Noorse dubbelslag op biatlonestafettes, Wit-Rusland ruikt aan stunt

In het Duitse Oberhof heeft de Noorse biatlonploeg flink uitgehaald. Tijdens de eerste World Cup van 2020 won het land zowel de estafette bij de vrouwen als die bij de mannen.

Vrouwen
Bij de vrouwen bleef het lange tijd vrij spannend, met veel wiselingen vooraan het veld. Bij de derde groep atleten werd een eerste verschil gemaakt: Celia Aymonier (Frankrijk) en Mona Brorsson (Zweden) lieten medekoploopster Aita Gasparin (Zwitserland) dankzij slecht schieten van de Zwitserse achter zich, terwijl de Noorse Marte Olsbu Røiseland en de Italiaanse Federica Sanfilippo - die zelfs de strafronde in moest - de kans lieten liggen om aan te sluiten.

Op de ski's kwam de bloedsnelle Røiseland er toch weer bij en de slotloopsters van Noorwegen (Tiril Eckhoff), Frankrijk (Justine Braisaz) en Zweden (Hanna Öberg) begonnen er bijna gelijktijdig aan. Bij de laatste schietbeurt viel de beslissing: Eckhoff had twee extra patronen minder nodig dan Öberg en dook als eerste de slotronde in, wat Noorwegen de winst opleverde. Braisaz had net als Öberg alle extra patronen nodig, maar deed dat veel langzamer en bezorgde Frankrijk achter Zweden zo de derde plek.

Mannen
Bij de mannen was de verrassing van de dag met afstand Wit-Rusland. Anton Smolski zat als startloper bij de drie koplopers, met verder de Italiaan Thomas Bormolini en de Noor Lars Helge Birkeland, terwijl Sergey Bocharnikov gelijke tred hield met de Noor Erlend Bjøntegaard - samen hadden ze een halve minuut op de rest. Raman Yaliotnau moest de derde Noor, Johannes Dale, dan toch even laten gaan en kreeg gezelschap van Arnd Peiffer (Duitsland) en Simon Desthieux (Frankrijk), die wel moeite hadden met de Wit-Rus.

De Noorse slotloper Vetle Sjåstad Christiansen leek de zege makkelijk binnen te halen, maar ging bij de laatste schietbeurt fors de fout in. De Fransman Quentin Fillon Maillet kon in de slotronde aansluiten, maar in de laatste meters had Christiansen toch nog wat meer jus in de benen en dus won Noorwegen, voor Frankrijk. Benedikt Doll bezorgde Duitsland het podium, de Rus Eduard Latypov kwam als vierde over de meet en Mikita Labastau bezorgde de Wit-Russen ondanks een matige schietbeurt een sensationele vijfde plek.

België lag na Florent Claude, Thierry Langer en Tom Lahaye-Goffart op de 19e plek, maar World Cup-debutant Cesar Beauvais had nogal wat moeite op de schietbaan: de jongeling moest vijf strafrondjes draaien en België eindigde als 24e.