Wereldvluchtelingendag - solidariteitsdemonstraties

Vandaag is het wereldvluchtelingendag. In acht verschildende steden wordt vandaag geprotesteerd tegen de repressie tegen vluchtelingen en de extra problemen ten gevolge van de corona-pandemie en overheidsreacties daarop. De acties worden gehouden op initiatief van Comité 21 maart en Stop The War on Migrants. 

Lees ook: Solidariteitsprotesten met vluchtelingen in acht steden op Wereldvluchtelingendag

De groepen die vandaag in actie komen willen dat detentiecentra gesloten en deportaties gestopt worden. Alle vluchtelingen en migranten moeten worden gelegaliseerd, en zoals iedereen, recht krijgen op huisvesting, gezondheidszorg en veilige leef- en werkomstandigheden. De militarisering van en pushbacks aan de Europese grenzen dienen stopgezet te worden, en reddingsacties op de Middellandse Zee moeten hervat worden. Nederland zou daarnaast onmiddellijk opvang moeten bieden aan alleenstaande kinderen uit Griekse vluchtelingenkampen.

De acties vinden om 14:00 uur plaats in de volgende steden: Amersfoort, Amsterdam, Enschede, Leiden, Rotterdam, Tilburg, Utrecht, en Wageningen. FOK! gaat vanmiddag een kijkje nemen bij het protest in Utrecht en zal daar live verslag van doen. 

Update 13:43 uur: DJMO is ter plaatse en de locatie waar de actie zou moeten plaatsvinden is vooralsnog uitgestorven

Update 14:20 uur: De opkomst is dermate laag dat een stream niet te rechtvaardigen is volgens DJMO. Ze is inmiddels weer op huis aan.

Foto van een leeg plein (Foto: FOK!)
Foto van een leeg plein (Foto: FOK!)

Leeg plein in Utrecht (Foto: DJMO)
Leeg plein in Utrecht (Foto: FOK!)