COVID-19 Internationaal: donderdag 19 maart

Omdat er veel nieuws is over het COVID-19 virus hebben we besloten 2 dagelijkse updateberichten te maken. Eentje voor Nederlands nieuws en eentje voor internationaal nieuws. De laatste cijfers uit Nederland worden rond 14:00 uur in een apart bericht geplaatst. Hierin vind je de nieuwste korte updates die geen eigen bericht krijgen. Blijf de updates volgen om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws!

Italië verlengt lockdown
De Italiaanse regering heeft de lockdowmaatregelen alvast verlengd. De lockdown was al afgekondigd tot en met 3 april, maar regeringsleider Conte ziet zich gedwongen de lockdown langer te laten duren. Een nieuwe einddatum is nog niet bekend gemaakt.

Update 13:43 uur
Zlatan Ibrahimović kondigt in een Instagramvideo aan de Italiaanse ziekenhuizen te willen gaan ondersteunen. Hij roept zijn collega's en alle professionele sporters op om hetzelfde te doen.

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

L’Italia mi ha sempre dato tanto, e in questo momento drammatico devo e voglio fare qualcosa di concreto per aiutare un paese che amo. Insieme alle persone che lavorano con me abbiamo deciso di creare una raccolta fondi per gli ospedali Humanitas e di sfruttare la mia visibilità per diffondere il messaggio a più persone possibile. Conto sulla generosità dei miei colleghi, di tutti gli sportivi professionisti e di chi ha voglia di dare un piccolo o grande contributo in base alle proprie possibilità, per dare un calcio a questo virus. La questione è seria e c’è bisogno di un aiuto che non consiste solamente in un video. Insieme possiamo davvero aiutare gli ospedali e medici e infermieri che lavorano ogni giorno senza sosta per salvarci la vita. Perché oggi siamo noi a tifare per loro! Diamo un calcio al coronavirus insieme per vincere questa partita! E ricordate: se il virus non va da Zlatan, Zlatan va dal virus! Link in bio

Een bericht gedeeld door Zlatan Ibrahimović (@iamzlatanibrahimovic) op18 Mrt 2020 om 6:04 (PDT)

Update 14:33 uur
De Griekse regering overweegt, volgens bronnen, om al het vliegverkeer met personen in en uit het land te gaan weren vanaf 22 maart aanstaande. Hierover wordt vanavond, 18:00 uur lokale tijd, meer informatie over verwacht. Mocht de regering dit besluit nemen, dan zal Griekenland één van de eerste landen zijn die tot deze acite over gaat. Volgens de laatste cijfers, heeft het land op het moment van schrijven 'slechts' 418 geregistreerde Corona-gevallen.

Update 16:51 uur
In Duitsland is Dietmar Hoop gegaan van de meest verguisde man in het voetballandschap, naar de belangrijkste man in de zoektocht naar een vaccin. Als eigenaar van de voetbalclub Hoffenheim is hij een paar weken terug in diverse stadions uitgemaakt voor rotte vis (en andere zaken), maar inmiddels is de reputatie van de miljardair een stuk beter. Als de belangrijkste investeerder in de biofarmaceutische onderneming CureVac is hij, volgens het AD, betrokken bij het bedrijf wat het dichtst is bij het ontwikkelen van een vaccin.

Oostenrijk
Vanuit Oostenrijk is er ook nieuws. Zo is de hele gemeenschap van het Oostenrijkse Flachau, een populair skigebied onder Nederlanders, in quarantaine geplaatst. Niemand mag meer in, of uit, het gebied. Mensen die de afgelopen tien dagen in het gebied zijn geweest, wordt geadviseerd om (vrijwillig) twee weken in thuisquarantaine te gaan.

Daarnaast is de deelstaat Tirol ook in algehele quarantaine geplaatst. In alle 279 gemeenten mogen mensen hun woonplaats alleen nog verlaten om dringende redenen zoals werk of voor medische behandeling.

Hoewel Oostenrijk zelf al strenge maatregelen genomen had, is de Tirolse Premier toch een stap verder gegaan.

Monaco
Bij Prins Albert II van Monaco is het coronavirus vastgesteld. Dit is door het prinsdom zelf naar buiten gebracht. Volgens de laatste cijfers, zijn er in het prinsdom vooralsnog negen besmettingen vastgesteld.

Serie A
Uit Italië bereikt ons het nieuws dat de voetbalcompetitie aldaar in mei mogelijk weer van start zal gaan. Mogelijk al zo snel als 3 mei.

Londense metrostations dicht
In de Britse hoofdstad Londen is de, vrij unieke, beslissing genomen om de metro (deels) stil te leggen. Het gaat om een totaal van 40 stations die gesloten worden.

Turkije voetbalt gewoon door
Waar in heel, zo'n beetje, Europa niet meer gevoetbald wordt om het coronavirus het hoofd te bieden, wordt er in Turkije gewoon doorgespeeld. Eljero Elis heeft hier een mening over: "Ik vind het niet normaal. Jij? Natuurlijk hadden we hier in Turkije ook moeten stoppen met voetballen", zegt de aanvaller in gesprek met het AD.

Nieuw-Zeeland sluit per direct grenzen voor alle buitenlanders
Er zijn wereldwijd steeds meer landen die de grenzen volledig sluiten voor buitenlanders, hier is Nieuw-Zeeland bijgekomen. De Premier heeft aangekondigd dat de grenzen vanavond (lokale tijd) dicht zullen gaan.

"Vooral toeristen die zich niet aan de nieuwe quarantainemaatregelen houden baren mij zorgen", vertelde Premier Ardern. Dat de grenzen dicht gaan is uniek. "Zo’n serieuze maatregel is niet eerder in de geschiedenis van Nieuw-Zeeland genomen, maar zo beschermen wij onze publieke gezondheid." De Nieuw-Zeelandse premier roept toeristen op te vertrekken ‘nu commerciële vluchten nog beschikbaar zijn’.

Update 17:08 uur
Ook de Verenigde Staten, Canada en Brazilië voegen zich bij de landen die de grenzen dicht gooien. Voor de VS en Canada geldt dat vanaf morgenavond, of zaterdagochtend (lokale tijd). Wanneer Brazilië precies de grenzen dicht doet, is nog onbekend. Voor het Zuid-Amerikaanse land geldt dat het gaat om de grenzen met de volgende landen: Argentinië, Bolivia, Colombia, Frans-Guyana, Paraguay, Suriname en Peru.

Update 17:14 uur
Het voetbal in Turkije is, in tegenstelling tot eerdere berichten, alsnog uitgesteld. De Turkse minister van sport Muharrem Kasapoğlu heeft hiertoe besloten. Het gaat niet alleen om voetbal, maar ook basktetbal. Verdere informatie over andere sporten ontbreekt momenteel.

Corona internationaal
Afbeelding: Pixabay