NBA: Doncic impresiona en Mexico

De NBA werkt er al jaren aan om zich te profileren als een internationale competitie voor een globaal publiek. Als onderdeel van deze strategie wordt jaarlijks een aantal wedstrijden in Mexico-Stad gespeeld. Gisteravond was het de beurt aan de Dallas Mavericks en de Detroit Pistons om een wedstrijd te spelen voor een enthousiaste Mexicaanse menigte.

Op een persconferentie voor de wedstrijd maakte NBA-baas Adam Silver bekend dat de G-League, het kleinere broertje van de NBA, vanaf volgend seizoen voor het eerst een Mexicaans team krijgt. Hiermee hoopt de NBA de sport in het land weer wat populairder te maken. Het Mexicaanse basketbal zit in de lift. In 2013 won het land verrassend het Pan-Amerikaanse kampioenschap, waardoor het zich ook plaatste voor het WK. Hier speelde Mexico verdienstelijk en kwalificeerde het zich voor de play-offs, waar de Verenigde Staten ruim te sterk bleken.

Voordat de wedstrijd tussen Dallas en Detroit startte, mochten Luka Doncic en Blake Griffin het publiek even toespreken. Doncic, die een paar jaar bij Real Madrid heeft gespeeld, deed dit in vloeiend Spaans. Voor zover hij het publiek nog niet voor zich had gewonnen met zijn speech, deed hij dit wel op het veld. De Sloveen maakte er een wervelende show van. Hij strooide met mooie passes en schoot met scherp. Met 41 punten, 12 rebounds en 11 assists leidde hij de Mavericks naar een 122 – 111 overwinning.

Seth Curry speelde ook een cruciale rol in de wedstrijd. Seth is het jongere broertje van Steph Curry, een iets mindere basketballer ook, maar net zo goed een dodelijke schutter. Seth Curry schoot 11 op 15, maakte zes driepunters en eindigde met dertig punten.

Komend weekend spelen ook de Phoenix Suns en de San Antonio Spurs nog een wedstrijd in Mexico-Stad. Niet geheel toevallig teams uit steden met een grote Mexicaanse populatie. Devin Booker, sterspeler van de Suns heeft deels Mexicaanse roots en wordt door basketbalfans uit Mexico omarmd.

Dallas tegen Detroit in Mexico. Bron: Ximo Pierto

De afgelopen jaren lag de drempel om in het westen de play-offs te halen erg hoog. Van de 82 wedstrijden moest zeker de helft gewonnen worden om in aanmerking te komen voor een play-off plaats. Dit seizoen lijkt, door het wegvallen van de Warriors en de tegenvallende resultaten van de Trail Blazers en de Spurs, die drempel wat lager te zijn. Ook ploegen die een tegenvallende start van het seizoen hebben, zijn nog lang niet kansloos.

De Trail Blazers en de Spurs lieten beiden echter een kans liggen om aan te sluiten bij de middenmoot. Portland ging onderuit bij de Denver Nuggets: 114 – 99. Het was een terugkeer van Carmelo Anthony bij de ploeg waar hij zestien jaar geleden zijn carrière begon. Anthony werd warm onthaald, maakte twintig punten, maar in de buurt van een overwinning kwamen de Trail Blazers nooit.

San Antonio ging na verlenging onderuit tegen de Cleveland Cavaliers: 109 – 117. Cleveland wil graag af van Kevin Love, en dan vooral van zijn contract van 30 miljoen dollar per jaar. Vooralsnog hebben zich nog geen geïnteresseerden gemeld. Love liet in de overwinning een ouderwetse 30 punten en 17 rebounds noteren en bewees dat hij nog altijd een prima speler is.

San Antonio kan zich dit soort nederlagen niet permitteren als het wil voorkomen dat het voor het eerst sinds 1996/1997 de play-offs niet haalt.

De Boston Celtics verloren de tweede wedstrijd op rij. De ploeg kan weer beschikken over Gordon Hayward. De forward miste dit seizoen zes weken door een gebroken hand en moest in de tweede wedstrijd na zijn terugkeer het veld verlaten na een harde klap op zijn neus. Die bleek gelukkig niet gebroken en Hayward kon tegen de 76ers aantreden.

Driekwart van de wedstrijd gingen de Celtics aan kop, maar in het vierde kwart liep Philadelphia uit naar een 109 – 115 overwinning. Boston had geen antwoord op Joel Embiid, die onder de basket heerste met 38 punten en 13 rebounds. Philadelphia had ook zo’n avond waarin de helft van de driepunters raak vielen en dan is er als tegenstander weinig te beginnen.

Uitslagen

Boston Celtics - Philadelphia 76ers 109 - 115
San Antonio Spurs - Cleveland Cavaliers 109 - 117 (OT)
Detroit Pistons - Dallas Mavericks 111 - 122
Denver Nuggets - Portland Trail Blazers 114 - 99

Stand Eastern Conference                                                

Milwaukee Bucks 22-3
Miami Heat 18-6
Philadelphia 76ers 19-7
Boston Celtics 17-7
Toronto Raptors 16-8
Indiana Pacers 16-9
Brooklyn Nets 13-11
Orlando Magic 11-13
Charlotte Hornets 11-16
Detroit Pistons 10-15
Chicago Bulls 9-17
Washington Wizards 7-16
Atlanta Hawks 6-19
Cleveland Cavaliers 6-19
New York Knicks 5-20

Stand Western Conference

Los Angeles Lakers 22-3
Los Angeles Clippers 19-7
Dallas Mavericks 17-7
Houston Rockets 16-8
Denver Nuggets 15-8
Utah Jazz 14-11
Sacramento Kings 11-13
Phoenix Suns 11-13
Oklahoma City Thunder 11-13
Minnesota Timberwolves 10-14
Portland Trail Blazers 10-16
San Antonio Spurs 9-15
Memphis Grizzlies 8-16
New Orleans Pelicans 6-19
Golden State Warriors 5-21