Iran blijft Westen tergen, kaapt tweede olietanker

Iran heeft zijn Britse olietanker binnen en heeft nu in korte tijd twee buitenlandse olietankers gekaapt. Na eerdere pogingen, die overigens afgeslagen werden door Britse oorlogsschepen, werd vrijdag dan de olietanker 'Stena Impero' gekaapt. Het schip is inmiddels op weg naar Iran.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt zei dat Iran zware maatregelen kan verwachten als het schip niet snel vrijgelaten wordt. "Het is onacceptabel dat de vrije doorgang door de Straat van Hormuz wordt belemmerd door Iran", aldus Hunt die geen militaire reactie verwacht. "We gaan dit diplomatiek oplossen, maar we zijn er erg duidelijk in dat dit opgelost dient te worden."

Lees ook: Verdwenen olietanker gekaapt door Iran

Aan boord van de olietanker, waarvan Iran zegt dat zij 'voor problemen zorgden', zijn geen Britse zeelui. "We hebben militaire troepen gevraagd om dit schip richting Bandar Abbas te escorteren voor verder onderzoek", aldus een woordvoerder van de Iraanse havenautoriteit op de nieuwszender Tasnim.

Volgens de Iraanse Revolutionaire Garde werd de Stena Impero verdacht op het moment dat zij drie verdachte bewegingen maakten. Het schip zette de GPS uit, het vaarde de Straat van Hormuz in via de uitgang en het reageerde niet op waarschuwingen.

De eigenaar van het schip, rederij Stena Bulk, bevestigde de kaping die rond 16:00 uur op vrijdag plaatsvond, terwijl het schip zich in internationale wateren bevond.