Kunst: $120.000 voor banaan met stukje tape

Soms kom je van die rare berichten tegen, waarbij je toch écht even achter de oren krabt hoe serieus het nou is. We hebben in elk geval maar even één belangrijke check gedaan en besloten het erop te wagen.

Het blijkt nog geen 1 april te zijn
Het blijkt nog geen 1 april te zijn


Daar gaan we dus. Maurizio Cattelan, naar verluidt een kunstenaar, heeft misschien wel het makkelijkste geld ooit binnen kunnen harken. Op kunstevenement Art Basel Miami Beach zijn twee van de drie exemplaren van zijn kunstwerk Comedian verkocht voor 120.000 dollar per stuk, zo'n 108.000 euro.

Nou gebeurt het wel vaker dat kunstenaars kunst maken en verkopen, het is toch een beetje hun ding, maar Comedian is wel een écht hoogtepunt in de internationale kunsthistorie, iets waar over honderd jaar boeken over vol worden geschreven en blockbusters voor in je virtuele bioscoop over worden gemaakt.

Cattelan heeft namelijk een banaan aan de muur geplakt. Met een stukje ducttape, uiteraard. Tadaaaa, kunst. Het derde exemplaar is overigens wat prijziger: wellicht dat de tape een stukje langer is, of de banaan wat geler, want die staat voor 150.000 dollar te koop. Het is niet bekend of de muur ook bij de prijs is inbegrepen.

Het kunstgenie vertelde zelf dat hij inspiratie vond in het grote aantal schilderijen in de galerieën, en was duidelijk over de betekenis: "De banaan is bedoeld om een banaan te zijn." Kijk eens aan, dat lijkt toch aardig gelukt. Een uitgebreid verslag over de situatie is hier te lezen, voor de echte liefhebber van aan muren getapete bananen.

De vraag van de dag moge duidelijk zijn: wat betekent een aan de muur getapete banaan nou eigenlijk voor jou?