Drive-in bioscoop vanwege corona-regels gesloten: 'Onbegrijpelijk'

Veilig in je eigen auto zittend, kijken naar een film in de drive-in bioscoop op de parkeerplaats van evenementenlocatie Borchland mag sinds de nieuwe corona-noodveroordening ook al niet meer. 

"Gisterochtend kreeg ik bericht van burgemeester Langenacker van Ouder-Amstel dat we gewoon door konden gaan", vertelt algemeen directeur van Borchland Roy Blom aan AT5. "Aan het begin van de avond belde ze me echter om te zeggen dat we per direct dicht moesten. Ik ben meteen in de auto gestapt en naar de zaak gereden. Alle auto's die voor de film van 19.00 uur kwamen hebben we weer weg moeten sturen."

Het telefoontje van burgemeester Langenacker volgde op de mededeling van de Veiligheidsregio dat de bioscoop dicht moest. "Ik vind het onbegrijpelijk', zegt Blom over dat besluit. 'Het is een hartstikke leuk en volledig coronaproof tijdverdrijf. Je blijft in je auto zitten en komt met niemand anders in contact. Dit is veiliger dan met z'n allen in een winkel lopen."

Toch is het besluit dus conform de nieuwe noodverordening van 14 oktober. Met betrekking tot het verbod op het organiseren van evenementen geldt weliswaar een uitzondering voor bioscopen, maar zo is ook in de verordening te lezen: 'het vertonen van films in een buitenbioscoop of drive-in bioscoop is niet toegestaan.' 

Een woordvoerder van succesburgemeester Halsema, voorzitter van de veiligheidsregio, beaamt dat dit de reden is van het sluiten van de bioscoop. Hij wijst de verantwoordelijkheid nadrukkelijk af en benadrukt dat het hier gaat om een besluit op aanwijzing van het Rijk.

Blom hoopt desondanks dat de noodverordening kan worden aangepast, zodat zijn corona-vrije-bioscoop weer open kan. "We moeten corona met z'n allen uitbannen, maar dit was een eerlijk event."