Voorlopig geen rugoperatie voor Sven Kramer

Voor Sven Kramer is een operatie aan zijn kwetsbare rug voorlopig niet meer aan de orde. De 34-jarige Fries heeft al enkele jaren last van zijn rug, waardoor hij niet altijd meer in staat is om topprestaties te leveren. In het afgelopen seizoen zinspeelde hij een paar keer op een ingreep, maar dat is inmiddels bij Team Jumbo-Visma geen thema meer.

"Ik ben eigenlijk te goed om te opereren", liet Kramer in Wolvega tijdens een persdag weten. "Je krijgt nu eenmaal nooit de garantie dat het na de operatie beter wordt. Als die er wel was geweest, had ik die kans met beide handen aangegrepen. Ik zeg niet dat een operatie nooit gaat gebeuren, maar op dit moment is het niet nodig."

Kramer: "Ik rijd geregeld nog best goed. Bovendien bestaat er ook een kans dat je na een ingreep minder goed wordt. Dan moet je een kostenbatenanalyse maken. Kan ik accepteren dat het niet meer elk weekeinde jackpot is? Maar kan ik er nog wel voor zorgen dat het op de juiste momenten nog steeds heel erg goed is? En dat gaat gelukkig, dus voorlopig is een operatie van de baan."

Kramer hield het WK allround in Hamar eind februari na de eerste dag voor gezien. Door een gezondheidsprobleem bij een familielid was hij er met zijn hoofd niet bij. "Dat blijft lastig. Het gaat om een lang traject. Het ziet er tot dusver goed uit en daar ben ik blij om."

De veelvoudig schaatskampioen baalt wel dat er in Thialf nog geen zomerijs komt. Dit heeft niet met corona te maken, maar met geld. Vanwege de financiële situatie van de Nederlandse schaatstempel ligt er waarschijnlijk pas vanaf 1 augustus zomerijs. "Ik vind het armoedig dat we in juli naar Inzell moeten en niet in eigen land terecht kunnen. Dat we het als prominent schaatsland niet voor elkaar kunnen krijgen om gewoon zomerijs neer te leggen. Dat is heel jammer voor het Nederlandse schaatsen. Als we nu in faciliteiten achteruit gaan, gaan we ook in prestaties achteruit", aldus Kramer. 

Kramer: "Eens in de vier jaar wordt er 'hosanna' geroepen en staat iedereen in de rij. De schaatssport drukt zwaar op de medaillespiegel van NOC*NSF. Dan is het toch raar dat we nu met z'n allen naar Inzell moeten? Wij zouden toch ook ergens in juni in eigen land op ijs terecht moeten kunnen? Ja, daar vind ik wat van.”

Volgens Kramer moeten sportkoepel NOC*NSF, schaatsbond KNSB, Thialf en de provincie Friesland de krachten snel bundelen. "Onze sport lijdt onder de financiële perikelen van Thialf en dat kan nooit de bedoeling zijn van een topsportlocatie. Alles in Nederland moet rendabel zijn, maar wat olympisch goud mag kosten, daar wordt niet naar gekeken.”

Kramer: "Wat hebben we over voor een olympische medaille? Het gaat in dit geval echt niet over schrikbarende bedragen. Niemand pakt echter zijn verantwoordelijkheid. Iedereen leunt achterover en wij zijn nu letterlijk het kind van de rekening."