

Soedan is één van de gevreesde Arabische landen, omdat het land vriendelijke relaties onderhield met zowel Hamas en Iran en het was een beruchte plek voor trainingskampen waar terroristen getraind werden.

In 1967 werd in de hoofdstad Khartoem de overeenkomst door de Arabische Liga getekend waarin werd vastgelegd dat 'Israël nooit erkend zou worden, er geen vrede met Israël gesloten zou worden en er niet onderhandeld zou worden met Israël'. The Donald is de eerste Amerikaanse president die het land van die beloftes kon losweken.

Eerder deze week maakte Trump bekend dat hij Soedan van de lijst van terroristische landen zou halen zodra zij de 335 miljoen dollar compensatie zou betalen aan de slachtoffers en nabestaanden van de aanslagen op Amerikaanse ambassades.