Zilver voor Polling en brons voor De Wit op Grand Slam Osaka

Kim Polling heeft in de klasse tot zeventig kilogram op de Grand Slam van Osaka een zilveren medaille veroverd. Frank de Wit gaat met een bronzen plak naar huis in de klasse tot 81 kilogram.

In de finale in de categorie onder 70 kilogram was de Japanse Yoko Ono op ippon te sterk voor Polling. De geboren Groningse begonnen in de Japanse stad, waar al haar partijen vroegtijdig op ippon werden beslist. De judoka won achtereenvolgens van de Portugese Barbara Timo, de Japanse judoka’s Saki Niizoe en Chizuru Arai en de Duitse Giovanna Scoccimarro, die ze in de halve finale in de laatste minuut via een houdgreep uitschakelde.

Een maand geleden veroverde Polling nog een gouden plak in Abu Dhabi. Daar versloeg ze landgenote Sanne van Dijke, die in Osaka al strandde in de tweede ronde. Samen zullen zij uitvechten wie volgend jaar naar de Olympische Spelen van Tokio gaat. De stand is nu 3470-2683 in het voordeel van Van Dijke. Met de Masters op komst en nog diverse toernooien kan Polling Van Dijke nog makkelijk inhalen. Al is het uiteindelijk aan de bond om te besluiten wie gaat. 

Op waza-ari won Frank de Wit zijn troostfinale, die hij via de herkansingen bereikte. Hij betrad met de Iraniër Saeid Mollaei de tatami. In de golden score was De Wit de wereldkampioen van 2018 de baas en zo plaatste hij zich voor de partij om brons. Daar kwam de judoka de Japanner Hikaru Tomokiyo tegen.

De als derde geplaatste De Wit begon met winst op Victor Penalber uit Brazilië en de Duitser Alexander Wieczerzak, de wereldkampioen van 2017 in deze klasse. In de kwartfinale verloor hij met waza-ari van de Rus Turpal Tepkaev. 

Juul Franssen, als tweede geplaatst in de klasse tot 63 kilogram was vroeg klaar. Ze had een bye in de eerste ronde. De Limburgse verloor van de Japanse Nana Kota op ippon.