Bundeswehr kijkt naar 'coronahonden'

De Bundeswehr onderzoekt of militaire diensthonden aan de geur van iemands speeksel kunnen herkennen of die persoon is besmet met het coronavirus.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door de school voor diensthonden in Ulmen in de Eifel in samenwerking met de burger dierenartsenopleiding in Hannover. Over een kleine maand verwachten de onderzoekers duidelijkheid.

Honden worden al sinds jaar en dag ingezet voor verschillende taken, zoals het opsporen van bijvoorbeeld drugs of springstof. Maar ze kunnen ook ziekten traceren, waaronder verschillende vormen van kanker of een aankomend suikertekort bij diabetici. Met die wetenschap in het achterhoofd ontstond het idee voor het onderzoeksproject. Volgens projectleider dierenarts Esther Schalke beoogt het project de ideale koppeling tot stand te brengen tussen wetenschap en praktijk.

In totaal wordt aan 10 herdershonden, spaniels en retrievers geleerd om het virus te herkennen. Daarbij werken ze met inactieve viruscellen. Volgens de Bundeswehr zijn de viervoeter behoorlijk succesvol. Ze herkennen het virus in ongeveer 80 procent van de gevallen.

De onderzoekers verwachten nog 3 tot 4 weken nodig te hebben voor ze een definitief oordeel kunnen geven. Is dat positief, dan komt de volgende stap en moeten ze nadenken hoe ze de dieren actieve viruscellen op laten sporen. In die fase komt er echter nog een veel belangrijker punt om de hoek kijken, want hoe kun de dieren en hun begeleiders op een veilige manier werken zodat de besmettingsrisico's nihil blijven? Naast Duitsland worden vergelijkbare onderzoeken uitgevoerd in Groot-Brittannië, Finland en Frankrijk.