Hockeyers hebben vizier wederom niet op scherp, maar pakken wel bonuspunt

Het Nederlands hockeyelftal heeft zondag in Buenos Aires de tweede confrontatie met Argentinië wederom gewonnen na shoot-outs. Hoewel Oranje net als afgelopen zaterdag in de cirkel opnieuw niet scherp was, knokte Nederland zich na twee verdedigingsfouten terug van een 2-0 achterstand. De wedstrijd eindigde in 2-2.

Drie minuten was het duel in de Pro League nog maar bezig of spits Lucas Vila zette Nederland vogelvrij met een tip-in bij de tweede paal al op een 1-0 achterstand. Het tegendoelpunt oogde op z’n zachtst gezegd onhandig. Keeper Pirmin Blaak liep wel mee met de lage, scherpe voorzet van Agustin Mazzilli, die de bal vanaf de zijkant de cirkel in pompte, maar greep niet in. Mink van der Weerden was ook in de buurt, maar dekte Vila niet kort genoeg. Het was een valse start van Oranje.

Na de 1-0 bleef de gelijkmaker uit. Nederland kreeg een paar kansen. Via Thijs van Dam had spits Mirco Pruyser de 1-1 op zijn stick. Vanaf randcirkel had hij zeeën van tijd, maar zijn schot was niet hard genoeg. Oranje had zichzelf daar moeten belonen.

Blaak bij de 2-0 opnieuw de fout in
In de 21ste minuut vergrootte Argentinië de achterstand voor het Nederlands elftal, toen Mazzilli vanaf de rand van de cirkel de bal in de lange hoek schoot. Opnieuw speelde Blaak een dubieuze rol, door de bal door te laten schieten. Het was op dat moment matig wat Nederland op de mat legde. Oranje oogde niet scherp en kwam op cruciale momenten een stap te laat.

De aansluitingstreffer van de ploeg van Max Caldas kwam op een goed moment, vlak voor rust. Thijs van Dam pushte richting goal. Een vervelend stuiterballetje, waar Pruyser wel raad mee wist. Hij werkte de bal achter keeper Vivaldi. Met nog twee kwarten te spelen had Nederland nog genoeg tijd om de schade van een 2-1 achterstand te repareren.

Aanvallend was Nederland wederom niet in vorm
Maar in de cirkel was Oranje net als afgelopen zaterdag niet scherp. Levensgroot was de kans in het derde kwart voor de teruggekeerde Seve van Ass, die de eerste confrontatie met Argentinië van dit weekend miste. Met zijn backhand mocht hij vrij uithalen, maar de bal ging niet eens tussen de palen. Van ongeloof keek Van Ass de bal demonstratief na.

Terwijl op de achtergrond een hoop gezang van gepassioneerde voetbalfans uit het vlakbij gelegen stadion van River Plate klonk, probeerde Nederland het geduld te bewaren. Het was Oranje dat toen het meest aan de bal was. Een schot van Jeroen Hertzberger in het zijnet en een uitgelopen strafcorner van Mink van der Weerden waren de speldenprikjes in het derde kwart, waarin Nederland zelfs vijf minuten met een overtal stond.

De gelijkmaker van Robbert Kemperman
Toen in het vierde kwart ook drie strafcorners achter elkaar niet werden verzilverd, leek het voor Nederland een kansloze missie te gaan worden. Maar vier minuten voor tijd kon er dan toch worden gejuicht. Het was Robbert Kemperman die met een strak schot de 2-2 maakte.

Dat was het duwtje dat Nederland nodig had, want opeens kreeg het weer vleugels. Een sleeppush van Mink van der Weerden betekende bijna zelfs nog de 3-2. Keeper Vivaldi plukte de bal knap uit de hoek. Veertien seconden voor tijd kreeg Nederland nog een strafcorner, maar die werd niet gestopt en schoot knullig door.

Net als zaterdag moesten shoot-outs de beslissing brengen. Jeroen Hertzberger, Seve van Ass, Thijs van Dam en Mirco Pruyser scoorden hun shoot-out, Hertzberger miste een strafbal. Pirmin Blaak redde twee keer knap en toonde deze wedstrijd dus twee gezichten. Uiteindelijk ging het bonuspunt net als zaterdag naar Nederland.