Zwembadterreur begint weer

Een groep van ongeveer twintig 'jongemannen' zijn flink tekeer gegaan in het Driebergse zwembad Laco Sportcentrum. Sommigen gingen zo erg tekeer en maakte de situatie zo intimiderend dat zij een jaar lang het zwembad niet meer in mogen.

Het is niet de eerste keer dat deze groep zich dit jaar in dit zwembad misdraagt en in 2019 was het ook al hommeles. Waar zwembaden over het algemeen badmeesters hebben, heeft dit diverse zwembad inmiddels beveiligers in dienst genomen die orde op zaken moeten stellen. De groep had overigens al een toegangsverbod na een eerder akkefietje.

"Bij een uitzetting is het pas gebeurd dat een grote groep mannen met andere vrienden voor de ingang van het zwembad hing. Er stonden mensen bij die niet in het zwembad zijn geweest. Mijn medewerkers voelen zich inmiddels zeker geïntimideerd. Jongeren zijn het zeker niet. Er zijn er bij van 15, 16 jaar, maar ook 18-plus, soms 25, 26 jaar", aldus manager Theo Stokman.

Discriminatie
"Ik maak geen onderscheid tussen onze gasten’’, zegt hij. "We proberen iedereen gelijk te behandelen. Degenen die we aanspreken, verwijten ons dat we dat niet doen. Dat is een gotspe. Want wie roepen altijd dat ze gediscrimineerd worden? Ze zijn in beeld bij de politie. De agenten kennen de meeste mannen. Ze komen uit Doorn, Driebergen, Wijk bij Duurstede, Zeist en Utrecht”, gaat Stokman verder, die inmiddels een kort lijntje heeft met de lokale politie. 

Hij hoopt dat het huidige verbod gaat helpen, zeker gezien de huidige coronaperikelen. "Want één ding is duidelijk: het moet hier vrolijk en veilig blijven. Je moet kunnen komen, omdat je het leuk vindt. Het is hier nu heel gezellig. Ook met anderhalve meter."

De burgemeester van Driebergen, Frits Naafs, is persoonlijk betrokken bij dit fenomeen van zwembadterreur. "We gaan maandag bekijken hoe we de manager kunnen helpen bij een verbod. De overlast is nu minder. Maar ik wil ook niet dat deze groep door de regio gaat rondzwemmen in andere baden. Daar ga ik ook over praten met de politie."