'CO2-uitstoot stabiliseerde in 2019'

Ondanks dat de temperatuur van de aarde maar blijft stijgen, lijkt het erop dat de uitstoot van de grote 'schuldige' koolstofdioxide stabiliseert. Een nieuw onderzoek van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) concludeert dat in 2019 net zoveel CO2 werd uitgestoten als het jaar daarvoor, ondanks een economische groei wereldwijd van ruim twee procent.


Iran doet al goed mee met de transitie naar 'nucleaire energie' (Foto:  IIPA via Getty Images)

Nucleaire energie
Volgens het onderzoek is de stabilistie voornamelijk te danken aan het gebruik van groene energievormen zoals zonne- en windenergie, het sluiten van een aantal kolencentrales en het populairder worden van nucleaire energie. De ontwikkelde landen (Australië, Canada, Chili, EU, IJsland, Israël, Japan, Korea, Mexico, Noorwegen, Nieuw-Zeeland, Zwitserland, Turkije en de VS) lieten de grootste emissie-afname zien, terwijl de onderontwikkelde landen een lichte stijging in emissie lieten zien.

"We moeten nu hard werken om van 2019 het jaar te maken waarin de uitstoot het hoogst ooit was", aldus Fatih Birol, directeur van het IEA. "We hebben de technologie om dit te doen en we moeten ze allemaal gebruiken."

De Verenigde Staten lieten, ondanks dat president Donald Trump hevig bekritiseerd werd dat de VS het milieu-akkoord van Parijs niet omarmde, toch maar mooi de grootste daling zien. In 2019 stootten zij 140 miljoen ton minder CO2 uit, een daling van 2,9 procent.

Problematische Aziatische landen
De landen binnen de Europese Unie lieten samen een daling zien van 160 miljoen ton CO2, 5 procent minder dan een jaar eerder. Alhoewel windenergie nog totaal niet aanslaat, wordt in 2019 meer electriciteit opgewekt door middel van het schone aardgas dan door het vervuilende steenkool.

Aangezien Japan weer hun nucleaire energie gaat gebruiken, stootten zij vier procent minder CO2 uit dan in 2018, resulterend in 45 miljoen ton minder uitstoot. Landen in Azië blijven grote vervuilers. 400 miljoen ton aan CO2 pompten ze samen de atmosfeer in, vooral dankzij nieuw gebouwde kolencentrales.

"We zijn optimistisch dat, als we zo doorgaan met het terugdringen van emissies, we het klimaatprobleem dit decennium nog kunnen oplossen", aldus een positieve Dr. Birol. "De overgang naar schone energiebronnen is ingezet en dit resultaat zou een mooi signaal aan de politiek kunnen zijn om dit mee te nemen in de besluitvorming."

Bekijk de resultaten en bijbehorende grafieken in de bron.