Paralympisch kampioenen kort na elkaar overleden

Het is geen beste tijd voor de paralympische beweging: in amper een maand zijn tijd maar liefst drie paralympisch kampioenen van de vorige twee Paralympische Zomerspelen overleden.

Begin maart kwam vanuit Iran het zeer onverwachte nieuws dat een heuse paralympische legende was overleden. Powerlifter Siamand Rahman kreeg op 31-jarige leeftijd een hartstilstand en overleefde het niet. De 169kg zware Rahman won in Londen en in Rio het goud in de zwaarste categorie en deed dat in Rio in 2016 door maar liefst 310 kilogram omhoog te tillen, nog altijd het wereldrecord in het powerliften.

Het powerliften werd flink geraakt, want op 1 april kwam nog een bericht naar buiten, dit keer vanuit Nigeria. Ndidi Nwosu overleed op 40-jarige leeftijd, zo maakte men bekend. Nwosu won in Rio paralympisch goud in de klasse tot 73 kilogram door 140kg op te tillen, eveneens een wereldrecord. Souhad Ghazouani uit Frankrijk deed dat ook, maar was 0,8kg zwaarder en dus telde de poging van Nwosu als record.

Deze week overleed ook Dirceu Pinto, de meest succesvolle paralympische bocciaspeler ooit. De 39-jarige Braziliaan blonk uit in de sport, een soort jeu de boules voor mensen met een ernstige handicap, en won in 2016 voor eigen publiek paralympisch zilver. Zijn hoogtepunten lagen in Beijing (2008) en Londen (2012): in die jaren won hij het goud in zowel het individuele toernooi als het toernooi voor paren, beide keren met Eliseu dos Santos.

Rahman's wereldrecord