Matla breekt tegen BelgiŽ opnieuw de ban voor Nederland

Het Nederlands hockeyelftal heeft zondagmiddag in de thuiswedstrijd op Den Bosch met 2-0 gewonnen van België in de Pro League. Weer was het Frédérique Matla die na 43 minuten de ban brak voor Oranje, dat heerste tegen de nummer dertien van de wereld, maar het vizier niet op scherp had. Oranje heeft zich nu definitief geplaatst voor de Grand Final van de Pro League (27-30 juni) in het Wagener Stadion.

Drie schoten van Frédérique Matla, waarvan één tegen de zijplank en twee tegen keepster Elena Sotgiu, die beide keren met haar handschoen redde. Een schot van Yibbi Jansen, die de bal verkeerd raakte, waardoor ie over vloog. De in Oranje debuterende Felice Albers die haar stick net niet tegen een voorzet van Margot van Geffen kreeg, gegeven vanaf de linkerflank.

Het openingsdoelpunt gloorde al snel voor Oranje, dat in het eerste kwart de arme Belgische defensie omsingelde en vanuit elke denkbare hoek gevaarlijk de cirkel binnenstormde om een schot op doel af te vuren. De overmacht van Nederland was prachtig om te zien. Maar scherp voor het doel was Oranje niet. Ginella Zerbo en Maria Verschoor kregen ook nog kansen. Het had na vijftien minuten misschien al 3-0 moeten staan, maar een doelpunt was de 4200 toeschouwers in het stadion aan de Oosterplas nog niet gegund.

Weinig tegenstand
Deze wedstrijd waren het Marijn Veen, Eva de Goede en Laurien Leurink die niet waren geselecteerd door bondscoach Alyson Annan. In vergelijking met de uitwedstrijd tegen België van zaterdagmiddag (2-1) waren Frédérique Matla, Kyra Fortuin en Marloes Keetels weer aangesloten. Margot van Geffen droeg de aanvoerdersband. De Belgen speelden ook met een deels andere ploeg, onder meer aanvoerder Jill Boon maakte haar opwachting weer, maar de wisselingen in het team van coach Niels Thijssen zorgden er niet voor dat de Red Panthers meer tegenstand konden bieden.

In het tweede kwart haalde Nederland de voet iets van het gaspedaal af, maar de thuisploeg heerste nog steeds en over de middenlijn kwam België nauwelijks. Ginella Zerbo, die voor rust een goede kans over schoot, haalde de eerste strafcorner van Nederland. Op de kop van de cirkel meldden Caia van Maasakker en Yibbi Jansen zich. Het was Van Maasakker die het mocht proberen, maar haar sleeppush eindigde hard op het bovenlichaam van uitloper Louise Versavel, die gewond ter aarde stortte. Ze kon door, maar het zat haar niet mee. In duel met Frédérique Matla raakte ze geblesseerd aan haar hoofd en moest ze verzorgd worden in de dug-out.

Het was de vraag of het doelpunt dan wel in het derde kwart ging vallen. Maar zelfs uit een strafbal lukte het niet. Na een overtreding op Malou Pheninckx pushte Caia van Maasakker de bal laag in de linkerhoek, maar de Belgische keepster redde met een duik. Een strafcornervariant van Ireen van den Assem op Frédérique Matla werd door de Belgische defensie doorzien.

Het bijzondere aan deze Oranje-ploeg is dat het zoveel vertrouwen en geloof in eigen kunnen heeft dat het niet in paniek raakt wanneer het eerste doelpunt niet valt. De tijd tikte weg en het einde van het derde kwart was al in zicht, toen Nederland de derde strafcorner van de wedstrijd versierde.

Wéér was het Frédérique Matla die het voor Nederland deed, door hard raak te slepen, rechts van de keeper: 1-0. Voor de vierde keer op rij nam ze het openingsdoelpunt van Oranje voor haar rekening. Ze staat nu op 35 goals in 54 interlands. Statistisch gezien is Matla de laatste tijd met afstand de meest waardevolle speelster van Oranje.

In het vierde kwart bleef Nederland de betere ploeg en versierde het nog twee strafcorners. In de laatste minuut pushte Caia van Maasakker raak, waardoor Nederland uiteindelijk toch nog met 2-0 won. Woensdag speelt Oranje opnieuw, dan tegen Nieuw-Zeeland.

Matla viert haar doelpunt. (PRO SHOTS/Bart Scheulderman)
Matla viert haar doelpunt. (PRO SHOTS/Bart Scheulderman)