Goud voor judoka Meyer bij Grand Slam in Abu Dhabi

Roy Meyer heeft de prestigieuze Grand Slam van Abu Dhabi op zijn naam geschreven. De 28-jarige Brabander versloeg Iakiv Khammo uit Oekraïne in de finale van de klasse boven 100 kilogram.

Meyer sloeg toe in de golden score. Hij versloeg zijn tegenstander op ippon. Meyer steekt in goede vorm op weg naar de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio. Zo veroverde hij eind augustus brons op het WK. Het is nog onduidelijk of hij ook naar de Spelen mag. Ieder land mag maar één judoka per gewichtsklasse afvaardigen. Meyer concurreert met Henk Grol om een ticket. 

Meyer opende het toernooi met een zege op de Turk Cemal Erdogan (waza-ari) en vervolgens versloeg hij de Pool Maciej Sarnacki op straffen. In de halve finale rekende de Brabander op ippon af met Iurii Krakovetskii uit Kirgizië. Meyer staat voorlopig hoger dan Grol op de wereldranglijst, maar uiteindelijk moet de Nederlandse judobond voor 31 mei 2020 laten weten welke judoka’s naar de Spelen in Tokio mogen. De stand is momenteel 3487-1925 in het voordeel van Meyer. Er zijn tot en met eind mei volgend jaar nog vijf Grand Slams, waar 1000 punten voor de winnaar klaar ligt. Ook is er in decemer nog de Masters met 1800 punten voor de winnaar. 

Guusje Steenhuis heeft in Abu Dhabi brons veroverd in de klasse tot 78 kilogram. Ze versloeg in de strijd om de derde plaats de Zuid-Koreaanse Lee Jeung-yun. Steenhuis zegevierde op ippon. In de kwartfinales verloor Steenhuis met waza-ari van de Sloveense Klara Apotekar. Daarna won Steenhuis in de herkansing van de Britse Natalie Powell op straffen. In dezelfde klasse ging Marhinde Verkerk er al in de tweede ronde uit. 

Tessie Savelkous werd in de zwaarste vrouwendivisie (+78) in de eerste ronde uitgeschakeld. Ook Michael Korrel (-100 kg) was al na zijn eerste partij klaar. Voor Jesper Smink (-90 kg) was de derde ronde het eindstation. Ook Simeon Catharina (-100 kg) redde het niet in de derde ronde.

Roy Meyer pakt goud in Abu Dhabi. (PRO SHOTS/Action Images)
Roy Meyer pakt goud in Abu Dhabi. (PRO SHOTS/Action Images)